ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Едно Ферари, суверен

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Иван Ланджев за boulevardbulgaria.bg

" Аз съм Онзи, Който съм " – Бог към Моисей (Изход 3:14)

" Аз съм Този, Който съм като Гарант " – Слави към Бойко Василев (БНТ, 20:45)

***

И аз го гледах. И вие го гледахте, уважаеми фенове. За нас беше чест, и така нататък А в случай че отричате, значи 100 % сте го гледали няколко пъти. Аз в действителност се надявах да има изявление със Слави и го чаках. Защото в новото си амплоа той го дължи на... тъкмо по този начин, на Суверена.

***

Като дребен, щом научех някоя впечатляваща дума, нямах самообладание да я поставям в фрази ни в чеп, ни в ръкав. Мисля, че това със суверена и Слави е нещо сходно. Звучи като че ли наскоро е направил откритието, че суверенът кардинално е стопанин, само че в една народна власт респективно този стопанин е народът. И си е споделил – „ Ама това е супер! “

Ето, вижте, и аз споделих „ респективно “.

***

А представяте ли си, в случай че по един суверен се ваксинираше всякога, когато Слави каже „ суверена “... Тогава, тогава... планувам подобен живот, че единствено си крещя а нека, но едва ли.

***

Суверен си, тате, избрал си кво ли не...

Само дето към този момент не е ясно и определеното какво е. Ние разбрахме по какъв начин се усеща Слави, въпреки той самичък да ни увери в същия диалог, че не е значимо кой по какъв начин се усеща... Но не разбрахме каква е позицията на партията му. Той е имунизиран. Но депутатите му приказват за „ тиранията “ на ограниченията. Той е за неотложно приемане на еврото. Неосъщественият му кабинет „ Василев “ май също беше. А неосъщественият му кабинет „ Николов “ е срещу.

Междувременно Слави в офиса разправя: „ Аз съм пореден – върша това, което съм споделил. Човек би трябвало да прави това, което споделя, и да си държи на думата. “

Коя дума – вие казвате всички думи! Което е най-лесният метод да не се каже нищо.

Все отново, има логичност и тази логичност се следва – в случай че се споделя всичко, може и да не се прави нищо.

***

Слави съпостави и политиката с любовта. Сетне сподели, че е честен човек.

А в случай че в любовта (продължаваме сравнението) гаджето ти натъртва, че е честна, че не е „ такова момиче “, без да си я питал... ти какво ще си помислиш?

***

Изобщо, това, че ти си честен човек не би трябвало ли да го каже някой различен за теб? Или най-малко някой да те пита: „ Извинявай, ти честен човек ли си? “ И тогава да кажеш – „ Да. “

Не работи ли по този начин? Или пък работи ето по този начин:

„ Аз съм открит човек “

„ Аз съм пореден човек “

„ Аз съм усложнен, тъй като съм честен... “

„ Аз съм тaкъв типаж – когато кажа нещо... “

Така приказват 16-годишните инфлуенсъри в " Инстаграм ". И българските управници.

***

Сега съществено – общественото, ритуално самоубийство на един комедиант е претенцията му за съвестност. Тази рекламация води до доста трагични изкривявания – пробваш да кажеш хумореска, само че в действителност се караш на хората и то не става смешно. После пробваш да приказваш съществено, да правиш сериозна политика – и то вземе, че стане доста смешно.

***

Нещо в тази страна пречи на известните хора да остаряват като катедрали.

Self-made звезди като Слави (и това, че са self-made, не трябва да се не помни, а следва да се уважава) очевидно усещат голямо напрежение от залога – да не слязат на по-ниско ходило от това Толкова Високо, до което са стигнали. И стават пародийни версии на себе си.

***

Тук драмата е, че те от време на време са почнали с пародии.

Не съм склонен с елитарно мрънкащите си познати, които реагират като ощипани на циничните текстове от ерата на Ку-Ку, Хъшове и Каналето. Тогава беше ясно, че става дума за пародии, че едни момчета от Консерваторията си вършат подбив. Проблемът пристигна след това – в първия миг, в който тези момчета си споделиха: „ Абе, пичове, я вижте по какъв начин продаваме, ние що не вземем да вършим такава музика в действителност? “

Тук майтапът свършва и стартира чалгата. А майсторският аранжимент не прави една чалга по-малко пошла. Напротив – претенцията ускорява пошлостта.

Да извикаме на помощ Набоков: „ Пошлостта не е единствено в явната боклучавост, а в лъжливата значителност, във подправената хубост, в лъжливия разум и лъжливата прелест “.

Искам да кажа, че „ Жива рана “ е доста повече чалга от „ Ще ти скъсам гъза “.

***

Late Night Show форматът е един от обичаните ми. В жанра има колоси, които правят тази работа с достолепие за по 30 и повече години. После не вземат решение да ръководят страната. Представяте ли си Дейвид Летерман, Джей Лено, Конан О‘Брайън, Джони Карсън или Тодор Колев (първият у нас!) задачите татуирани, намръщени и наежени да приказват на Суверена, до момента в който се карат на... същия Суверен? Няма по какъв начин, тъй като за тези хора постоянно е било задоволително да застанат зад бюрото си в ефир и да споделят смешни неща, от които нашата вечер да става по-приятна – и толкова. В съзнанието, че това ти е работата и тя е задоволителна, има някакво достойнство.

***

Понеже цяла България философски устоя изявлението, дано приключим с един стоик:

„ Ако приказват зле за теб и в случай че е правилно – поправи се; в случай че не е правилно – смей се. “

Бих желал Слави Трифонов да се смее по-често.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР