ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В Сан Марино гледат на Спутник като на спасение

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Сан Марино е с едно от най-високите равнища на инфекции в света. А ваксина липсва. Бързата помощ от Москва стана същинско избавление за дребната държавица. Не всички обаче се радват на този " подарък ".

Европейският съюз пренебрегва съветската ваксина Спутник V, само че в Сан Марино гледат на нея като на избавление. „ Убедени сме, че тя ще ни помогне да понижим броя на новите инфекции, тъй че още веднъж да забележим светлинка в тунела “, съобщи шефът на имунизационната акция Агостино Чекарини.

Всяка помощ в борбата против Ковид-19 е добре пристигнала за Сан Марино. В момента дребната страна има едно от най-високите равнища на заболеваемост в света - 719 инфекции на 100 000 души в границите на една седмица. Това е 10 пъти по-висока заболеваемост от тази в Германия.

Решаваща помощ

„ Слава на Бога, че в тая обстановка имаме „ Спутник “, споделя ръководителката на здравната система на Сан Марино Алесандра Бруски. „ Имунизационната акция е решаваща, с цел да излезе страната от тежката обстановка “, прибавя тя. Сан Марино обаче и самичък носи виновност за сегашните си компликации, показват специалистите. Когато предходната есен в околна Италия всичко беше затворено, с цел да се ограничи разпространяването на вируса, в Сан Марино животът си продължи както преди - магазините, питейните заведения и заведенията за хранене останаха отворени.

Днес единствено в Чехия заболеваемостта е по-висока от тази в Сан Марино. Тежката обстановка накара дребната европейска държавица да употребява положителните си контакти с Русия. Москва бързо се отзова на молбите и по неотложност изпрати 7500 дози от своята ваксина. „ Русия обаче не прави това от обич към близък “, твърди Игор Пеличиари, който е специалист за Русия в университета Урбино.

„ Тази ваксина е като троянски кон. „ Спутник “ се доставя в една западноевропейска страна в миг, в който Европейски Съюз пренебрегва съветската ваксина, само че не толкоз по научни, колкото по политически съображения. В това се крие немалка част от символиката на Студената война и от огромната геополитика “, споделя той.

Сан Марино е първата западноевропейска страна, която споделя „ да “ на съветския „ Спутник ". На опасенията, че с доставките на ваксини Русия може да преследва и свои политически цели, в Сан Марино реагират очебийно умерено. Шефката на опазването на здравето Бруски споделя: „ Ние започнахме последни от всички страни в Европа да имунизираме популацията, а без съветската ваксина и това нямаше да е допустимо. За нас тази ваксина е от фундаментално значение. Съседна Италия седмици наред не ни доставяше обещаните ваксини. “

Експертът Пеличиари преглежда този въпрос по различен метод: „ Русия гледа на „ Спутник “ като на външнополитически инструмент, с чиято помощ подписва нови контакти и възобновява остарели политически другарства в чужбина “, споделя той. Преди няколко години Сан Марино провокира мощно неразбиране, когато в несъгласие с Европейски Съюз, отхвърли да поддържа глобите против Русия.

Сделка с огромно символно значение

Сегашната договорка с имунизациите Пеличиари разяснява по този начин: „ Тя има огромно символно значение - най-много за публичното мнение в самата Русия. Неслучайно осведомителната организация Интерфакс означи новината за Сан Марино, наблягайки, че тя е към този момент 31-та страна, която избира съветската ваксина. Тази символика става още по-силна от това, че в тази ситуация приказваме за страна, която поддържа тесни контакти с Европейски Съюз и НАТО “, показва политологът.

А съветската ваксина в това време породи и непознати апетити. От прилежаща Италия през последните дни имало същинска „ вълна от позвънявания “ по телефона. Тамошни жители питали дали и те могат да се имунизират със „ Спутник “. Налагало се да им дават отговор че това не е допустимо, тъй като имунизацията е предопределена единствено за жителите на Сан Марино.

Игор Пеличиари обаче не счита, че с доставките на имунизацията Москва може да преследва стопански или финансови ползи в Сан Марино. Вярно е, че държавицата е фамозна за своята прекомерно съобразителна финансова политика, само че в страната няма значими съветски действия в стопанската система и финансовия бранш, твърди специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР