ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Евгений Кънев: ИТН е продължение на българския политически капитализъм

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Евгений Кънев във " Facebook "

Сблъсък на цивилизации или просто конфликт на култури от разнообразни цивилизации?
Ако Статуквото - обвързвано със руския вид човек, който не може да съществува без да получава от страната - беше олицетворено от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ, то каква партия е Има Такъв Народ?

Знаем, че това, което има като капитализъм у нас формално-институционално прилича западния демократичен капитализъм, чийто пиедестал са пазарът и върховенството на закона. На процедура обаче, не пазарът, а политиката на страната дефинира кой ще е сполучлив капиталист като за него върховенството на закона не важи.

Такава политика за поддържане модела на политически капитализъм преследваха множеството държавни управления на Прехода ( съвсем постоянно с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ), с изключение това на ОДС, което под диктовката на МВФ направи дългоотлаганите пазарни промени и вкара множеството пазарни институции. И по този начин влязохме в Европейски Съюз.
На пръв взор, лицето на партията Има Такъв Народ е надарен бизнесмен в шоу бизнеса, защитаващ пазарните правила и “дясното”.

Там е работата, че и измежду сполучливите предприемачи у нас малко на брой са тези, които са станали такива без политически подкрепи. Слави е надарен шоумен, само че БТВ и тези, които го крепяха дълго на екран при невисок рейтинг да развива политически сюжети - също имат голяма заслуга. Ето, смени малкия екран, направи своя и “магията” му увяхна.

Тази просвета на “политически капитализъм”, както го назовава огромния икономист Бранко Миланович във връзка Китай и Русия е застъпена у нас през цялото време на Прехода. А точно: най-богатите у нас да са свързани с политиката. Разцветът на този модел доближи след 2001 г, когато юпитата потвърдиха по какъв начин се вършат бързи пари през страната и за разлика от предишни политици - въздействат и до през днешния ден посредством насъбрания си капитал върху политиката у нас.

Ако се заровим в биографиите на представяните за сполучливи фрагменти на Има Такъв Народ, то ще видим, че техният трамплин е обвързван с лица или капитали на Статуквото: било по линия на академията или бизнеса.

А въпрос на изчерпателен антропологично-културен разбор е по какъв начин сполучлив управител на западна компания, оперираща междуконтинентално с докторска дисертация отива на изявление пред натурел като Слави да търси занятие в политиката.

Та планът Има Такъв Народ носи всички белези на заслужен последовател на модела на господстващия у нас политически капитализъм, чиято съществена линия е разцвет посредством страната. И чийто политически пирон е Движение за права и свободи.
Този модел се поддържа от към момента по-голяма част от гласоподавателите, които по-често схващат политиката като място на софрата и в случай че не са на нея гласоподават, с цел да седнат. Било персонално, било посредством политик или близки към политика.

Ако страната дава на мен - значи всичко е наред. Това, че няма да има за други - едва ме интересува.
Тази културна специфичност изяснява и разликата сред 2/3 от всички гласоподаватели, искащи промяна на ГЕРБ и единствено 46 мандата в Народно събрание, т.е единствено към 1/5, които условно желаят промяна на системата.

*Заглавието е на ФАКТИ

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР