Факт е, че вкусът към литературата, като към всички изкуство,

...
Факт е, че вкусът към литературата, като към всички изкуство,
Коментари Харесай

10-те най-добри книги на всички времена


Факт е, че усетът към литературата, като към всички изкуство, е доста субективно разбиране - това, което някои дефинират като гениално, за други е безусловно безинтересно. Факт е също обаче, че има несъмнено приети заглавия, които даже да не са персонално по нашия усет и да не можем да се идентифицираме с героите, не можем да отречем, че са литературни шедьоври.

Написани брилянтно, със мощно изразен самостоятелен авторски почерк, те разказват значими житейски ориси и рисуват психически портрети, които остават знакови освен за времето си, само че и са настоящи дълги години напред. Представяме ви 10-те най-хубави книги за всички времена съгласно енциклопедия Britannica.

" Анна Каренина " от Лев Толстой

Всеки обожател на истории, които включват пикантни тематики като невярност, хазарт, брачни заприказва и, добре, съветски феодализъм, неотложно би сложил Анна Каренина на върха на своя лист с „ най-велики романи “. Написано от съветския публицист Лев Толстой и оповестена за първи път през 1878 година, извисяващата се в осем елементи художествена творба споделя историята на разочарованата стопанка Анна, която бяга с младия си ухажор, и влюбен земевладелец на име Константин Левин, интересуващ се от религия и философия. Толстой сплотява полемики за любовта, болката и фамилията в съветското общество със забележителен състав от герои. Романът е изключително революционен в отношението си към дамите, изобразявайки предразсъдъците и обществените компликации на времето.

" Да убиеш присмехулник " от Харпър Лий

Харпър Лий, считана за един от най-влиятелните авторки, съществували в миналото, е известна с публикуването на един разказ. “Да убиеш присмехулник ” е оповестена през 1960 година и незабавно се трансформира в класика на литературата. Романът преглежда расизма в американския юг през почтените необятно отворени очи на мъдро младо момиче на име Джийн Луиз Финч. Неговите емблематични герои, най-много симпатичният и обективен юрист и татко Атикус Финч, са послужили като модели за подражателство и са трансформирали вероятностите в Съединените щати във време, когато напрежението във връзка с расата е било много високо. „ Да убиеш присмехулник “ печели премията „ Пулицър “ за фантастика през 1961 година и е филмиран, като филмът става притежател на премия „ Оскар “ през 1962 година, което дава на историята и нейните герои спомагателен живот и въздействие върху американската обществена сфера. 

Има още...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР