Европейците, особено в южната част на континента, са подложени на

...
Европейците, особено в южната част на континента, са подложени на
Коментари Харесай

Климатичните промени причиняват по-голям "топлинен стрес" в Европа

Европейците, изключително в южната част на континента, са подложени на по-голям топлинен стрес през летните месеци, защото климатичните промени предизвикват по-дълги интервали на рискови метеорологични условия, съобщи Асошиейтед прес.

Според проучване на програмата " Коперник " на Европейската комисия сравненията на данни отпреди десетилетия демонстрират, че рекордните горещини предходната година са довели до рискови условия за човешкото здраве.

" Южна Европа претърпя рекорден брой дни с " доста мощен топлинен стрес ", дефиниран като температури от 38 до 46 градуса Целзий ", се показва в отчета.

Броят на летните дни със " мощен " (32 до 38 градуса Целзий) или " доста мощен " топлинен стрес се усилва на целия континент, до момента в който в Южна Европа това важи и за дните с " извънреден топлинен стрес " над 46 градуса Целзий, означават от " Коперник ". 

" Налице е и наклонност към понижаване на броя на дните без топлинен стрес ", се споделя още в проучването. 

Топлинният стрес от ден на ден се преглежда като сериозен проблем в международен мащаб, защото планетата се затопля поради провокираните от индивида промени в климата. Експертите споделят, че той може да аргументи необятен набор от здравословни проблеми, в това число обриви, дехидратация и топлинен удар.

Предупреждението е част от годишния отчет на " Коперник " за положението на климата в Европа, който удостовери, че през 2022 година континентът е претърпял втората най-топла година в историята. 

Миналото лято е било най-горещото в цяла Европа - с 1,4 градуса Целзий над референтния интервал 1991-2020 година В региона на Свалбард (Шпицберген) в Арктика даже са регистрирани летни температури, които са били с 2,5 градуса Целзий по-високи от междинните, се споделя в отчета.

Високите температури и дребните количества  валежи доведоха и до повсеместна суша, а летните горски пожари предизвикаха най-високите въглеродни излъчвания от 15 години.

Източник: Елена Христова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР