Фалшива новина ли е твърдението, че системата за ранно предупреждение

...
Фалшива новина ли е твърдението, че системата за ранно предупреждение
Коментари Харесай

Какво всъщност цели BG-ALERT!? Контролират ли ни съзнанието чрез ниски честоти?

Фалшива вест ли е изказванието, че системата за ранно предизвестие при изключителни обстановки и бедствия BG-ALERT е основана от DARPA и че се употребява за надзор на съзнанието посредством ниски честоти? Вижте какво откри инспекция на Българска национална телевизия!

Система за надзор на съзнанието ли е BG-ALERT - такова изказване се популяризира в обществените мрежи по време на и след тестванията на новата система за ранно предизвестие при изключителни обстановки. Доводът е, че посредством потреблението на ниски честоти се провокира боязън и суматоха. Екипът на националната телевизия за инспекция на обстоятелствата изследва какво в действителност съставлява сигналът, който съпровожда известията.

През ноември, когато се организираха тестванията на системата BG-ALERT, тази Facebook обява беше от доста споделяните по тематиката.

" Важно е да се знае - тази " тестова " стратегия е технология, основана от DARPA. Който е във вътрешността в тематиката, прелестно знае какво е DARPA и с какви тъмни каузи се занимава. А който не е - предлагам да откри информация в мрежата, желателно от различни източници. Сигналът, който ще бъде излъчен, съдържа доста ниски честоти, влияещи на подсъзнанието и предизвикващи усеща на боязън, суматоха, смут, загуба на съгласуваност и централизация. Тази стратегия трайно се настанява в мозъка, даже и след привършване на транслацията ".

Като създател на изказванието е посочен консуматор, чийто профил обаче е конфиденциален и не може да се види какъв брой пъти е споделена истинската обява. Твърдението обаче е доста известно - препубликувано в доста разнообразни групи, като се цитира първоизточникът.

Екипът на Българска национална телевизия изиска от консорциума от компании, които са създали системата, да дават честотите на звука. С помощта на физик се откри по какъв начин се мерят те и допустимо ли е мобилният ни телефон да излъчва ниски честоти, каквито са изказванията.

Какво сподели инспекцията на обстоятелствата?

От консорциума дадоха отговор на питане на Българска национална телевизия, че мобилните телефони с полифонични тонове употребяват две честоти - 852 и 960 херца, излъчени по едно и също време. За мобилни телефони без полифонични благоприятни условия честотата е една - 960 херца.

Честотата е една от главните характерности на звука, единицата, с която се мери тя, се назовава херц (Hz). Ниските честоти и инфразвукът са под 20 херца. Т.е. звукът към текстовите известия, които получихме в България, не е с ниска периодичност.

За да опише повече за звука и по какъв начин се мери, бе потърсен проф. дфзн Асен Пашов от " Катедра Оптика и спектроскопия " към Физическия факултет на Софийския университет.

" Нашето ухо е способно да чува от към 20 херца до 20 килохерца, 20 херца това значи 20 вибрации в секунда. Честотите под 20 херца се броят за ниски честоти или инфразвук. Те се генерират относително мъчно. Можем да ги срещнем при огромни помпи, огромни генератори, при естествени бедствия, когато имаме трусове. Има проучвания, които демонстрират, че няма внезапна граница по кое време чуваме и по кое време не чуваме. Можем да чуваме даже под 20 херца, само че това важи единствено за някои измежду по-младите хора. С ангажимента, че интензитетът на този тон би трябвало да бъде доста висок. Т.е., еквивалент на това до нас да има един реактивен аероплан. Усещането обаче е по-различно от чувството за звука в диапазона, в който ние чуваме. Много постоянно той се предава не през ухото, нашите органи стартират да трептят, тялото ни стартира да трепти. Не през тъпанчето ние усещаме тези вибрации. На рок концерт, когато имаме мощно озвучаване с огромни тонколони, там има ниски честоти. И ние усещаме по какъв начин коремът ни от време на време реагира на тези честоти ”, изясни той.

Проф. Пашов въпреки всичко прецизира, че не би трябвало да се изключва опцията в сигнала на BG-ALERT, да има ниски честоти, които ние не чуваме. По думите му обаче телефонът не е устройство, чийто високоговорител може да възпроизведе ниски честоти.

" Аз настоявам, че той не може да създаде даже 50 херца, та камо ли инфразвук или ниски честоти от порядъка на 20 или 10 херца, които хипотетично да ни влияят, а пък ние да не ги чуваме. Източниците на инфразвук нормално са големи, огромни и солидни. Те изискват извънредно доста сила. Нашият телефон няма подобен източник на сила, тъй че това изказване е малко евентуално ", споделя проф. Пашов.

Затова екипът на Българска национална телевизия направи опит със спектрометър - апарат, употребен за премерване на спектъра на звука. Използван е първокачествен аудиомикрофон, който засича сигнали от 20 херца, и програмен продукт, обвързван с компютър, с цел да мери честотата на звуковия сигнал на системата BG-ALERT и дали изобщо нашият телефон може да възпроизведе толкоз ниска периодичност.

Отговорът е безапелационен - засечени са единствено високи честоти, което значи, че звукът на системата BG-ALERT не е в ниските честоти, каквото е изказванието в обявата.

" Виждаме, че спектърът съдържа най-вече високочестотни съставни елементи. В нискочестотната област под 200 херца аз не виждам нищо ", споделя проф. Пашов.

Екипът на Българска национална телевизия ревизира и още нещо - какви честоти може да възпроизвежда един мобилен телефон? Освен с към този момент упоменатата техника е употребявано и приложение, което да генерира тон. Настройваме го първо на периодичност от 600 херца, чува се явен сигнал, спектрометърът също регистрира. После настройваме на 50 херца. Нито човешкото ухо, нито компютърът улавят нещо.

За да стане още по-ясно какво тъкмо чуваме или не чуваме, използваме и китара.

" Ще стартира да отпущам тази струна, тъй че тя да звучи все по-ниско и ниско, това са честоти от порядъка на 20-30 херца, които ние към този момент преставаме да ги усещаме като тонове, само че към момента чуваме. Джиесемът не е в положение да създаде този тон ", споделя професорът и дава образец по какъв начин даже ние да чуваме някои ниски честоти, телефонът не може да ги излъчи.

Екипът на Българска национална телевизия се допита и до психиатър за това по какъв начин работи човешкият мозък и по какъв начин му въздействат звуковите талази. Д-р Веселин Герев споделя, че рискови за индивида са както доста ниските, по този начин и доста високите честоти. При ниските се засягат органите.

" Това може да бъде смъртоносно за човек, тъй като съответствува с честотата на вибриране на неговите органи и най-много на сърцето. Може да провокира блок на сърцето и моментална гибел. Високите честоти, въпреки това, работят доста напрягащо на мозъка. Т.е. повишават биоелектричната му интензивност, или най-общо казано тока в нервната клетка, и оттова човек става по-нервен, по-раздразнителен, по-гневлив. Дори може при някои избрани доста високи честоти, които той не може да схване слухово, да се провокира самонараняване ", разяснява доктор Герев.

Пуснат му бе сигнала. Оказва се, че той към този момент го е чувал и при тестването по области, и при националния тест.

" Аз мисля, че сигналът е доста професионално изработен. Той е във високочестотния набор. Идеята е да може да се фиксира вниманието върху това, че следва някаква вест да излезе на телефона на всеки един от нас. И, забележете, първоначално сигналът е нескончаем и след това стартира на доста дребни шпации, което значи за душeвността “внимание ”. Т.е. да заостри вниманието, следва някаква информация ", счита експертът.

Що се отнася до упоменатата в обявата DARPA - държавна организация към Министерството на защитата на Съединените щати, която се занимава с изследвания на нови технологии - тя беше споменавана постоянно в разгара на коронавирус рецесията като разработчик на хидрогел, който се съдържа във имунизациите и който дружно с лития в тях, блокира епифизата на човекаи го трансформира в контролируем биоробот.

Заключение:

Звукът, който се употребява за системата за ранно уведомяване, не съставлява нито инфразвук, нито е в спектъра на ниските честоти - до 20 херца. Проверката със спектрометър потвърди, че е в диапазона на междинните честоти. Затова изказванието, че сигналът на BG-ALERT съдържа ниски честоти, които въздействат на душeвността и провокират суматоха и смут, е подправена вест.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР