Факт е, че много от добавките към храната, които се

...
Факт е, че много от добавките към храната, които се
Коментари Харесай

Е101 – добавка към храните, която всъщност е витамин


Факт е, че доста от добавките към храната , които се значат с писмен знак Е и няколко числа след нея, са евентуално рискови за здравето и някои от тях не са утвърдени за прилагане в Европейския съюз. Факт е обаче и това, че измежду Е-тата, които откриваме на етикетите на храните, има и такива, които са освен безвредни, само че и потребни в избрани дози. Именно в тази група попада Е101 .

Е101 в действителност е кодът на витамин В2 - рибофлавин , с който той се отбелязва в хранителната промишленост.

Всички добавки, които се значат с Е и първа цифра 1, съставляват бои , ползващи се за оцветяване или възстановяване цвета на питателните артикули. Е101 придава присъщ жълт цвят на храните, в които се включва. Той се дължи на характерното жълто оцветяване след оксидиране на рибофлавина. Именно в оксидираната си форма рибофлавинът се употребява като багра в хранитлената индустрия.

Важно е да се означи, че спрямо другите витамини от група В-комплекс , рибофлавинът е доста едва разтворим във вода. Това прави невероятно използването му за оцветяване на течни храни и питиета. Така жълтите течни артикули не дължат приятното си оцветяване на Е101, а на други оцветители, някои от които може да бъдат токсични във високи количества, да вземем за пример Е102 (тартразин) . За оцветяване на твърди и прахообразни хранителни артикули обаче рибофлавин може да се употребява доста сполучливо, заради което огромна част от жълто оцветените от тях имат обозначен Е101 върху етикета със наличието си.

Разбира се, доста хранителни артикули са естествено богати на рибофлавин , без той да е прибавен към тях при индустриалната им преправка. Такива са продуктите, съдържащи мляко , яйца , гъби , бадеми и други

Свързани публикации.. Е123 (амарант) – рисковата багра в храните 1 Е510 – добавката в храните, която не е за всеки 0 Храните, съдържащи Е102 са рискови за деца и астматици 0

При здрави хора огромна част от рибофлавина, без значение дали е признат като добавка към храната, или като естествена нейна съставна част, бързо се изнася от тялото. Причина за това е слабата му разтворимост във вода и невъзможността той да се натрупва в организма. Това прави недостига на рибофлавин постоянно срещан проблем изключително когато има негов дефицит в ежедневното ни меню.

Няма данни за отровен резултат при свръхприем на храни, естествено богати на рибофлавин, или на такива, към които той е в допълнение прибавен във тип на Е101. Доказано е, че при постъпване на високи дози Е101 в организма, непотребното количество се изнася с урината , придавайки й особено жълто оцветяване. Доказано е също по този начин, че при постоянно набиране на изискуемите дневни дози, рибофлавинът подкрепя клетъчното дишане и може да помогне за предварителната защита на разнообразни хронични болести, в това число мигрена.

Е101 е измежду

добавките към храната, които са

безвредни, и не би следвало да буди терзание у потребителите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР