Европейците се приготвят за трудна среща на върха на държавни

...
Европейците се приготвят за трудна среща на върха на държавни
Коментари Харесай

Заради Тръмп Европа се опасява от най-лошия сценарий на срещата на НАТО днес и утре

Европейците се подготвят за сложна среща на върха на държавни и държавни ръководители на страните от НАТО, които се събират през днешния ден и на следващия ден.

Лидерите на Стария континент към този момент са готови за лекция на американския президент Доналд Тръмп за разноските за защита, от които най-голямата част се пада на Съединени американски щати, написа в. " Гардиън ". Те обаче се притесняват, че Тръмп може да стигне и по-далеч - да вземем за пример до евакуиране на войски и преустановяване на учения.

На фона на тези опасения пристигна и апелът от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, който през вчерашния ден изиска от Тръмп да почита и цени съдружниците си. Напрежението, съгласно някои анализатори, нараства и поради обстоятелството, че единствено дни след срещата президентът на Съединените щати ще се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин в Хелзинки.

Самият Тръмп позволи през вчерашния ден, че диалозите с Путин в Хелзинки може да са по-леки от срещата на върха в Брюксел или от визитата му във Англия, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Тръмп приказва пред кореспонденти, преди да се насочи на едноседмична обиколка, която включва и посещаване във Англия. " Откровено казано, с Путин може да се окаже най-лесно. Кой би помислил ", означи Тръмп пред публицистите в градината на Белия дом. Президентът призна, че сега не може да дефинира дали съветският му сътрудник е другар или зложелател и го назова " съперник " в миг, когато някои европейски страни се тормозят, че Тръмп е податлив да отстъпи от американски позиции в интерес на Путин.

Все отново казусът, с който е най-сигурно, че участниците в срещата ще се сблъскат, е обвързван с националните разноски за защита. Миналата седмица Тръмп изпрати на европейски водачи писма с увещание, че те имат ангажимент да усилят бюджета за защита до 2% от брутния вътрешен артикул. Според " Гардиън " Европа не е сигурна " с кой Тръмп ще би трябвало да се оправи " през днешния ден и на следващия ден - този, който ще подмятна няколко гневни реплики, само че ще резервира трансатлантическата връзка непокътната, или ще провокира най-голямата рецесия в историята на Алианса. Дори най-притеснените обаче имат вяра, че НАТО ще оцелее, продължава вестникът.

На срещата се чака също така Македония да получи покана за участие, както и да бъдат извършени работни полемики с президентите на Грузия и Украйна.

" Справедлив дял " от разноските за подбран а

" Страните от НАТО би трябвало да заплащат ПОВЕЧЕ, Съединени американски щати би трябвало да заплащат ПО-МАЛКО. Много Нечестно! " Това написа Тръмп в профила си в " Туитър " през вчерашния ден след обяд. Само няколко часа по-късно написа от самолета си на път към Брюксел, че " някои страни от НАТО, които (САЩ) се чака да пазят, освен не извършват уговорката си, само че са отговорни за години наред неосъществявани заплащания. Ще възстановят ли разноските на Съединени американски щати? "

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели през вчерашния ден, че чака различия и напрежение и напрежение по време на срещата. " Няма да се изненадам, в случай че диалозите бъдат напрегнати, в това число за разноските за защита, " разяснява той на конференция, представен от Българска телеграфна агенция. Той сподели, че другите отзиви са естествени сред съдружници, само че че има вяра в способността на НАТО да остане дирек на евроатлантическата сигурност макар различията. Той направи съпоставения с предходни рецесии в историята на НАТО - изтеглянето на Франция от командните структури през 1966 година или различията за включването във войната в Ирак през предишното десетилетие.

Аргумент за европейците е и фактът, че бюджетът за защита на Съединени американски щати може да е 70% от комбинирания на съдружниците, само че едвам 15% са за Европа или защита, обвързвана с НАТО, а от оперативните разноски за Алианса Съединени американски щати дават едвам 22 на 100.

 Йенс Столтенберг.
© Reinhard Krause, Reuters

Йенс Столтенберг.

Столтенберг напомни и че без значение от поръчките на Тръмп американското военно наличие в Европа се е нараснало с 40%, откогато той е на власт. Генералният секретар към този момент е признавал, че поделянето на разноските сега не е справедиво и макар големия прогрес (266 милиарда $, заделени до 2024 година от страните членки) остава дълъг път.

Едва 5 страни с изключение на Съединени американски щати заделят над 2% от Брутният вътрешен продукт за защита - Гърция, Естония, Англия, Румъния и Полша. Според данни на НАТО Съединените щати, най-голямата стопанска система в света, е заделила за предходната година 3.58% от брутния си вътрешен артикул.

Очаква се Столтенберг да разгласи, че две страни (вероятно Латвия и Литва) са достигнали условието тази година, а още 7 са дали обещание да го създадат в идващите 6-7 година Сред тях обаче не е Германия, от която президентът заплашва да изтегли военнослужещи и против която се чака да бъде ориентирана част от гнева му.

Какво още ще се реши

Предвижда се държавните и държавните ръководители от НАТО да одобрят основаването на сили за бърза интервенция, формирани от 30 бронирани батальона, 30 изтребителни ескадрили и 30 военноморски съда, подготвени да се задействат в период до 30 дни.

Ще бъде одобрено оказването на спомагателна поддръжка в региона на сигурността в Тунис, Йордания и Ирак. Предвижда се да бъде признато решение за продължение на финансирането на афганистанските сили за сигурност след 2020 година. Ще бъде подкрепено обособяването на нови две командни структури на алианса в Съединени американски щати и в Германия.

Очаква се да бъде признато решение, съгласно което отсега нататък въздухоплавателните средства на НАТО да летят със независима позивна, която ясно ги отличава от останалите самолети в небето.

 Македонски военнослужещи, обучавани от английски специалисти като част от стратегия за възстановяване на съвместимостта с НАТО.
© Ognen Teofilovski, Reuters

Македонски военнослужещи, обучавани от английски специалисти като част от стратегия за възстановяване на съвместимостта с НАТО.

Големият ден за Македония

В четвъртък се чака НАТО да насочи покана към Македония за договаряния за присъединение към алианса.

Столтенберг е казвал, че след договорката за името с Гърция Македония може да получи покана от Алианса. Ако договорът обаче не бъде финализиран (с сключване от президента Георге Иванов и с позитивно гласоподаване на референдума през есента), страната не би могла да се причисли към НАТО. Затова жителите би трябвало да се възползват от шанса. " Не пропускайте тази опция ", сподели още Столтенберг на среща със Заев по-рано този месец.

Разнопосочни претенции и в Европа

Днес и на следващия ден Италия ще упорства НАТО да преразпредели ресурсите си от източните към южните граници на Европа. Това сподели през вчерашния ден външният министър Енцо Моаверо Миланези, съгласно който мярката ще помогне за битката против незаконната миграция, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Министърът сподели, че има доказателства за това, че непознати бойци са проникнали измежду мигрантите, напускащи с лодки Либия, което съставлява опасност за сигурността на Европейски Съюз, оправдаваща намесата на НАТО. " Ние твърдо ще призовем по време на срещата на върха на НАТО за ребалансиране на уговорките на Северноатлантическия алианс към Средиземноморието. Трябва да има идентичен ангажимент както в източна, по този начин и в южна посока ", съобщи Миланези.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (776)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР