Евросъюзът проучва възможността да използва милиардите активи на руската централна

...
Евросъюзът проучва възможността да използва милиардите активи на руската централна
Коментари Харесай

ЕС обмисля да използва замразени активи на руската централна банка за възстановяването на Украйна

Евросъюзът изследва опцията да употребява милиардите активи на съветската централна банка, замразени от страните членки, за възобновяване на Украйна, написа Блумбърг, като се базира на стартирани източници.

Дискусиите едвам в този момент стартират, откакто неотдавна адвокати са били натоварени със задачата да ревизират вероятните разновидности. Конфискацията на тези активи е извънредно комплицирана и може да докара до дълги правни борби, показва Блумбърг.

Но с навлизането на войната в деветия месец и неуспехът до момента на глобите да възпре военните интервенции на Путин, въпреки и да въздейства на съветската стопанска система, Еврокомисията стартира да търси способи да лиши Русия изцяло от тези активи.

Фокусът е подложен върху активите на РЦБ от към 300 милиарда $, замразени в Европейски Съюз, Съединени американски щати и други съюзни страни след началото на нашествието в Украйна. Брюксел към този момент е повдигнал въпроса пред Вашингтон, само че отговорът към този момент не е явен. Представители на министерството на финансите са изразили опасения, че възможната конфискация би основала рисков казус.

Европейската комисия изследва по какъв начин да принуди Русия да заплати за разрушенията, които предизвиква в Украйна, и приканва европейските водачи да употребяват замразените средства за задачата в унисон с интернационалното право, съобщи представител на Европейска комисия, без да дава повече детайлности.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън още през май уточни, че сходно деяние е правно невероятно в Съединени американски щати, само че предвид на големите опустошения в Украйна е естествено да се търси метод Русия да бъде принудена да заплати най-малко отчасти за възобновяване на страната.

Кремъл окачестви замразяването на активите на РЦБ като нелегално и уточни, че ще се бори против изземването им. " Говорим за акт на интернационална кражба ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс съобщи преди дни пред немската медийна група " Функе ", че активите на РЦБ могат да останат замразени като гаранция, до момента в който Русия не се включи непринудено във възобновяване на Украйна.

Украинските управляващи приканват от месеци насам замразените съветски активи да бъдат трансферирани по сметките на нападната страна, с цел да бъдат употребени за реорганизация. Според премиера Денис Шмигал възобновяване ще коства минимум 750 милиарда $.

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР