Еврозоната е готова да посреща нови държави членки. Това заяви

...
Еврозоната е готова да посреща нови държави членки. Това заяви
Коментари Харесай

ЕБВР: Еврозоната е готова да приема нови членове

Еврозоната е подготвена да посреща нови страни членки. Това съобщи пред БНР основният икономист на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Сергей Гуриев. Той уточни, че участието в европейския валутен съюз е решение на самите страни.
„ България е съумяла да реализира макроикономическа непоклатимост без да е член на еврозоната. Общият контрол над избрани системи работи по-добре, изключително когато има толкоз сериозна трудова миграция. Държавата е в позиция да се причисли към валутния съюз, само че има и опасности и те се крият в макроикономическите шокове “, уточни Гуриев. Според него асиметричното развиване на стопанската система може да се окаже проблем, написа Инвестор..
Гуриев добавя, че България на практика е приела еврото поради обвързания обменен курс на лв.. Според него откакто има публичен и политически консенсус за влизането в еврозоната, напъните на страната ни в тази посока би трябвало да продължат. Други страни обаче се двоумят, тъй като има и мъчителен опит с присъединението към валутния блок. Пример съгласно Гуриев е Гърция, въпреки и страната да върви в вярната посока и да преодолява гладко проблемите. „ Мерките за ограничения и ограничението на бюджетните разноски дадоха своя резултат и в този момент нещата се стабилизираха. Също по този начин бяха направени редица промени, само че те имаха своята обществена и политическа цена “, споделя икономистът.
Според него при България нещата са разнообразни, тъй като макроикономическата непоклатимост у нас към този момент е налице. „ Опасенията, че България може да повтори гръцкия опит, са доста дребни. Въпреки това би трябвало да погледнем главния въпрос – трудовата миграция във валутния съюз. Тя може да се окаже проблем за България “, продължава специалистът. Според него трудовата миграция е проблем, пред който се изправя цяла Европа, въпреки и по друг метод. За страните като България главният проблем е „ приключването “ на висококвалифицирана работна ръка.
Гуриев предизвестява също по този начин, че стопанските системи от Централна и Източна Европа стартират да се забавят – освен в съпоставяне със страните с аналогично развиване, само че и по отношение на страните с по-високи приходи.
Шансът страните от Централна и Източна Европа да се сближат със Запада са промените, разяснява Мари Кивиенеми от Организацията за икономическо развиване и съдействие. Увеличаването на продуктивността също е доста значимо за района, добавя тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР