ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Иван Демерджиев пред ФАКТИ: Това че г-н Кирилов си тръгна, все още не е подобрило особено много климата

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера Пловдивската адвокатска гилдия излезе с отворено писмо, в което приканва за прекъсване на Единната осведомителна система на съдилищата. Това искане изявиха и съдии от Софийския областен съд, които през вчерашния ден излязоха на митинг пред постройката на Висшия правосъден съвет. За същото настояха и съдии от съдилища в цялата страна. В последна сметка Висш съдебен съвет реши от петък Единната осведомителна система на съдилищата да излезе от употреба, а до 10 декември да се работи по премахване на минусите в нея.

" В тази връзка се причисляваме изцяло към към този момент изразените мнения от наши сътрудници магистрати, че споделяме общата полезност за заслужено правораздаване в България и ефикасна отбрана на правата на жителите и юридическите лица и молим към въвеждане на пълноценно и съобразено с всички модерни механически и правни трендове електронно правораздаване, като остро се противопоставяме на опитите същото да се компрометира в задатък посредством внедряване на една непълноценна, осакатена и мудна за работа система ", написа в отвореното писмо на пловдивските юристи.

От ФАКТИ се свързахме с юрист Иван Демерджиев - ръководител на Пловдивската адвокатска гилдия, с цел да приказваме за проблемите в Единната осведомителна система на съдилищата и до какво довеждат те в практиката. Разговора ни четете в идващите редове:

- Адв. Демерджиев, какви са проблемите на тази система?

- Проблемите на осведомителната система са извънредно дълбоки. След като взеха решение, че ще я внедряват принудително, много време бяха ангажирани всички правосъдни чиновници, съдии да я разучават и да видят по какъв начин работи и да е опитат да я накарат да работи. Само че по метода, по който е конструирана това не може да се случи.

В момента имаме голямо закъснение на разписване на решения, доста сложен достъп до делата, да не кажа неосъществим. Ние тук ползвахме една система за продан на документи и информация със съда и в този момент с въвеждането на тази те блокираха всички други благоприятни условия. При състояние, че тази не работи и е с доста лимитирани благоприятни условия при преписка сред адвокатурата и съда, ние в действителност се връщаме обратно, не отиваме стъпка напред с нея.

- Вие сте употребявали системата – за какво тя не работи?

- Тази система по никакъв начин не работи по доста аргументи. Първо, нейните благоприятни условия за преписка и продан на документи са извънредно осакатени. Почти нищо не може да върви по електронен път през нея макар претенциите ѝ.

Давам образец – ние до неотдавна имахме опция с нашата система да да заявим едно дело и да получим документите по делото от страница едно до страница последна, всичките по електронната поща на съответния юрист. Той да работи с тези документи, да е наясно какво е постъпило по делото през избран интервал от време. В момента тази функционалност я няма.

Отделно, условието с квалифицирани електронни подписи да се подписват правосъдните актове пък извънредно доста затруднява съдиите, както виждаме и много време няма изговаряне по каузи. Чакаме решения, които се забавиха, което не е характерно за нашия съд.

- Какво би трябвало да се случи с тази система – да бъде анулирана и да се върне напълно в употреба остарялата система или нещо друго?

- Трябва да се спре потреблението на тази система, доста деликатно да се проучва – като в този разбор вземат участие представители на съдии, представители на адвокатурата, да се споделят проблемите, които са зародили при нейното прилагане, да се изчистят и да се прибавят функционалности, които тя няма и не знам за какво не са включени към нея.

- Кои са най-големите спънки в работата Ви поради тази система?

- Ние сега нямаме естествен достъп до документи, до които имахме достъп до през вчерашния ден. Нямаме по новите каузи, тъй като системата не разрешава това да се случи. Отделно самият път на един документ до делото назад до юриста е усложнен като време. Изисква доста повече време по метода, по който работи тази система по отношение на до момента.

Колегите в съда се оплакват, че деловодителите, с цел да работят с тази система остават след работно време. Вие може да си визиите какъв брой време един чиновник на заплата ще остава след работно време, с цел да се бори с несъвършенствата на системата и да се пробва да работи. Няма да е дълго.

- Вие поискахте оставката на министър Кирилов, преди той да я подаде. В тази връзка – какви са усещанията Ви от новия министър?

- Преди време ме питаха Ваши сътрудници какво чакам да се случи, когато бъде заменен министър Кирилов. Изразих упования, че най-вероятно заместник-министър ще поема поста на господин Кирилов. Нашата позиция е ясна и праволинейна и тя визира както основния прокурор господин Гешев, по този начин и господин Кирилов. Това че господин Кирилов си потегли, към момента не е подобрило изключително доста климата и атмосферата и метода на работа в Министерството на правораздаването.

Ние желаеме да забележим нова политика. Искаме да забележим професионализъм. Искаме да забележим проявлението на този професионализъм. Към днешна дата не виждаме нищо, нека да го забележим, само че тази процедура да се заменят министри със заместник-министри сама разбирате, че не може да докара до промени в политиката на едно министерство и в метода на работа в това министерство.

Ако заместник-министъра не беше склонен с метода на работа на господин Кирилов, верният ход е да напусне министерството. Фактът, че не го е напуснал значи, че са споделяли общи полезности във връзка с метода на работа, които пък ние в собствен ред като колегия не споделяме.

- Как би трябвало да работи правосъдното министерство, съгласно Вас, каква е вярната политика?

- Професионално. Правилната политика е да се работи професионално, да се работи бързо, да се работи дейно, да се работи с Висшия правосъден съвет пълноценно, тъй че да не се стига до такива проявления, които виждаме в този момент, пък и доста други. Има извънредно доста работа в министерството на правораздаването, която не е забележима за публиката, само че прави всекидневно и моите наблюдения са, че не се прави изключително добре, изключително квалифицирано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР