Фактът, че Украйна удържа руската армия, вече е поражение за

...
Фактът, че Украйна удържа руската армия, вече е поражение за
Коментари Харесай

Бивш зам.-директор на ЦРУ: Ако Москва се опита да настъпи по мазола САЩ, да се подготвят за такъв отговор, който никога не са виждали през живота си

Фактът, че Украйна удържа съветската войска, към този момент е проваляне за режима в Кремъл

Кога Путин ще бъде свален от власт - това ще реши елитът и съветският народ, споделя Джек Дивайн

Интервю на Дмитрий Гордон

- Президентът Зеленски уволни военачалник Залужни. Мислите ли, че това ще се отрази на украинско-американските връзки в подтекста на даването на финансова помощ на Украйна? И дали съветските разследващи служби ще се възползват от тази обстановка, с цел да навредят на Украйна в Съединените щати?

- Първо, няма нищо извънредно, когато президентите в едно демократично общество сменят генерали, изключително по време на война. Ако погледнете историята на Първата и Втората международна война, Гражданската война по времето на Линкълн в Съединените щати, такива промени са нормални, типичен. Често е въпрос на тактика. Мисля, че всички ще се съгласят, че главнокомандващият Залужни е мощен пълководец. Но би трябвало да имате единна визия за това къде желаете да отидете и какви цели да постигнете по време на войната. Да, Зеленски смени извънреден офицер, само че по този начин действа демокрацията. Мисля, че това няма да повлияе на позицията на Съединени американски щати. Подкрепяме Зеленски, поддържаме Украйна във войната с Русия. Очаквам да продължим да ви оказваме помощ. Оставката на Залужни е ваша вътрешна работа. Надявам се, че това няма да провокира вътрешни търкани в самата Украйна. Това е задачата на Зеленски: да взема решение и да ръководи.

Що се отнася до съветските разследващи служби: вие, като мен, знаете, че те водят доста мощна дезинформационна акция, с цел да отслабят позициите на Украйна както в Съединените щати, по този начин и в Запад като цяло. Те се пробват да основат усещане, че Украйна към този момент е деморализирана след контранастъплението. Руснаците показват пред света, че видите ли украинците са недоволни от тяхното държавно управление. Те описват на Запада за недоволството на украинците от тяхното държавно управление. Предполагам, че дезинформационната акция ще се ускорява.

Сега в Съединените щати можете да намерите доста благоприятни условия, с цел да предизвикате неодобрение у който и да било. Настоящият Конгрес преглежда законопроект за даване на помощ, който включва: Украйна, Израел, Тайван, миграцията. Руснаците имат задоволително пространство тук, с цел да се пробват да повлияят на политическия развой в Съединените щати. Това няма да промени позицията на Америка, макар че те ще се опитат да го създадат.

- Преди няколко години ми казахте, че Путин не поддържа Тръмп, а се пробва да сътвори безпорядък в Америка. Как сега Русия дестабилизира Съединени американски щати? И по какъв начин работят съветските сътрудници в Съединени американски щати против Украйна?

- Тук не приказваме единствено за Съединени американски щати. Това е главен геополитически въпрос. Не става въпрос единствено за войната на Русия против Украйна, Иран и офанзивите на Хамас против Израел, Китай и Тайван. Всички тези проблеми са интегрирани, взаимосвързани. Имаме работа със страни, които се опълчват на демокрацията и гледат на НАТО, Съединени американски щати и техните съдружници като на същински зложелател. Не става въпрос единствено за това, че съветските разследващи служби се пробват да се намесят в нашите избори, което съгласно мен е възмутително, те се пробват да подкопаят западното въздействие в Африка и Латинска Америка. Сега, в ерата на обществените медии, това е елементарно да се случи чрез дезинформацията. Не мисля, че Москва концентрира напъните си върху поддръжката на един единствен претендент в Съединените щати. Въпросът е каква е ролята на Съединени американски щати.

Проблемът не е, че съветските сили за сигурност са събирали информация в Съединени американски щати през 2016-2017 година Събирали са когато и да е и на всички места. След гибелта на Сталин е имало мълчешком съглашение: Вашингтон и Москва да не се месят взаимно във вътрешните работи. Така и беше: руснаците не се намесваха в делата на Съединени американски щати в продължение на доста десетилетия. Ние, несъмнено, воювахме между тях по целия свят и работихме със съдружниците. Това беше част от играта по време на Студената война. През 2016 година обаче Русия и Путин нарушиха тези правила. Той отвори кутията на Пандора, когато се намеси в нашите избори и се опита да повлияе на вътрешната обстановка. Ако това продължи, мисля, че нашите политици ще би трябвало да решат дали Америка не е длъжна да отговори огледално и да направи същото в Русия. Мисля, че това ще бъде нов стадий. Защото в този момент към този момент това е въпрос на национална сигурност. И у нас към момента нямаме отговор по отношение на това по какъв начин ще реагираме.

- Според вас какви са главните цели на Путин и съветското разузнаване по време на президентските избори в Съединени американски щати през 2024 година?

- Въпросът не се отнася до претендентите за президент, за сенатори или конгресмени. Това е опит на руснаците да дестабилизират Съединени американски щати. Сами виждате какво се случва в Конгреса. Затова съветските специфични служби не употребяват съответни претенденти, те спекулират с проблеми, пробват се да работят по този начин, че да накарат всички да се ненавиждат в Съединени американски щати. Руснаците излъчват подправени известия, благодарение на които сегментират американското общество и основават неприязън. Ето в това е смисълът на тяхната игра: не става дума за това някой човек да завоюва изборите в Мисисипи или Бостън. Това е интелигентен ход, само че нормално това го вършат, когато желаят да стартират война. Е, добре, в случай че в действителност желаят война, тогава ще отговорим с цялата си мощ.

Ще ви опиша една шпионска история: през 2004 година заместник-резидент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Ню Йорк дезертира и оповестява, че е работил против Комитет за Държавна сигурност (на СССР). И тогава той споделя: " Когато станах част от комитета и бях млад, главните цели за нас бяха Съединените щати, по-късно НАТО, а третата беше Китай. Когато излязох от играта, задачите на Русия не се трансформираха. " Това е дълготраен проблем, който от година на година става все по-остър. Няма потребност да разсъждаваме по какъв начин Путин вижда света. Войната против Украйна сподели същинските му планове.

- Има ли смяна в тактиката и методите на съветското разузнаване в Европа и Съединени американски щати по време на войната в Украйна?

- Нека погледнем на това от различен ъгъл. По време на война всичките ви разследващи запаси са фокусирани върху спора. Обикновено армиите стават по-добри и разследващите служби стават по-добри. Мисля, че това важи както за украинците, по този начин и за руснаците. Конфликтът в действителност ви принуждава да търсите по-добри хора в региона на разузнаването, да се усъвършенстват процесите на събиране на информация, да се ползват всички вероятни начини. Бих споделил, че без значение от това по какъв начин стартира войната, разследващите служби и на Украйна, и на Русия се приспособиха в новата обстановка.

Руснаците усъвършенстват качества. Те постоянно са имали отлични качества в региона на дезинформацията. Това е нещо, с което американците непрекъснато се борят. Но от тактическа позиция Съединени американски щати са най-хубавите, тъй като ние водим две войни против тероризма от 20 години. Уверявам ви: опциите на американската войска и разузнаване надвишават това, което доста хора си показват.

Когато Русия стартира войната против Украйна, американското разузнаване беше ненадейно какъв брой зле бяха готови руснаците за войната. Но те усъвършенстват своите умения и способи. Но в случай че някой в Москва се опита да настъпи по мазола Съединени американски щати, би трябвало да осъзнае, че ние не сме зелени човечета, пришълци. По-добре да се приготвят за подобен отговор, който в никакъв случай не са виждали през живота си.

– Смятате ли, че Путин печели от замразяването на войната? Иска ли да си вземе отмора, с цел да модернизира армията си и да се приготви за нова атака?

– Не мисля, че в този момент Путин е податлив да замрази войната. Фактът, че Украйна удържа съветската войска, към този момент е проваляне за него. Това е победа за Украйна. Путин схваща, че колкото по-дълго проточи тази обстановка, толкоз по-бързо ще отслабват неговите политически позиции. В тази обстановка личното му обграждане ще стартира да се отдалечава от него. И това е в интерес на украинците.

Сега Путин гледа към Съединени американски щати. Той чака, че в случай че устои задоволително дълго, поддръжката на Съединени американски щати ще секне и Путин ще получи това, което желае. Тогава той ще каже: можем да сключим помирение, в случай че демаркационната линия бъде начертана покрай Киев. Мисля, че той в действителност има проблеми вътре в Русия. Не е ясно дали Путин ще успее да събере огромна войска. Той към този момент вижда, че руснаците не са съгласни да водят война.

Всичко, което може да се реализира в този момент, е да бъде намалена интензивността на военните дейности. Тогава Путин ще изстрелва не 100, а 20 ракети по Украйна. Не мисля, че мирният контракт е вероятен вид сега. Путин желае да види по какъв начин Съединените щати извършват уговорките си. И в случай че Америка не продължи да дава оръжия, тогава за какво му е да подписва някакво съглашение? Дайте ми най-малко една причина за това. Аз не я виждам.

- Според вас какви са в този момент настроенията измежду съветските силови структури и настрана измежду елита в Русия? Иска ли Комитет за Държавна сигурност (на СССР) да в профил Путин? И има ли капацитет да го направи в този момент?

- (Смее се). Задавате въпрос на неверния човек. Трябва да попитате сегашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ. Нека ви кажа по какъв начин работи светът на разузнаването. Във всяко общество, без значение дали е демократично или под тирания, елементарно може да се откри, че агентурата е доста добре позиционирана. Поради естеството на нейната работа разузнавачите са склонни да гледат реалистично на събитията в света. При властническите страни има един минус - че техните държавни управления от време на време компрометират своите разследващи служби, тъй като желаят да угодят на диктатора. В такива общества те са склонни да не дават израз на това, което мислят. Така че не знаем какво е в главите на съветските разузнавачи сега. Но несъмнено разбирам, че те са недоволни от резултатите от нашествието. Мисля, че протестът на Пригожин би трябвало да се проучва доста деликатно. Ако съм на мястото на офицер от съветското разузнаване, бих бил доста обезпокоен от това, което видях. Руската система стана уязвима вследствие на тази безумна война.

- Наблюдавайки двете разузнавания – на Украйна и на Русия, техните способи, принадлежности, умения, по какъв начин оценявате капацитета на украинските разследващи служби? Стана ли украинското разузнаване по-добро?

- Един от забавните моменти е, че мнозина на Запад бяха сюрпризирани от положителните механически благоприятни условия на украинците. Вашите правоприлагащи органи съумяха да спрат съветските хакерски атаки. Преди войната в действителност имаше доста работа за възстановяване на тези качества. Понякога, когато сте в защита, вероятността да ставате по-добри е по-голяма. Мисля обаче, че и двете страни се стремят да подобрят своите разследващи служби допустимо най-бързо. Според мен разследващите служби на двете страни към този момент са претърпели обилни промени. В същото време доста украинци знаят добре съветски, имат доста другари на верните места. Но същото вършат и руснаците: техните мрежи в Украйна са много положителни.

Технически украинската страна се оправи чудесно. Офанзивата съгласно мен беше неточност, а и не беше толкоз наложителна. Така че украинското управление промени проектите си навреме и умно - Украйна да премине от нахлуване към защита.

Въз основа на моя опит ще кажа, че войната изостря вниманието. Вие ставата все по-добри, тъй като се учите от грешките всеки ден. И поправяте грешките, по този начин е и във връзка с хората – те стават по-ефективни. Това е на тактическото равнище. На стратегическо равнище обаче не всичко е толкоз ясно: в демократичните общества е всекидневно това да се разисква, де се водят полемики във връзка с тактиката. Путин може да се възползва от това.

- Който и да стане идващият президент на Съединени американски щати, ще продължи ли Централно разузнавателно управление на САЩ да оказва помощ на Украйна? Ще остане ли американското разузнаване съдружник на моята страна?

- Мисля, че Америка ще бъде съдружник на Украйна. Видяхте по какъв начин американският народ поддържа Украйна от началото на нашествието. Въпросът в този момент е какъв брой време ще би трябвало да се поддържа Украйна и какъв брой пари ще би трябвало да бъдат изразходвани. Някои от тези проблеми са свързани с вътрешнополитически проблеми в Съединените щати. Мисля обаче, че в държавното управление на Съединени американски щати има, апропо, задоволително хора и от двете партии, които са добре осведомени с това, което в действителност се случва. Това са дипломати от кариерата, чиновници в разузнаването и фиска, които схващат смисъла на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна. Такива са настройките и те ще са преобладаващи и в бъдеще. В същото време е наивно да се счита, че съм безусловно прав и че всичко това е обезпечено. Украинците би трябвало да показват триумф и предпочитание да пазят позициите си. Което вършат към този момент добре.

В същото време ние в Съединените щати би трябвало да реализираме двупартийно единение. За нас е значимо да имаме ясна визия и да водим обща външна политика. Американската войска и разузнаване са подготвени и изцяло готови да водят война в Европа и Азия. Така че ние сме длъжни да поддържаме Украйна, Израел, да държим под око Китай и да решим въпроса с нашата граница. Изолационизмът в Съединени американски щати през днешния ден - това е неприятна работа. С подобен метод ще реализираме само неприятен и рисков интернационален ред.

- Кажете съгласно вас по какъв начин ще завърши Путин?

- Това е добър въпрос. Това ще реши съветският народ. Русия е в застой и обстановката се утежнява, позицията на Путин става все по-уязвима. Не желая да злоупотребявам с това по какъв начин ще рухне режимът, само че не мисля, че това ще бъде посредством национален протест или че Путин ще загуби изборите. Мисля, че личното му обграждане ще го смъкна от власт. Да не забравяме, че Пригожин беше доста близо до това. „ Дворцов прелом “ звучи малко прекомерно трагично. Хрушчов обаче просто беше изпратен в политически затвор и по този начин беше изваден от играта.

Путин е в доста по-уязвима позиция спрямо Хрушчов. Мисля, че го усеща. Затова е толкоз твърдоглав и прави всичко, с цел да не загуби в Украйна. Путин в никакъв случай повече няма да се върне на световната политическа сцена. Трябваше преди този момент да бъде взето под внимание стореното от него. Но атакувайки Украйна, той натрупа прекалено много негативи. Сега той се трансформира в съперник, който в действителност не заслужава почитание. Кога обаче ще бъде свален от власт - това ще реши елитът и съветският народ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР