ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Путин и Милошевич копаят една и съща кървава бразда

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Между алените стени на Кремъл и белите колони на президентския замък в Белград от време на време витае една и съща история. От една война в друга, водени от идеология, сърбите през 90-те и руснаците в продължение на четиринадесет години копаят една и съща кървава вадичка в земята на своите съседи. Последната тирада на Владимир Путин напомни близостта, както в методите, по този начин и в задачите на войната, на тези две славянски и някогашни комунистически страни, когато са увлечени от империалистическите импулси на диктатурата. Това написа в матeриaл за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

" Ние ще създадем всичко, с цел да подсигуряваме сигурността на нашите нации " и да реализираме успеха на " велика историческа Русия ", удостовери той на 30 септември. През април 1987 година Слободан Милошевич не беше споделил нищо по-различно на дребната навалица, събрана в Косово поле, свещеното място на борбата при Косово поле, което освети успеха на османците против княз Лазар през 1389 година - " Никой няма право да атакува този народ. " Две години по-късно той ще се върне с ново заричане: " Гарантирам правото на сърбите да живеят дружно в една страна ". Повече от 10 години Слободан Милошевич ще възхвалява Велика Сърбия, сама против всички и заобиколена от врага - турците, НАТО - само че която стои горда. Както прави през днешния ден унизената Русия, превърната в обсадена крепост...

Милошевич ще отстрани автономията на Косово, толкоз скъпо за сърцата на сърбите, колкото Крим е за руснаците. След това той ще въвлече страната си във война, целяща възобновяване на Велика Сърбия и подчиняването на републиките от някогашна Титова Югославия, които са станали самостоятелни. Както Путин ще води своите във военните завършения в Грузия и по-късно в Украйна. През 2021 година съветският президент сподели, че украинците и руснаците са " един народ ". " Онзи ден скритият в него Милошевич излезе от чекмеджето ", разяснява някогашният посланик Мишел Дюкло. Той следи, сред двамата мъже, " една и съща реинтерпретация на историята, същият етнонационализъм, подложен в услуга на висцерална доминация, която изцяло ги заслепява ".

Приликите сред сръбската и съветската войни са на първо място идеологически. Путин, сходно на Милошевич, и двамата наследници на две някогашни империи, разпалиха национализма и издигнаха на фундамент възприятията на оскърбление и възмездие. Велика Сърбия на Милошевич и Велика Русия на Владимир Путин провокираха границите. " Там, където има сръбски гроб, земята е сръбска ", споделяше Милошевич, който отхвърляше правото на Хърватия и Босна да бъдат самостоятелни. " Украинска нация не съществува ", отговори му Путин. Сръбско-руската идеология също има своите корени в комунистическия интервал, който завеща на политическите водачи фикс идея за надзор, просвета на репресии и мощ, ненавист към Запада и табиет на исторически ревизионизъм, което кара Путин да споделя, че украинците са нацисти, както Милошевич твърдеше, че хърватите са усташи.

Разбира се, двете войни имат и разлики. В Босна сръбският план всъщност се основаваше на етническа войска от доброволци, до момента в който намесата в Украйна се прави от войска от демотивирани наборници. Руската война на първо място се води в сянката на нуклеарното оръжие. Но приликите се откриват и в методите на водене на война. И в двата случая малцинствата бяха употребявани за основаване на спор на локална почва и по-късно оправдаване на основаването на нова страна от към момента горящата пепел на борбата. Разселването на популацията, което има за цел да сътвори нови властови връзки на място, беше практикувано от сърбите в Босна и Косово и от руснаците в Украйна. Политиката на гнет се подчинява на същите правила. Градове като Сараево и Мариупол бяха обсадени, бомбардирани и разрушени. Цивилни бяха измъчвани и хвърляни в всеобщи гробове. Желание да се изкорени идентичността на другия посредством изгаряне на библиотеки, прогонване на популацията или преобразяване на систематичното обезчестяване в инструмент за " етническо пречистване ", като сърбите в Босна.

От март до юни 1999 година НАТО бомбардираше Сърбия. Тогава, през октомври 2000 година, Милошевич най-сетне беше свален от власт от хората си. Той ще почине преди края на процеса против него в Международния углавен съд в Хага през 2006 година Днес властта в Белград към момента е раздрана сред антизападна Русия и Европейския съюз, към който огромна част от популацията се стреми. В Босна националистът Милорад Додик, обожател на Путин, който води акция за обособяване на " Република Сръбска " от Босна, завоюва изборите на 3 октомври. След седем месеца на война, която не върви както той искаше, може ли Владимир Путин да претърпи същата орис като Слободан Милошевич? Британският кралски юрист сър Джефри Найс, който управлява обвиняването против Милошевич в Хага, приканва за основаването на интернационален углавен арбитражен съд за закононарушения, осъществени в Украйна. Според него е от значително значение Владимир Путин да бъде съден, с цел да се възпрат други диктатори.

Други, в противен случай, биха желали да черпят ентусиазъм от различен югославски казус, Дейтънските съглашения, които сложиха завършек на войната в Босна през 1995 година Този нежен компромис, който отреди почетното място на сръбския агресор макар военните закононарушения, държеше страната в сива зона, където национализмите към момента живеят. Но в Западна Европа мнозина мечтаят за идентична формула за преустановяване на войната, даже в случай че тя е несправедлива за украинците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР