Еврозоната решава за цената на лева"България категорично няма да участва

...
Еврозоната решава за цената на лева"България категорично няма да участва
Коментари Харесай

В новия брой на вестник БАНКЕРЪ, четете:

Еврозоната взема решение за цената на лв.

"България изрично няма да взе участие в ERM II при различен курс, с изключение на при настоящия. Гаранцията е Народното събрание ". Думите са на Менда Стоянова - председателка на бюджетната комисия, народен представител от ГЕРБ и вносител на първата смяна в текста, уреждащ закрепения курс на лв. към еврото, от 20 години насам.

В четвъртък (6 февруари) Народното събрание одобри на второ четене противоречивите промени в Закона за Българска народна банка, които теоретично дават право на Еврогрупата (членовете на Еврозоната плюс Дания) и на Европейската централна банка да изискат смяна на закрепения курс при влизането ни в механизма ERM II и по време на престоя ни в така наречен чакалня на еврозоната.

Нови солени санкции заплашват банките

Солени санкции заплашват доставчиците на платежни услуги, които не извършват европейските условия за таксите, начислявани по трансграничните преводи в евро. Ангажиментът е да бъдат равни на таксите, начислявани при националните заплащания. Банките ще бъдат глобявани с до 50 хиляди лв. за първо нарушаване, а при наново - с 200 хиляди лв.. Тези наказания бяха записани с промени в Закона за платежните услуги, признати на второ четене от Народното събрание в сряда (5 февруари).При този размер на санкциите надали някоя банка, оперираща в България, ще си разреши произволи. Кредитните институции обаче възприеха различен метод. Както "Банкеръ " към този момент писа, 2020 година стартира с поредна вълна от нарастване на таксите и комисионите за банковите услуги на национално равнище. Всъщност Банките усилват таксите за най-масовите си услуги.

Запорираха съветските парцели в Камчия

Всички парцели и банкови сметки на сдружението "СОК Камчия ", благосъстоятелност на държавното управление на Москва, което стопанисва съветския лагер "Радуга " край Камчия са запорирани. Основанието за това са неизплатени отговорности към община Аврен и към три частни компании. Задълженията на компанията към локалния бюджет единствено за предходната година са за близо 500 хиляди лв.. Става дума за неплатен налог здания и на такса за боклук. Към тази "сметка " се прибавят и още 85 хиляди лева за използването на минералната вода, която също е останала да виси.

Лизингът на коли 5 пъти по-евтин от "целевия заем "

Шокиращо: нова кола на лизинг може да излезе от 5 до 7 пъти по-евтино, в сравнение с в случай че си я купи човек с потребителски заем. „ Появиха се лихви по автолизинг под 1 %. Става дума за отчасти субсидирани от производителите лихви “. Това сподели извънредно за „ Банкеръ “ Борислав Тодоров, съпредседател на Българската асоциация за лизинг.

От инспекция, която направи редакцията се откри, че междинната цена на потребителските заеми за покупка на кола, теглени от банки е не по-ниска от 7-8 %. Така субсидираният лизинг е към 7 пъти по-евтин от потребителския заем.

За парите на един олигарх

Само човек, живял в пещера през последните 30 години, не знае кой е Васил Божков. За толкоз време по върховете той натрупа големи пари и сигурно си е основал доста врагове. Затова дано си представим какъв брой сигнали за него отлежават по чекмеджетата в Национална агенция за приходите, в полицията и в прокуратурата. До 2020 година по тях нямаше нито едно повдигнато обвиняване. Тоест от самото начало всички тези инспекции са били смачквани. Излиза, че до момента в който е натрупал положението си, Божков е бил обгрижван от изпълнителната власт, от Комисията по хазарта, от правосъдната власт и от държавното обвиняване.

Ще има ли борба сред първия и втория в Българска социалистическа партия?

На Българска социалистическа партия й предстоят тежки месеци, а може би и година в подтекста на вътрешните избори. "Партията ще бъде доста съсредоточена върху изборните доклади по места и акцията, тъй като сме уверени, че от страна на вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия ще има претенденти. Там ще се разпростират забавни процеси и няма по какъв начин партията хем да бъде консолидирана, хем да работи по линия на вътрешните избори, хем в посока на предварителни парламентарни избори ", изясни политологът Евелина Славкова предизвестения крах на вота на съмнение. Всъщност забавните процеси към този момент започнаха.

Успехът зависи от способността ни да се приспособяваме

Българските фабрики са най-значимите индустриални структури за компанията. Фактът, че привлякохме обилни вложения през последните години, приказва за вероятностите и за амбициозните проекти на притежателите. Но не са единствено заводите, които дефинират значимостта на "Идеал Стандарт - Видима ". Тук са ситуирани значими структури за компанията като Център за ИТ пълномощия и Финансовият център. В България е центърът за ръководство на комерсиалната активност на "Клъстер Източна Европа ", който обгръща пазарите в над 25 страни. Тук действа логистична платформа, осигуряваща връзката сред производството и пазарите. Тази платформа е от огромно значение за дистрибутирането на продуктите на пазарите на "Клъстер Източна Европа ". Това сподели Ярослав Дончев - изпълнителен шеф на "Идеал Стандарт - Видима " пред в. "БАНКЕРЪ ".

Санирането потвърди, че безплатното излиза скъпо

Както даде обещание министър-председателят, до момента в който откриваше индустриална база за авточасти в Пазарджик, националната стратегия за саниране (за енергийна ефективност) продължава и през 2020 година. Все още се умува върху условията и параметрите й, само че това не попречи на държавното управление да отпусне за ЧНГ първите 26 млн. лв. за положителното другояче начинание. Регионалното министерство ги получи в допълнение по Оперативната стратегия „ Региони в напредък ". Средствата бяха отпуснати след подадено искане до Европейската комисия за леко изменение на програмата в посока на "периферните региони ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР