Европредседателството на България е отново е сред актуалните теми на

...
Европредседателството на България е отново е сред актуалните теми на
Коментари Харесай

Преглед на печата

Европредседателството на България е още веднъж е измежду настоящите тематики на всекидневниците.

" Официалният език по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, което страната поема през януари 2018 година, ще бъде българският, сподели министърът на българското председателство Лиляна Павлова в предаването " Седмицата " по Дарик радио. " България ще води българското председателство на български език. Има две доста значими аргументи за това решение. Искаме да се чува българска тирада, желаеме да се приказва на български ", сподели Павлова. По думите й от това ще има голяма изгода за страната, за стопанската система, за университетите. Предстои всички планове на регламенти и цялата бюрократична терминология да бъдат преведена на български език, като по думите на Павлова тази терминология ще бъде предоставена на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". " Английският език е признат за формален език и той няма да отпадне ", изясни министърът. Уточни, че множеството от съвещанията ще бъдат превеждани на шест езика, а срещата на върха на Европейски Съюз - на всички езици на страните членки. Попитана до каква степен ще стигне Македония по пътя към Европейски Съюз по време на българското председателство, тя сподели, че е значимо да се уточни, че след години застой тематиката за Македония и Западните Балкани е влезнала като съществена точка в общоевропейския дневен ред. Тя още веднъж уточни, че това бил първият триумф на българското председателство, още преди то да е почнало. През февруари 2018 година се чака да излезе тактиката за разширението, в която ще са посочени изпълнените и неизпълнените точки за всяка страна. През април се чакат и изводи на Европейската комисия. " Тези два документа ще ни дадат опция на Срещата на върха в София на 17 май да приключим освен с една ясна политическа декларация, уповавам се в единната позиция на 28-те страни членки плюс 6-те, само че и тя да бъде придружена от съответни планове, пътни карти за секторите, за които приказваме ", сподели Павлова. Тя добави, че по време на българското председателство представители на страните от Западните балкани ще участват на някои неофициални срещи, да вземем за пример с тематика " Сигурност " и ще бъдат канени на срещите, в чиито дневен ред има тематики, свързани с района.
Най-тежкото досие, което България ще получи от Естония, съгласно Лиляна Павлова е Дъблинското съглашение, което визира преразпределението на бежанците сред страните от Европейски Съюз. " Най-важно е, в случай че успеем да създадем пробив по тематиката " Сигурност ", уточни Павлова и сподели, че е била по-голям оптимист, когато към момента е имало вяра, че в Германия ще има държавно управление преди нова година... " - в. " Дневник ".

" Лиляна Павлова разгласи още, че формалното откриването ще бъде на 11 януари в Народния спектакъл, където се чака да дойдат ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. Лидерите и държавните глави на страните членки на Европейски Съюз ще бъдат в България на 17 май. 1500 лица общо ще работят за европредседателството. Всички те ще работят всекидневно по действия, свързани единствено и само с председателството. Към тях ще има и други хора от министерства, които ще оказват помощ, разясни министър Павлова... " - в. " Стандарт ".

Националната и европейската сигурност също са измежду акцентите на неделните вестници.

" Изискванията за придобиване на нов вид военен аероплан за българската войска ще бъдат изменени. В тях ще бъде включена и алтернатива с бонуси за нови самолети. Остават разновидностите за американските F-16 и шведските " Грипен ". Това сподели заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. Темата е била разисквана с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 милиарда лв.. В плана за капиталов разход ще бъде отворена опция освен за " втора употреба " F-16, само че и за нови самолети F-16. Той ще бъде уголемен, само че няма да бъде променян от позиция на модификациите самолети, които могат да бъдат обсъждани като разновидности за доставка, изясни зам.-министърът. След като бъде одобрен от Народното събрание планът за капиталов разход, ние някъде до януари ще би трябвало да поправяме по този начин наречените " условия за предложение ". Това искане за предложение ще бъде още веднъж изпратено на страните и надпреварата продължава, сподели още Запрянов. Заради дефицита на фрагменти за армията Министерството на защитата стартира стратегия за връщане на офицери, които са били съкратени през последните 10 години. Започва и доста нарастване на приема на курсанти. Дисбалансът с окомплектоването на фрагментите става сериозен за боеспособността на армията, съобщи заместник-министърът. По думите му най-голяма е потребността в сухопътните войски, като в бойните формирования тази потребност става към този момент сериозна. Когато недокомплектът с офицерски фрагменти в едно формирование надвиши 20%, към този момент нещата са съществени. Освен нарастването на заплатите би трябвало да се разшири общественият пакет и да стартира построяването на жилища в региони с отпаднала нужда за армията, уточни заместник-министърът. " - в. " Стандарт ".

" Европейският съюз ще отделя 1.1 млн. евро годишно за финансиране на оперативната работна група по стратегическите връзки - East StratCom Task Force, чиято задача е да противодейства на разпространяването на подправени вести от страна на Москва. За пръв път от основаването на работната група тя ще разполага с пари от бюджета на съюза, вместо да разчита на обособените държави-членки или да търси други способи на спонсориране. Финансирането на групата към този момент е заложено в бюджета за интервала 2018-2020 година, показва изданието. " Гардиън " напомня изявлението на английския министър председател Тереза Мей, която упрекна Русия, че употребява информацията като оръжие, с цел да всее разделения в Запада. Предвиждането в евробюджета пари за битка с подправените вести идва, откакто ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск предизвести, че един от действителните проблеми на Европа са " хакерски атаки, подправени вести и хибридна война ", след срещата на върха с водачите на Европейски Съюз и техните сътрудници в Източна Европа в петък. Решението за заделяне на евросредствата за битка с пропагандната се дължи и на повишаване на дезинформацията на съветски и испански език около референдума за самостоятелност на Каталуня. East StratCom Task Force беше основан през 2015 година, за битка с подправените вести за Европейски Съюз след съветската хибридна акция в Украйна. Разположено в Брюксел, звеното има 14 чиновници. Работната група изготвя проекти за разходване на финансирането, за да усили мониторинга на съветските медии и да предприеме разбор на данните, с цел да даде по-подробно схващане за мащабите на дезинформация. Отвъд главния си личен състав в Брюксел, звеното притегля доброволци и специалисти, които следят съветските медии за уеб страницата " Европейски Съюз против дезинформация ". " - в. " Дневник ".

Вестниците не престават да наблюдават и развиването на връзките ни с Македония.

" Кметове от България и Македония се събраха в Кюстендил на кръгла маса " Българо-македонските връзки: цели, общи вероятности и провокации ". Срещата беше проведена по самодейност на Андрей Ковачев от Европейския парламент и Кирил Калфин от българското Народно заседание. Участие взеха и зам.-министърът на районното развиване Деница Николова, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, българският дипломат в Македония Иван Петков, македонският дипломат у нас Марян Гьорчев и други На срещата Андрей Ковачев заяви за концепцията да бъде основана Асоциация на общините от двете страни на границата. " Това бе дебатирано по време на срещата и стигнахме до общото решение, че това е добър инструмент. В тази Асоциация общините от двете страни на границата ще могат да пазят своите ползи по-добре пред двете държавни управления и пред европейски институции, с опция за финансиране на планове, които са в интерес на жителите. Всички присъстващи на срещата общини изявиха подготвеност да вземат участие, само че тя ще бъде отворена, несъмнено, и за тези, които не са могли през днешния ден да участват в Кюстендил ", добави евродепутатът. По думите му общините, които са се нагърбили със основаване на Асоциацията, са Кюстендил и Куманово. " - в. " Сега ".

" По покана на евродепутата Андрей Ковачев, кметът на Банско - Георги Икономов, взе присъединяване в срещата " Българо-македонските връзки: цели, общи вероятности и провокации ". Инициативата бе домакинствана от регионална администрация Кюстендил, като бе подкрепена още от евродепутата Андрей Новаков, регионалния шеф на област Благоевград Бисер Михайлов, зам.-министъра на районното развиване Деница Николова и на външните работи Георг Георгиев, посланиците на двете страни Марян Гьорчев и Иван Петков, както и кметовете на редица български и македонски градове. Форумът се организира часове след формалното посещаване на българското държавно управление в Струмица като продължение на подписания Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред България. " Конкретният мотив за тази среща е да се срещнем, да заменяем контакти и да стартираме да си сътрудничим във съвместен интерес, въз основата на общото минало да изградим сполучливо общо бъдеще. Да обсъдим общите въпроси и проблеми и да търсим единни решения на провокациите ", сподели евродепутатът Андрей Ковачев. Заместник-министър Деница Николова показа, че през сегашния програмен интервал 2014-2020, по Програмата за ТГС България - Македония се извършват 48 плана, насочени към резултати и резистентност, възстановяване на транспортните връзки и инфраструктурата в пограничните региони. " Фокусът към Западните Балкани, подложен от българското държавно управление в границите на идното наше председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, има своето значимо отражение за развиването на районите. Да се търсят методите за създаване на нови мостове сред страните на Балканите, е единствения път за оформянето на един постоянна и сигурна зона в Източна Европа. Банско обичайно е едно от обичаните места за посещаване от македонските жители, както през лятото, по този начин и през зимата. Отделно от това имаме одобрени дългогодишни партньорства с македонските общини, с които сполучливо сме осъществили взаимни планове. Надявам се с общи старания по-скоростно да се подобрят връзките, да се развият съществуващите и да се изградят нови Граничен контролно-пропусквателен пункт. Обменът на хора, артикули и услуги е много деен, само че понижаване на времето на прекосяване, е реалистична цел и следва да бъде приоритет. Това незабавно ще даде своето отражение в растежа на икономическите изгоди. Още повече, че смятам, че страните на Балканите са извънредно любопитни туристически дестинации. Вярвам, че те скоро ще станат желани места за посещаване със непокътнатата си природа, храна и усети. Нашата работа като кметове от двете страни на границата, е да работим за благосъстоянието на нашите съграждани и върху тяхното самочувствие на същински европейци ", съобщи Икономов по време на форума. Срещата приключи с общата концепция за основаване на обща асоциация на българските и македонските общини, която да дава пространство за взаимоотношение и обмяна на хрумвания. " - в. " 24 часа ".

Всекидневниците осведомят също за градежа на столичното метро и развиването на инфраструктурата в София.

" Изпълнението на третата линия на столичното метро върви по проект, като осем от общо 12-те километра към този момент са построени. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която дружно с министъра на превоза Ивайло Московски и шефа на " Метрополитен " Стоян Братоев инспектира строителството на станцията на бул. " България ". По трасето ще има общо 12 спирки, като се чака те да бъдат подготвени в края на 2019 година От Министерството на превоза оповестиха, че съгласно ранглиста на Европейската комисия софийското метро е в Топ 10 на най-успешните инфраструктурни планове, финансирани със средства от структурните фондове за Европейски Съюз. До момента сме вложили 250 млн. лв. по линия на Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура ", заяви министър Ивайло Московски. Той уточни, че този сектор е изключително тежък, като се постанова да се употребяват четири разнообразни метода на строителство. " - в. " Сега ".

" Такива мащаби на развиване и на строителство в София не е имало и няма какво друго да кажат нашите съперници, тъй като те не могат да кажат, че не се работи. Няма по какъв начин да кажат, че не се работи, и по тази причина се концентрират върху проблемите, които съпътстват всяка активност. ", разяснява Фандъкова по отношение на проведен в обществените мрежи митинг с искане за оставката й... " - в. " Труд ".

" Всичко, което вършим, остава, акцентира столичният кмет " Аз съм долу, и то доста долу. Долу съм и в метрото, долу съм и когато се строеше подземният археологически музей и успяхме да построим и два музея за тези години, наред с тези забележимите неща като метрото, завода за боклуци, 90 детски градини, 3 нови учебни заведения, сега разширяваме останалите... " Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, откакто инспектира изграждащата се метростанция на кръстовището на булевардите " България " и " Иван Гешов ", в отговор на въпрос ще слезе ли при протестиращите, които желаят оставката й поради ремонта на бул. " Дондуков ". " Виждаме, че се приканва към този момент и от страна на Българска социалистическа партия, и на други политически сили. Така че предизборната акция стартира, към този момент я оповестиха някои от главните политически сили, и това следва да го гледаме. Ние ще продължим да си вършим работата, тъй като тя е за града и в действителност всичко, което вършим, остава. И единствено след 2 година, а и когато нас няма да ни има на тези позиции, метрото ще транспортира близо половин милион души ", акцентира Фандъкова. " Самите протестиращи признават, че настояванията им са политически. Аз одобрявам всевъзможни рецензии и постоянно, когато са работи, изключително в такива мащаби, има и проблеми, само че ние сме за това тези проблеми да можем да ги преодоляваме и да продължаваме напред, с цел да продължим развиването на града. Това да се желае оставка за всичко, някак звучи или несериозно, или политически ", заключи кметът на столицата. След като с транспортния министър Ивайло Московски излязоха от тунелите при пл. " Ручей ", тя похвали всички, ангажирани в построяването на подземната железница: " Благодаря особено на инж. Братоев (шефа на метрото - б.а.) и на ръководещия орган, тъй като ние работим дружно, като един екип. Това са хора, които непрекъснато работят, и се коства да се покаже техният труд. Освен че е забавно в действителност, би трябвало да знаем, че строителството не метрото е голям план и той изисква доста работа и големи старания. Всичко останало са приказки. " Заедно с втория сектор - до Овча купел и околовръстното, сега се строят 12 километра с 12 метростанции. Шефът на " Метрополитен " инж. Стоян Братоев към този момент карал първия трен, създаден от " Сименс ", който идва следващата година за тестване в София. В края на 2018 година машината ще излезе на " Малък градски спектакъл " Зад канала "... " - в. " 24 часа ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР