ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Сузане и Рихард от Кьолн: Няма да се ваксинираме. Това си е наш личен риск!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Без да ни снимате и без да ни казвате имената! Не желаеме да ни считат за луди или за последователи на съзаклятнически теории. Просто не желаеме да се имунизираме ", споделя Рихард, чието име е променено от редакцията. Него и приятелката му Сузане срещаме в един парк в покрайнините на Кьолн. Нейното име също е променено. Двамата са уверени, че една имунизация съставлява прекомерно сериозна намеса за организма.

Рихард и Сузане не се считат за съперници на имунизациите. Още като деца са били ваксинирани с нормалните ваксини, само че в този момент не се доверяват на имунизациите против COVID-19. Признават, че техни близки и другари не одобрявали държанието им. А Сузане споделя: „ Мислят се за безсмъртни, като са се ваксинирали. А в действителност могат все пак да се заразят “.

" Мнозина го изкараха като лек грип "

На аргумента, че имунизирането свежда да най-малко риска от тежко протичане на заболяването, Рихард споделя: „ Възможно е, само че в последна сметка човек би трябвало да претегли изгодите и рисковете. Имам сътрудници и познати, които се разболяха от COVID-19, само че го изкараха единствено с леки признаци, или като най-обикновен грип “. Актуално проучване на университета в Ерфурт демонстрира, че готовността на хората в Германия да се имунизират спада - от 57% при започване на юни на 41% в този момент. Една от аргументите за това е незадоволителното доверие към имунизациите. Освен това доста хора не възприемат COVID-19 като същинска заплаха.

Рихард и Сузане считат, че медиите преувеличават заплахите, произлизащи от ковид. „ Системните медии “, както те ги назовават, канят едни и същи специалисти, които споделят все едно и също. Рихард твърди, че медиите се държат некритично. А Сузане добавя, че нейна позната е била два месеца в кома след имунизиране, заради което в този момент е още по-предпазлива. „ Но в медиите не споделят нищо за такива случаи, по тази причина пък обширно осведомят за изключително тежките форми на заболяването “, възмущава се тя.

" Нима това са научни причини? "

Двамата с Рихард намират и други неща за странни. Например рекомендациите да се имунизират и деца. „ В Съединени американски щати обявиха, че имунизациите са подобаващи и за малолетни. Същото мнение застъпиха и в някои европейски страни, до момента в който в Германия виждат риск в това. Как да се изясни сходно несъгласие? Явно е, че не става дума за научни причини “, споделя Сузане. Или тематиката за стадния имунитет: „ Първо щяха да са задоволителни 60 % имунизирани, а сега се приказва към този момент за 85 %. Изобщо нямам визия по какъв начин може да бъде реализиран сходен % на имунизирани, откакто няма да се имунизират децата и младежите. За мен Постоянната комисия по имунизациите в Германия се държи доста спорно и неубедително “, прибавя Сузане.

Действително от института „ Роберт Кох “ показаха неотдавна, че с цел да бъде предотвратена последваща нова вълна на пандемията от ковид, се постанова да бъдат имунизирани сред 85 и 90 % от популацията над 12-годишна възраст. Изследване, извършено от университета в Ерфурт, стига до извода, че хората са по-склонни да се имунизират, в случай че по този метод биха предпазили останалите хора. По този въпрос Рихард споделя, че в случай че те не желаят да се имунизират, това не ги прави асоциални. „ Или да вземем думите на американския президент, че имунизирането е родолюбив дълг. Извинете, само че що за нелепост е това? “, разяснява той.

" Това си е наш персонален риск "

А какво мислят двамата за това, че в бъдеще визитите на всеобщи прояви или пътуването със аероплан ще бъдат вероятни евентуално, единствено в случай че докажеш, че си имунизиран? Според Сузане, това е въвеждане на скрито обвързване за имунизация, макар че немското държавно управление твърди противоположното. „ Тогава няма да вървим на такива прояви, а на отмора ще вървим единствено с кола “, споделя Сузане. Авторите на проучването предлагат да се улесни в допълнение имунизирането, с цел да бъде ваксинирани повече хора - да вземем за пример да е допустимо хората да се имунизират на работното си място. За Сузане това към този момент е тревожно. „ Моят шеф в това време също предлага такава опция. Но има и хора, които не желаят да се имунизират, а не е изключено това да стане мотив за уволняване или за непродължаване на трудовия им контракт “ споделя тя, а Рихард прибавя: „ В последна сметка всеки би трябвало да реши самичък за себе си дали да се имунизира или не. „ Това си е наш персонален риск, приемете го! “.

Автор: Александър Фройнд
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР