Еврозоната продължава да следва традицията да върви след основните си

...
Еврозоната продължава да следва традицията да върви след основните си
Коментари Харесай

Икономиката на еврозоната изостава след Китай и САЩ

Еврозоната продължава да следва традицията да върви след главните си задгранични сътрудници когато се възвръща от рецесии. Това се вижда и от прогнозите на МВФ, оповестени на 26 януари, в които се преоценява икономическата вероятност на европейските страни за 2021-а и се акцентира по-слабия им прогрес спрямо Китай и Съединени американски щати. Тези разлики във възобновяване се дължат на прецизните карантини в еврозоната, целящи да се овладее пандемията от COVID-19, както и на дефицита на ваксини и закъсненията на имунизациите - все трудности, които заплашват да задълбочат предстоящата повторна криза на блока. Политическата неустановеност към бъдещия канцлер на Германия и държавната рецесия в Италия подгряват мрачните упования.

Китай обаче сполучливо реализира V-образно възобновяване, а Съединени американски щати се движи по-уверено с новия президент, предложил спомагателна инжекция от тласъци и по-агресивни имунизации. Китайската стопанска система се върна още през 2020-а над предпандемичните си нива на напредък (2.3%), а американската се чака да реализира това до края на 2021-а. Докато за еврозоната това ще се случи не по-рано от края на 2022-а.

Новите прогнози на МВФ демонстрират, че Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се увеличи единствено с 4.2% през тази година след 7.2% срив през 2020-а. Американското стопанство се чака да реализира 5.1% растеж през 2021-а, с което ще заличи спада от 3.4% през 2020-а. Предвижданията за Китай са за 8% стопански напредък през тази година.

Председателят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - уточни още през минлата седмица, че спадът през четвъртото тримесечие на предходната година ще прелее и в първите три месеца на тази. Тя добави, че краткосрочният риск е в низходяща посока и "несигурността е във въздуха ". Ако се оправдаят песимистичните предвиждания за интервала на новите карантини, стопанството на еврозоната ще се свие съществено в интервала януари-март, с което ще изпадне във втората техническа криза, породена от пандемията от ковид.

Въпреки подозренията и несигурността, европейските политици са уверени, че стопанствата им остават мощни под повърхността с помощта на стратегиите за поддръжка на национално и районно ниво, които оказват помощ да се запазят работните места на хиляди затворени бизнеси. А откакто имунизацията против COVID-19 набере скорост и фирмите проработят, растежът ще се върне. Или, както споделя в изявление за телевизия "Блумбърг " френският финансов министър Брюно льо Мер: "трябва да разделим 2021-а на две елементи ", тъй като "имаме всичко належащо за доста мощен и доста бърз напредък незабавно след края на пандемията ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР