Европейците рязко намалиха разходите си за стоки от крайна необходимост

...
Европейците рязко намалиха разходите си за стоки от крайна необходимост
Коментари Харесай

Задава ли се рецесия? Европейците рязко свиват разходите за живот

Европейците внезапно понижиха разноските си за артикули от последна нужда през октомври и това е знак, че високите цени при започване на интервал на възходящо ползване на сила тласкат стопанските системи в Европа към криза, демонстрират данните на " Евростат ".

Потребителските цени на Стария континент скочиха след началото на войната на Русия в Украйна и решението на Кремъл да въоръжи големите ресурси от сила в страната, с цел да подкопае европейската поддръжка за Киев.

Този октомври разноските за отопление в Европа са доста по-високи, като цените на силата за семействата се покачиха с 41,5% по отношение на година по-рано, макар напъните на правителствaта потребителите да бъдат защитени.

В отговор семействата понижиха разноските си за други артикули, като " Евростат " записва спад от 1,8% в продажбите на дребно от септември, най-големият спад от юли 2021 година.

За разлика от това, продажбите на дребно в Съединени американски щати са нарастнали с 1,3% през октомври, защото купувачите са харчели повече за дискреционни продукти като коли, мебели и ресторантски ястия. Цените на силата за дома в Съединени американски щати бяха със 17,6% по-високи от година по-рано през октомври, по-малко от половината от мащаба на нарастването в Европа.

Миналата седмица Hennes & Mauritz AB стана първият огромен европейски търговец на дребно, който разгласи понижаване на заплатите в отговор на високата инфлация и отслабването на търсенето, заявявайки, че ще редуцира към 1500 работни места от световната си работна мощ.

Спадът в разноските на семействата за артикули и услуги е знак, че стопанската система на еврозоната евентуално към този момент се свива. Миналия месец Европейската комисия предвижда, че стопанската система ще се свие през това тримесечие и през първите три месеца на идната година, като по този метод дава отговор на необятно употребяваното определение за криза.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР