Facebook е толкова голяма и сложна социална медия, че никой

...
Facebook е толкова голяма и сложна социална медия, че никой
Коментари Харесай

Подслушва ли ни Facebook?

Facebook е толкоз огромна и комплицирана обществена медия, че никой не знае по какъв начин работи тя. Тайният логаритъм дава отговор за това по какъв начин вашите постове се появяват в лентата на приятелите и клиентите, основавайки се на голям брой неочевидни параметри, Фейсбук взема решение каква реклама и вероятни другарства да ви предложи. Логиката, която лежи в основата на обществената мрежа е толкоз парадоксална, че измежду потребителите по целия свят се родиха същински легенди за устройството на логаритъма, както и за Instagram. Ето кои са основните измежду тях.
Фейсбук и Instagram ни подслушват
През последните месеци обществената мрежа непрестанно е подозирана в това, че подслушва потребителите си. Разказват се случаи, в които хората разискват един с различен дадена тематика или комерсиална компания, а по-късно виждат съответната реклама във Фейсбук или Instagram
Разработчикът Дамиен Ленуел разказва какво се е случило с него. Той отишъл на планински поход и по пътя почнал диалог със своя братовчедка ма микропроектор, който той желал да купи. До този миг Ленуел не е търсил в Гугъл или на друго място в мрежата информация за продукта, нито пък е обсъждал тематиката с различен. По време на диалога с братовчедка му телефонът му е бил в раницата. На идната заран той вижда в Instagram реклама на същите проектори.
Ленуел признава, че това би могло да бъде нормално съвпадане и че приложението не бил трябвало да употребява микрофона на телефона му неусетно. След като споделя историята си обаче той получава голям брой известия от хора, на които се е случило същото. От Instagram обявиха, че не употребяват микрофона на устройствата за такива цели.
През март 2017 година във Forbes излезе материал на аналитичната компания Forrester, която опитала с Фейсбук. В случая тя изучавала дали се трансформира размерът на излъчените данни, в случай че се забрани приложението – достъп до микрофона. Обемът на данни не се трансформирал, въпросът остава неуточнен.
От Фейсбук дават отговор на тези съмнения през юни 2016 година, когато от компанията излизат със мнението, че „ не употребява микрофона на телефона за организирането на рекламите или смяната на това, което виждате в осведомителната лента. “ От обществената мрежа твърдят, че употребяват микрофона единствено, когато „ потребителят интензивно употребява съответна функционалност, изискваща работа с аудио “, да вземем за пример, когато снима видео.
Фейсбук следи, с кого се срещаме и ни предлага да прибавим тези хора в другарската ни листа
Някои консуматори виждат, че скоро след персонална среща с даден човек Фейсбук ни предлага да го прибавим в другарската ни листа. Това се случва даже, когато с въпросния човек нямате общи другари. В частност, това се случва със публицисти, на които Фейсбук предлага да се сприятелят с анонимните им източници.
Във връзка с това съществува доктрина, че Фейсбук следи местоположението на потребителите си, а по-късно употребява тези данни, с цел да направи оферти за другарство.
През юни 2016 година В изданието Fusion излезе публикация, учредена на изказванията на представители на Фейсбук, че информацията за местоположението се употребява като един от факторите за определянето на вероятните другари. След обявата обществената мрежа излезе с опровергаване: геолокацията се употребила тестово в къс интервал от време и компанията към този момент не прави по този начин.
Фейсбук знае единствено това, което сте показали в профила си
Понякога ни се коства, че параноята във връзка със обществените мрежи има мъчителен и малко, обвързван с действителността, темперамент. Та нали хората сами вкарват персоналните си данни в профила и в случай че желаят да скрият нещо може просто да не показват тази информация. Или не?
През 2016 година в The Telegraph излиза публикация за това по какъв начин Фейсбук употребява телефонните номера на потребителите. Понякога мрежата предлага на хората да свържат номера с акаунта, освен това не се постанова номерът да бъде въвеждан, а просто да се удостовери, откакто към този момент е изписан на екрана.
От Фейсбук изясняват, че източник на оферти номер може да бъдат:
- Мобилният ви телефон или таблет
-Мобилният оператор
- Списъкът с контакти на други Фейсбук потребителите
- Номер, който се въвели по-рано, само че не сте удостоверили.
Журналистката от The Telegraph обаче открила, че въпреки да не е удостоверила номера, неин сътрудник е съумял да я открие във Фейсбук по оферти номер.
Колкото по-често пишете, толкоз по-зле
Някои SMM-мениджъри считат, че в случай че публикувате прекомерно постоянно на стената си Фейсбук демонстрира по-рядко наличието на потребителите. Самата компания поучават да се написа „ Редовно “, въпреки че в множеството проучвания да се споделя, че е най-добре да се пускат по 1-2 поста дневно.
Източник: meduza.io
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР