ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марая Цветкова за ФАКТИ: Все още не са изяснени формалните и неформалните причини за оставката на Цацаров

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Всички знаем, че ситуацията е тежка, само че до този миг не сме видели едно направление, в което властта да има изразителен прогрес ".

Това сподели политологът Марая Цветкова в изявление за ФАКТИ .

" Не мисля, че обществото ще даде време ", уточни тя.

" Лош знак за жителите бе, че откакто “големците” бяха карантинирани, внезапно се взе решението за по-леки последици за контактните ", разяснява още Цветкова.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-це Цветкова, подценихме ли заплахата от наличието на “Възраждане” в политическото пространство съгласно Вас?

- Грешката бе, че никой не се вслушваше в думите на тези, които дръзнахме да предвидим, че “Възраждане” ще влезе в Народното събрание на инат на социологията. Оттам стартира и тенденциозното подценяване в публичния дискурс, което в допълнение нажежи партията и нейните гласоподаватели. Очевидно “Възраждане” няма да смекчи скоро тона на говорене, а в противен случай - ще радикализира освен думите, а и тезите си. Това ще ѝ бъде разрешено поради комфортната позиция на съпротива на всичко.

- Подобни партии сме виждали и преди - разграничават ли се “Възраждане” от “Атака” или Вътрешна македонска революционна организация с нещо?

- “Възраждане” се разграничава с това, че има едно оръжие повече в ръцете си - пандемията. Информацията за имунизираните депутати от партията, може да не се окаже чак подобен удар по нея. От друга страна, за разлика от Вътрешна македонска революционна организация и преименуваната НФСБ, “Възраждане” изрично желае референдуми за излизане от НАТО и Европейски Съюз и в този смисъл се приближава повече до “Атака”.

- Гаф ли беше присъственото осъществяване на Консултативния съвет по национална сигурност?

- Не мисля, че подобен формат е съответен за онлайн осъществяване. Той би трябвало да се организира в следена сигурна среда. Въпросът е, че позитивният тест на ръководителя на Народно събрание нагледно казано карантинира страната макар взетите ограничения. А още по-лош знак за жителите бе, че откакто “големците” бяха карантинирани, внезапно се взе решението за по-леки последици за контактните.

- Сотир Цацаров подава оставка. Това позитивен знак за работата на новото ръководещо болшинство ли е?

- Подаването на оставка на тази персона е добър знак за обществеността, само че към момента не са изяснени формалните и неофициалните аргументи. Със сигурност това е огромно облекчение за новата власт. Днес ще бъде извършен изборът за ръководител на Върховния касационен съд. Ако единственият претендент бъде отритнат, процедурата ще стартира изначало и тогава ще забележим дали някогашният основен прокурор не се е ориентирал към Върховен касационен съд.

- Мудна ли е смяната - бавят ли се ръководещите?

- Не съм сигурна дали се бавят, само че сигурно се лутат в ситуацията. Всички знаем, че тя е тежка, само че до този миг не сме видели едно направление, в което властта да има изразителен прогрес.

- Ще даде ли обществото време на държавното управление преди да стартира да подхожда към него недотам доброжелателно?

- Не мисля, че то му даде и време, само че такава е обстановката. В последна сметка, тези хора са решили да се впуснат в политиката в тъкмо тези голям брой рецесии и не могат да чакат да бъдат галени с перце.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР