ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марая Цветкова пред ФАКТИ: Борисов от седмици е в кампания, а останалите спят

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Парламентарната рецесия в България слага страната в много комплицирана обстановка и с това тази форма на ръководство сигурно натрупа черни точки измежду тази част от обществото, която не се замисля с дълбочина в политическите процеси на роден терен. Липсата на постоянно държавно управление е проблем, само че е противоречиво да се каже кое би било по-голям проблем - неналичието му или безпринципна коалиция, съставила се поради събитието " държавно управление непременно ".

По тази тематика, само че и още няколко други, от ФАКТИ разговаряхме с политолога Марая Цветкова.

Интервюто ни с нея четете в идващите редове:

- Г-це Цветкова, към този момент е ясно, че и този Парламент - 46-тият, няма да успее да образува държавно управление. Някои жители от митинга предходната година мечтаеха за подобен сюжет - избори до дупка за намиране на някакъв тип политическа непорочност единствено със относително нови партии и политици. Има ли обаче съображение да се счита, че това е допустимо скоро - при последващи или по-следващи избори?

- Изборите до дупка са средство за изтезаване на партиите, а не за по-добро ръководство на страната, защото процесите си вървят, а от страна, оставена на самотек, страдат най-вече жителите и бизнесът. През последните няколко месеца видяхме, че новите лица не са поръчител за адекватност, т.е. пропадна това чувство, че всеки нов е цвете за мирисане по отношение на старите кучета. От друга страна, партиите сами осъзнават потребността от свежа кръв в политиката и се пробват да реновират редиците си с фрагментите, които са израснали в тях. Проблемът е, че множеството от тези фрагменти са възпитани в “комсомолщина “ и не е ясно какъв брой тъкмо биха съдействали за качествена смяна.

- А когато приказваме за тези условно нови партии, без да вземаме поради електоралната им тежест сега, Вие виждате ли капацитет и воля за власт у тях?

- Воля за власт има, воля за осъществяване на властта по-скоро не. Видяхме, че “Има подобен народ " непосредствено отхвърли да носи този кръст посредством всичките си дейности. По-малките обединения като ИБГНИ и Демократична България усетиха, че прекомерно доста са се засилили за скок, който наподобява все по-непосилен. До някаква степен обаче бяха и длъжни да се хвърлят на амбразурата за ръководство, а не просто да " кротуват " в съпротива. Техните гласоподаватели просто са жадни за посланичество от години насам.

- Кои са огромните печеливши и кои са огромните губещи от ориста на 45-тото и 46-тото Народно заседание?

- Формално губещи са всички, тъй като те пределно ясно знаят, че вземат участие в злополука, която е надминала и личните им упования. От неофициална позиция печелят тези, които имат опцията да прокарват всевъзможни дивотии в ущърб на обществото. Ако би трябвало да преминем към конкретика, може би най-печеливши са Бойко Борисов и Румен Радев, тъй като за тяхна наслада стоят настрана от пленарната зала, а публичното неодобрение е фокусирано точно в Народното събрание към този миг.

- При " ИТН " сигурно ще има някакъв спад, даже и да е най-малък. Къде главно очаквате да отидат като гласове разочарованите от тях?

- Зависи от това какъв брой спад и дали ще има при “Има подобен народ ". Гласувайки за Слави Трифонов гласоподавателите играха на несъмнено, тъй като в техните очи точно той им е най-познат след Бойко Борисов. Ако спадът е най-малък, този конформистки избор ще се върне при ГЕРБ. Ако се окаже, че има по-осезаем спад, то той ще се разпредели и към Демократична България, и към ИБГНИ по линия на смяната.

- Смятате ли, че е допустимо ГЕРБ да върне от изгубените си през годините гласове, поради това, че в последните седмици към неприятната им управническа известност царува успокоение, тъй като фокусът бе върху Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия?

- Бойко Борисов е в акция от седмици наред, а останалите не престават да спят и да си мислят, че Народното събрание е място за предизборна пропаганда и разпределяне на флаери под формата на законопроекти. Това състояние сигурно ще донесе бонус точки на ГЕРБ или най-малко няма да им навреди. Борисов към този момент наподобява спокоен сред хората, въпреки и те да биват събирани на място от ПР екипа. ГЕРБ е лидерска партия и когато Борисов е спокоен, партията някак се активизира. Със сигурност обаче няма да си върнат всички тези изгубени гласове, тъй като в рецесия се осъзнават грешките, позволени от ръководството в по-спокойни времена.

- ГЕРБ, Движение за права и свободи, а и Българска социалистическа партия са обсъждани като проказа в политическата ни система. Ефектът на това се укрепи от вчерашното им единодушие за протест на измененията в Закона за НСО. От друга страна, зад тях стоят над 1.5 млн. български жители и другите партии желаят, не желаят, сякаш без тях не могат. Ще станем ли очевидци съгласно Вас на някакъв следващ исторически компромис в 47-мия Парламент?

- Със сигурност ще станем очевидци на сходно състояние. Въпросът е кой състезател ще бъде заставен да го направи. Засега усещаме максимален напън към “Демократична България “, тъй като тя е и групировката която най-вече ги нервира. Бихме могли да следим и псевдоисторически компромис сред ГЕРБ и Има Такъв Народ, която трябваше да е патерица на Борисов, тъй като остана без сътрудници. Защо това би било допустимо съм го казвала и преди, сподели го и Татяна Дончева неотдавна. Мисля си, че просто някои хора подцениха превъзбудата на множеството българи от модела “бащица “.

- Нов политически план на Кирил Петков и Асен Василев се разяснява от ден на ден в общественото пространство. Цялостно по какъв начин гледате на тази догадка и коства ли Ви се допустимо този план да засилва " армията от негласуващи " български жители?

- Кирил Петков е доказателството, че даже и демократичната общественост е склонна да търси своя “бащица “. Продължавам да си мисля, че в случай че двамата с Асен Василев създадат нов план, то той ще бъде на Румен Радев, а не независимо техен. Не мисля, че някой рационален от демократичната общественост би решил да прави план, който да дублира всички досегашни. Особено в случай, че Демократична България е с възходящо доверие. Така или другояче, в този момент няма време това да се случи.

- От друга страна идват и президентски избори. Големият въпрос, обвързван с тях, е може би: има ли метод Румен Радев да бъде детрониран на балотаж и изобщо има ли воля за такова нещо от партиите, които настояват, че са десни?

- Не знам дали има метод, само че сигурно неговите съперници го търсят и пробват всевъзможни обходни пътища. Виждаме голям брой нелепи опити за издигане на кандидатури като тази на Стъки, Кобрата и към този момент формалната на Цвета Кирилова, която дрънка нелепости за Баба Ванга. Всичко това цели да дискредитира значимостта на едни такива избори за президентска двойка. Лошото е, че към момента нямаме публично издигнати претенденти от страна на десните обединения, а времето тече. Явно прекомерно доста се разчита на мобилизацията на десния избор, а това пречи, тъй като десните гласоподаватели не обичат нещо и някой да им бъде подхвърлен в последния миг след игра на онче-бонче.

- Има ли заплаха след разочарованието в 45-тия и 46-тия Парламент, пък и вероятно такова в бъдещия 47-ми, на българското общество да бъде препоръчано нещо намерено по-авторитарно и то с ненаситност да го одобри като избавление от парламентарната рецесия?

- Има такава възможност. И в случай че до неотдавна звучеше като малоумен слух, то в този момент се пробва да набира скорост. Президентската република е една такава възможност, само че е значимо да посочим, че точно от такова еднолично властване сякаш бягахме. Надявам се най-после да не се окаже, че сме подготвени просто да сменяем едно лице с друго, без да разберем директните последствия от това. Важното е да не се допусне разказът или Бойко Борисов, или президентска република с Румен Радев.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР