Европрокуратурата проверява български фирми и имоти за злоупотреби, свързани със

...
Европрокуратурата проверява български фирми и имоти за злоупотреби, свързани със
Коментари Харесай

Злоупотреби, присвояване, пране на пари. Европрокуратурата проверява строежа на тунел Железница

Европрокуратурата ревизира български компании и парцели за злоупотреби, свързани със градежа на тунел „ Железница “ . Това заяви на институцията в понеделник.

Новината идва, откакто в края на февруари 2024 година най-дългият тунел в България - „ Железница “, беше открит за придвижване. Възлагането и градежът на двукилометровия обект лишиха общо към 10 години и бяха белязани от редица подозрения, в. „ Капитал “ към откриването на тунела.

Сега прокуратурата на Европейския съюз е разпоредила претърсването на 6 български компании и 4 частни парцела в 2 разнообразни области в стрната. Фирмите и постройките имат връзка с построяването на тунела. Те са претърсени в понеделник от Главната дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) и Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС).

Целта на претърсванията е да се съберат доказателства за злоупотреби с европейски фондове, заграбване и пране на пари.

Изграждането на тунела на автомагистрала „ Струма “ се ръководеше от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), която през 2019 година контракт с консорциум от 3 сдружения за осъществяването на плана. Става дума за обединяването „ Автомагистрала Струма тунел 2018 “, в което влизат „ Джи Пи груп “ , „ Глобал кънстръкшън “ и „ Виа проект “ .

Изпълнителите са получили към 185 млн. лв. за работата по този тунел. 85% от тези пари идват от фондовете на Европейски Съюз.

Европрокуратурата напомня, че по тематиката е стартирано следствие и от българската прокуратура. До момента то е разкрило, че едно от сдруженията в консорциума е обвинено в няколко закононарушения, в това число заграбване, корист с европейски средства и пране на пари.

„ Твърди се, че разследваното сдружение е направило в доста къс период няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 млн. лв. ( 5,6 млн. евро) към верига от кухи компании, което е довело до евакуиране на високи суми в брой от лица с престъпни досиета “, пишат от институцията.

Съобщението на прокуратурата на Европейски Съюз не загатва името на компанията.

Европейската прокуратура към този момент стартира няколко следствия по инфраструктирни планове в България, при някои от които са забъркани и част от сдруженията, работили по тунела " Железница ".

Един от образците е ремонтът на улица „ Граф Игнатиев “ в София , който стартира през 2018 година Спечелената от „ Джи Пи груп “ поръчка за осъществяването на плана тогава стана обект на правосъдно дело, а след първичния ремонт на „ Граф Игнатиев “ неведнъж бяха осъществявани спомагателни поправки на ремонта. През 2023 година Европейската прокуратура на тази улица.

Сега от институцията прибавят, че проверяваните сдружения и лица попадат и в друго следствие на прокуратурата. То също стартира през 2023 година и визира 2 плана за рационализация на железопътната мрежа в България на стойност над 241 млн. евро, получени от Европейски Съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР