Ейбрахам Маслоу, представител на хуманистичната психология, казва, че “музикантът трябва

...
Ейбрахам Маслоу, представител на хуманистичната психология, казва, че “музикантът трябва
Коментари Харесай

Живеете ли живота, който искате?

Ейбрахам Маслоу, представител на хуманистичната логика на психиката, споделя, че “музикантът би трябвало да прави музика, художникът би трябвало да рисува, а поетът би трябвало да написа, в случай че желае да бъде в последна сметка в мир със себе си ”. Тоест, същинската приятност идва тогава, когато живеем живот, който е в цялостна естетика с нашата същина, и имаме опция да използваме своите мощни страни, гении и ползи.

Въпреки че това наподобява толкоз разумно и естествено, съгласно психотерапевтите доста хора живеят с чувството, че битието им по никакъв метод не подхожда на това, което са, и постоянно точно този прочувствен дискомфорт ги кара да потърсят професионална поддръжка. Те се връщат обратно в предишното си, чудейки се по какъв начин са стигнали до този толкоз неудовлетворяващ процес на живота си.

Като деца доста от нас са насърчавани от родители, учители и други възрастни да преследват избран път в живота. Независимо, че това се случва в детството, тези убеждения не губят силата си даже в зрелост, даже когато усещаме, че пътят, който сме избрали, не ни носи задоволство и благополучие. Ние продължаваме да вървим по него, вярвайки, че по този начин би трябвало или неосъзнавайки, че имаме цялостната независимост да завием в друга посока.

Сред най-честите изказвания, споделяни пред терапевти, свързани с този проблем, са:

– Помня по какъв начин като дете родителите ми посочваха голяма наслада и любов, когато се справях добре в учебно заведение.

– Родителите ми бяха по-любящи и грижовни към мен, когато се държах добре.

– Родителите ми посочваха горделивост и любов, когато се справях добре в спорта.

„ Многочислените проблеми пораждат когато се опитваме да оправдаем упованията на другите, вместо да определим нашите лични. ” – Карл Роджърс

Хората, които биха споделили сходни мемоари от детството си, са по-склонни да живеят, преследвайки тези житейски цели, към които считат, че е редно да се стремят, а не тези, които са близки до личните им потребности и стремежи. Възможно е даже да изпитват позор или виновност, когато не съумяват да следват този “отреден ” път или когато проявят мимолетна храброст да се отдадат на фантазиите си. Често тези хора живеят с възприятие на неодобрение и незадоволство, с чувството, че са наблюдаващи на личния си живот. Независимо какъв брой сполучливи сте, какъв брой блестяща кариера и живот сте построили, в случай че те не дават отговор на вашата същина и фантазии, вие постоянно ще чувствате празнина и надълбоко вътрешно незадоволство.

Здравото психическо развиване, съгласно различен представител на хуманистичната логика на психиката Карл Роджърс, може да се реализира, единствено когато задачите ни в живота са в действителност наши.

Роджърс създава форма на психотерапия, наречена клиент-центрирана терапия, в която хората могат да получат помощ, с цел да осъзнаят по-добре положението си и на собствен ред да схванат дали задачите, които имат в живота, са техни или са на техните родители или други хора, участващи във възпитанието им. Никога не е прекомерно късно да станем по-верни на себе си и да вземем решение да водим по-автентичен живот – подобен, в който намираме метод да живеем в естетика със своите лични стремежи, мощни страни, гении и ползи.

За някои хора сходна смяна наподобява толкоз сложна или невъзможна, че в никакъв случай не се престрашават да я подхващат. Тайната е да извършите няколко дребни първи стъпки – при вземането на решение по какъв начин и къде да прекарате уикенда да вземем за пример, запитайте се какво желаете вие самите.

Упражнявайте се всекидневно и последователно ще забележите разликата, а с времето, когато станете по-уверени в това да бъдете себе си и да живеете живота, който дава отговор на същността ви, в последна сметка ще стигнете до напълно нова дестинация в съществуването си.

Редактор: Ина Фенерова
Инфо: www.psychologytoday.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР