ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Българинът по правило е подозрителен. Защо толкова много българи не искат да се ваксинират

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Проучване сподели, че цели 43% от българите не биха се ваксинирали. На какво се дължи техният песимизъм? " Не считам, че в тази ситуация става дума за някакво невежо поверие в тайни теории ", споделя проф. Георги Каприев.

Дъждовни води: Според последното изследване на “Тренд” цели 43% от българите не биха се ваксинирали. Ако тези стойности се задържат, целият развой по ваксиниране може да бъде злепоставен. На какво съгласно Вас се дължи този песимизъм?

Георги Каприев: Според мен 43% не са чак толкоз доста. Според нашите математици, в случай че 60% от популацията се имунизират и в случай че прибавим към тях броя на към този момент миналите заболяването, това ще е задоволително. Но какво движи тези 43%? Обратно на всеобщите отзиви, аз не считам, че става дума за някакво суеверно, безгрижно или невежо поверие в тайни теории. Такива хора има, само че техният дял е дребен. Основните претекстове са няколко. Единият е, че тези, които прокламират имунизациите - държавното управление, Европейският съюз - от време на време сами се държат малко като конспиратори. Като организация, която е мощно заинтригувана от това имунизиране по аргументи, които са оттатък медицинските. Имам поради прекомерно рано почналите подмятания, че който не се имунизира, няма да може да излиза в чужбина, няма да може да се качи на аероплан, ще би трябвало да си стои у дома и да рони сълзи. Подобен напън, граничещ със закани, довежда до естествената реакция на отхвърлянето. Има и една втора група, която споделя: “Ваксина не се прави за една година. Не са минали всички изпитания”. Това нормално не са антиваксъри. Тази група се осланя на третата причина - не всички на този свят са уверени, че тази пандемия е фактически такава. При едно съпоставяне в исторически проект се пораждат подозрения.

Дъждовни води: Ваксините обаче си остават единственият метод да се завърши с тази обстановка, която се отразява тежко както на стопанската система, по този начин и на душeвността на хората. Какъв би бил ефикасният метод, с цел да бъдат уверени хората в тяхната изгода и да изберат да се имунизират?

Георги Каприев: Ефективният метод е едно доста устойчиво и добре обосновано обяснение и сравняване на това какво би станало при имунизиране и какво при отвод. Но не се изяснява съответно.

Дъждовни води: В България вярването в тайни теории е в действителност необятно публикувано - съгласно едно предходно изследване към 20% имат вяра, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Колко рискова е тази забележителна група измежду българите, която е склонна да залита по манипулативни и псевдонаучни теории?

Георги Каприев: Това е признак за нещо доста по-опасно от съответния проблем, който обсъждаме. Невежеството в нашето общество пораства подтиквано - посредством бюджетите за обучение, посредством качеството на образованието, посредством това, че простащината и незнанието се предлагат като модел за триумф.

Факт е, че в България корупцията не е просто корупция - тук става дума за образуване на мрежи със съответните им етажи, от които се изсмукват ресурсите. Всичко това сигурно довежда до сходни тайни мисления. Сред моя кръг няма такива хора, движа се измежду относително образовани хора. Но има една група, добре осведомени хора апропо, които съумяват да прокарат някаква връзка сред нещата, които стават по света, и цензурирането на различните отзиви. Това им дава мотив да мислят за интрига. А другото е просто незнание.

Дъждовни води: Какъв би бил ефикасният метод към сходни теории от страна на медиите да вземем за пример - игнориране или по-скоро директна борба?

Георги Каприев: Ако приказваме за българските медии, те от дълго време са изгубили качеството си да правят това, което се изисква от тях. В българските медии доста от дълго време отсъства анализът, отсъстват и коментаторите, които могат да обобщят. А фактът, че се затваря устата на някакви хора посредством общественото им демонизиране или недопускането им до ефир, води до сходни реакции. Българинът като част от онази система, която сама наричаше себе си “социалистически лагер”, е по предписание недоверчив. Подозрителен към ръководителите на обществото и към структурите, които се постановат повече или по-малко силово. В момента имаме сходна обстановка и това води до такива естествени реакции.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР