Езическите жреци и юдеите в Персия поддържали подозрението на царя

...
Езическите жреци и юдеите в Персия поддържали подозрението на царя
Коментари Харесай

Почитаме Светците, Които Се Жертваха Срещу Едно От Най-Страшните Гонения!

Езическите жреци и юдеите в Персия поддържали съмнението на царя и го уверявали, че свещеник Симеон оповестява на гърците всичко, що става в Персия. Сапор облагал християните с тежки налози, ограбвал и събарял християнските храмове. Веднъж заповядал да доведат при него свещеник Симеон, човек благоверен и почитан и от езичниците за високите му добродетели.

Сапор почнал да убеждава Симеон да се отхвърли от Христа и да се поклони на слънцето, както правели жителите езичници в Персия. Той му обещавал огромна премия, в случай че извърши волята му, а при положение на непокорство заплашвал да избие всички християни в царството си, написа офнюз.бг. Симеон освен отказал да извърши волята на царя, само че и не му засвидетелствал дължимата респект. Разгневен, Сапор заповядал да отведат Симеон в тюрма.

Разярен от упоритостта на християните, царят заповядал всички християни, които се намират в пандиза, да бъдат убити в същия ден, в който се възпоменават кръстните премеждия на Иисуса Христа. На Разпети петък извели из тъмницата към 100 християни и ги закарали на избраното място, където трябвало да бъдат убити. Между тях имало и няколко свещеници и дякони, както и други свещенослужители. Съгласно царската заповед всички трябвало да бъдат убити пред очите на свещеник Симеон, а него да убият финален. Преди да бъдат убити, един от жреците се обърнал към наказаните на гибел християни и високо извикал: Ако някой от вас желае да остане жив, дано се поклони на слънцето и ще бъде освободен.

Нито един не се отзовал на тези думи. Всички предпочели да умрат за Христа и да придобият безконечен живот. Те изслушали благоговейно препоръките на светия свещеник Симеон, който им говорирл за Бога, за Небесното царство и за безконечния живот. След като били избити всички пред очите на Симеон, най-сетне и той преклонил главата си и бил посечен с меч.

След това Сапор заповядал да бъдат избити всички християни в неговата страна. Но той скоро се убедил, че направил неточност. Неговата заповед не изплашила християните. Историците описват, че те на тълпи отивали при съдиите, без боязън изповядвали своята религия и готовността си да умрат за Христа. Една година след гибелта на свещеник Симеон, на Разпети петък, а по-късно и на самия Великден, повече от хиляда християни приели мъченическа гибел.

Преподобни Акакий живял през петия век. Той взел присъединяване на Третия Вселенски събор в гр. Ефес (431 г.), където се показал като пореден и твърдоглав бранител на православието. Взел ефективно присъединяване при изобличаването на Несториевата разкол. Оказал огромна услуга на Църквата с това, че в това време на безредици и безредици, които зародили във връзка на разнообразни богословски разногласия и разколнически учения, защитавал православието и съдействал да се възвърне мирът сред пастирите и християните.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР