ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В Бразилия ваксинират с празни инжекции?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В Бразилия възрастни хора са били " имунизирани " против ковид с празни инжекции. И в други страни от Южна Америка нещата не вървят безпрепятствено - политици не съблюдават реда си или уреждат свои близки за по-бърза имунизация.

Скандалът е голям: вестниците в Бразилия оповестяват, че възрастни хора, подложили се на имунизация, са били излъгани. Засегнатите фактически са били пробождани от игла на инжекция, само че инжектирането на имунизацията е било единствено симулация. При едни инжекциите са били празни, а при други наличието въобще не е било инжектирано в тялото на пациента.

В Бразилия е доста известно имунизирането в колата: пациентът остава в автомобила си, а инжекцията се слага в рамото през отворено стъкло или отворена врата на колата. Често спътниците снимат ваксинирането с телефоните си, което остава неусетно от поставящия имунизацията. Така през последните няколко дни се появиха редица видеа с фиктивна имунизация.

Признанието на една здравна сестра

В Рио де Жанейро, Сао Пауло, Масейо или Манаус в Амазония са открити сходни практики. В медиите има информация единствено за единични такива случаи - към 10 на брой. Някои от пациентите са били наново имунизирани, само че към този момент с същинска ваксина.

Една здравна сестра е признала за фиктивна имунизация. От изтощеност тя позволила неточност и унищожила една доза ваксина, а с цел да прикрие случая употребила празна спринцовка, с цел да " имунизира " една стара пациентка. Полицията приела обяснението за правдоподобно. В съответния случай обаче няма доказателства за това, че ваксини могат да бъдат отклонявани, каквито съмнения съществуват.

В цяла Южна Америка има кавги

В Южна Америка важат строги правила по отношение на реда за имунизиране: предпочитано биват ваксинирани хората в преклонна възраст. Близко до мозъка е, че може да има хора, които желаят да се прередят. Особено пък в Южна Америка разпоредбите елементарно могат да бъдат заобиколени, стига някой да си заплати.

Засега няма индикации, че в Бразилия може да съществува черен пазар на ваксини. Но в други южноамерикански страни към този момент на бял свят излязоха редица кавги с пререждащи се за имунизация. В Перу, да вземем за пример, министрите на външните работи и на опазването на здравето подадоха оставки, откакто стана ясно, че те са се ваксинирали без да съблюдават формалния ред. В Еквадор здравният министър също беше забъркан в шуробаджанашки скандал с ваксини: употребявал е въздействието си, с цел да уреди за имунизиране свои родственици и другари. Оставка подаде също и министърът на опазването на здравето в Аржентина поради това, че е оказал помощ на свои политически другари да се имунизират предварително. Сред тях са били чиновници на неговото министерство, авторитетен началник на профсъюз, брачната половинка и детето му, както и членове на една младежка организация от перонисти. По непотвърдени информации в Аржентина една ваксина върви на черно по 50 000 песос (около 280 евро).

Само Чили се оправя добре

В цяла Южна Америка имунизирането върви мудно. В 44-милионна Аржентина дотук са имунизирани едвам 2 милиона души, а на доста места в Бразилия имунизациите трябваше да бъдат прекратени заради неналичието на ваксина.

Единственото изключение е Чили. Там необятно рекламираната акция по имунизиране стартира чак на 3 февруари, по тази причина пък напредва бързо. Междувременно 1/6 от популацията на страната е получило най-малко първата доза ваксина, като по този индикатор Чили изпреварва даже Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР