Езиковите школи, центрове и други образователни институции написаха поредно отворено

...
Езиковите школи, центрове и други образователни институции написаха поредно отворено
Коментари Харесай

Образователни школи: Групово на мол може, но не и на езиков курс?

Езиковите школи, центрове и други просветителни институции написаха следващо отворено писмо до институции у нас, в което настояват да им бъде разрешено присъственото образование и за по-големите възпитаници от 5-12 клас, които последователно ще се връщат в учебно заведение от 4-ти февруари, редувайки се. 

" Ние, езиковите школи, изпитните центрове и други просветителни институции отвън сферата на учебното, предучилищното и професионалното обучение сме учудени и обезпокоени от неналичието на споменаване на неофициалния учебен бранш в трите нови заповеди на министъра на опазването на здравето. Тъй като изпратихме писмо до Вас на 21.01.2021г., няма по какъв начин да отдадем това на несъзнателен пропуск, и да заобиколим обстоятелството, че това е дискриминиране на частния учебен отрасъл ", обръщат се от Асоциацията на езиковите школа в България към здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Според тях позволеното присъствено образование за деца от 1-4 клас през последния месец е посочило изрично, че няма разлика сред държавния и частния учебен бранш във връзка с риска от заразяване. " В бранша на неофициалното образование противоепидемичните ограничения се съблюдават безкомпромисно, а рискът от заразяване даже е по-малък от този в държавните и общински учебни заведения, поради дребните групи обучаеми. Неоснователни се оказаха и изказваните терзания за разбъркване на деца от разнообразни учебни паралелки в наши групи ", споделят от Асоциацията и питат: " Защо тогава наказвате „ изрядните възпитаници ”? ".

Оттам упорстват изрично за смяна на заповедта на здравния министър, с която да се даде опция на учениците от 5 до 12 клас да посещават присъствено образованията си в езиковите центрове, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, както това се прави за по-малките възпитаници от 1 до 4 клас. 

От Асоциацията посочват два аспекта на проблема при опазване на настоящия режим, допускащ само онлайн образование за възпитаници от 5-12 клас и възрастни в частните образователни центрове. " Първо, здравният аспект - медицинските експерти изрично не предлагат онлайн образованието за деца да е за нескончаем интервал, защото то носи опасности за физическото и психическо здраве на подрастващите - загуба на централизация, неспособност за устойчиво надграждане на знанията и така нататък Второ, доста от нашите обучаеми се приготвят за явяване на изпити за интернационалните документи, които са наложителна част от последващото им кандидатстване в университети в Европа и света. Подготовката за тези изпити включва наложителна практическа част, която е невероятно да бъде извършена онлайн ", изясняват школите. Оттам показват, че всеобщо гимназистите се явяват на присъствени изпити за интернационалните езикови документи, които са в интервала май-юни 2021, с цел да могат да получат в точния момент резултатите от положените изпити, по отношение на периодите на университетите.

" Учениците в 11 и 12 клас имат потребност от високи резултати, с цел да може да са конкурентни при кандидатстването в определените от тях университети. За да реализират това, те работят години на ред. Забраната за присъствено образование слага под риск успеваемостта на учениците на интернационалните изпити и това респективно ще докара до по-ниски резултати и несполучливо кандидатстване в определените университети и специалности ", споделят от Асоциацията.

Оттам напомнят, че така наречен " хибриден модел " на посещаемост, в който се редува присъствено образование на деца от разнообразни класове с отдалечено, цели само отбягване на скупчването на доста възпитаници на едно и също място. " Напомняме Ви, че организацията на нашата активност включва работа с дребни групи възпитаници, нормално до 12, които седят на нужното разстояние в класната стая, с маски, имат своя съответен график - два пъти седмично по час-два, нямат междучасия, трапезария, и други действия, които да водят до нерегулирано скупчване на доста хора на едно и също място ", споделят центровете.

" Спрямо Вашата заповед сега, децата от 5 до 12 клас могат да вървят групово на кино, на Мол, на танци и фитнес, а след месец и на ресторант, само че не могат да посещават часовете си по непознат език в езиков център, с цел да се приготвят и положат сполучливо изпит за езиков документ за кандидатстване ", недоволстват школите. И упорстват българските институции най-малкото да потвърдят линия на държание, която не прави разлика сред възпитаници, учители и образование в държавния и в частния бранш. " Абсурдно е в ХХI век, в държава член на Европейския съюз да се разделят възпитаници на държавни и частни, или въобще да се пропуща и неглижира съществуването на частния учебен бранш.

" При всички случаи, чакаме от Вас ясно написан график със периоди за поетапно разхлабване на противоепидемичните ограничения за бизнеса в бранша на неофициалното обучение, тъй като сега не можем нито да планираме нашите образования, нито да отговаряме на непрекъснатите запитвания на наши клиенти по тематиката ", приключват от Асоциацията. 

 

ВАКСИНИ

От Асоциацията настоват и за отговор на настояването им ваксинирането на учителите, работещи в неофициалния бранш, да се организира по едно и също време с това на сътрудниците им в общински и държавни учебни заведения. " Надяваме се, не отричате правото им да се назовават учители, единствено тъй като не са държавни или общински чиновници, както и правото им да се имунизират, при предпочитание от тяхна страна, в оповестената от Вас Втора фаза на имунизация ", показват оттова

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР