Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко

...
Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко
Коментари Харесай

Агнешкото поскъпна с 15%, съмнителен внос залива пазара

Евтини яйца от Полша със подозрително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония стартират да заливат пазара у нас преди Великден. Такива сигнали постъпват в Асоциацията за отбрана на потребителите, съобщи БГЕНС. В момента за кг живо тегло агнешкото върви сред 6 и 8 лв., което е с 15% повече спрямо предходната година. В магазините цената стартира от 13.50 лв. и доближава даже до 19 лева за кг., оповестяват от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Български фермери и търговци сигнализират, че има засилен импорт на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с към 20% по-ниски от тези на пазара. Производителите приканват Българската организация по храните (БАБХ) да ускори инспекциите и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

Мерките против COVID-19 по време на изключителното състояние предходната година затрудниха изкупуването на агнета и доста от овцевъдите продаваха на занижени цени сред 4,50 до 5,50 лева за кг. Освен това през сложната 2020 година двойно са поскъпнали фуражите, което усилва цената на трупното месо с към 15%. В комерсиалната мрежа според от разфасовката цената на българското агнешко се движи от 14 до 19 лева за кг.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Печеното агне за Великден от топлата витрина на огромна вериг...

Как да разпознаем агнешкото

Съветът към потребителите е да търсят на видно място наложителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със наследник щемпел, а вносното - с червен и хората би трябвало да го знаят, правейки избор.

В никакъв случай да не се купува агнешко месо и яйца без печати в комерсиалната мрежа. От предходната година към този момент е позволено хората да си купуват месо и непосредствено от фермата. Допреди това на фермерите бе неразрешено клането и продажбата на дребно, означи БГНЕС.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Всяко трето яйце, което ядем по Великден, е вносно, сподели пред " Телеграф " шефът на Съюза на птицевъди...

Колко излиза Великденската софра

Поне 70 лева ще коства празничната софра за Великден за четиричленно семейство, пресметна „ Монитор “. Половината от сумата ще отиде за обичайното агнешко, към една пета за артикули за домакински козунак, остатъкът от парите пък ще отделим за кора с яйца, салата, вино и други сладкиши за децата. Седмица преди Възкресение Христово огромните вериги влизат в борба за привличането на повече клиенти с примамливи цени на най-търсените артикули.

Обикновено менюто за Великден следва традицията да има зелена салата с варени яйца, агнешко месо за главно, а за десерт остава благоуханният козунак, било то домакински, или купешки.

Според информация на " Монитор " по брошурите на огромните търговски вериги у нас, че кората с 30 яйца за размер M ще ни коства 4,99 лева, или 0,16 лева за брой. По-скъпите оферти за кокошия артикул, които доближават до 0,44 лева./бр., са обогатени с субстанции като селен или Омега 3.

Производители сигнализираха, че потребителите би трябвало да се срещнат деликатно с печатите върху яйцата, предизвестява още изданието. Рискът от сходни измами е огромен, защото към празника у нас се употребяват близо 30 млн. яйца, а Великден в католическа Полша е месец преди нашия и там евентуално има доста останала продукция в складовете.

Салатата от марули и лук ще ни излезе малко над левче според от магазина, където сме пазарували. В другите обекти цените варират от 0,59 до 0,79 лева./бр., а за филиз зелен лук ще доплатим 0,50 лева

Десертът за празника е явен - свеж бухнал козунак. В случай че решим да си го изпечем вкъщи, ще са ни нужни брашно, яйца, захар, прясно мляко, олио и масло, за които ще би трябвало да сме подготвени да похарчим към 12 лева Справката на „ Монитор “ демонстрира, че той би ни излязъл близо четири пъти по-скъп от купения, който се търгува на цени от 3,69 лева за 400 гр.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР