Европейското законодателство изисква от Apple да позволи на потребителите на

...
Европейското законодателство изисква от Apple да позволи на потребителите на
Коментари Харесай

Apple ще позволи инсталирането на приложения от трети страни в iOS

Европейското законодателство изисква от Apple да разреши на потребителите на устройства с iOS, т.е iPhone да конфигурират приложения от източници на трети страни. Изглежда, че американската компания последователно прави стъпки, с които да се съобрази с настоящите в района антитръстови закони.

Понастоящем потребителите на устройства с iOS могат да конфигурират приложения единствено от App Store – магазина за приложения на Apple. Миналата година обаче Европейският съюз одобри Закона за цифровите пазари (Digital Markets Act – DMA), който има за цел да понижи опциите на ИТ колосите да употребяват господстващото си състояние на пазара, с цел да потискат конкуренцията. Едно от условията на този закон изисква от фирмите да разрешат на потребителите да изтеглят и конфигурират приложения от всеки източник.

По-рано беше обявено, че Apple работи по въвеждането на опция за инсталиране на приложения от източници на трети страни на устройствата с iOS. Сега откриватели са разкрили доказателства за това в кода на iOS 17.2. По-специално, за това свидетелства новата рамка за ръководство на разпространяването на приложения. Първоначално се смяташе, че това API е обвързван с функционалността за инсталиране на корпоративни приложения, само че евентуално Apple работи върху освен това. Анализът сподели, че API=то има заявена последна точка за уголемение в системата. Това значи, че други приложения ще могат да основават разширения от този вид.

В операционната система е намерено и ново позволение, което дава право на приложения от трети страни да конфигурират приложения. С други думи, това ще разреши на разработчиците да основават свои лични магазини за приложения. Новото API има съществени контроли за евакуиране, инсталиране и актуализиране на приложения от външни източници. То ще може да се употребява и за инспекция дали обещано приложение е съвместимо с устройството на потребителя и версията на iOS, конфигурирана на него. API-то разполага и с районно заключване, което може да демонстрира желанието на Apple да позволи потреблението му единствено в избрани страни.

Кога в действителност Apple ще разреши инсталирането на приложения от трети страни в iOS?

Скоро – теоретично Apple е длъжна да се съобрази със законодателството на DMA до март 2024 година. Компанията даже сама си призна, че ще направи промени, които ще повлияят на бизнес модела на App Store.

В същото време Apple ще се обърне към Европейския съюз за включване на App Store в Закона за цифровите пазари, което не е изненада. Apple евентуално ще опита всичко, с цел да резервира App Store за iOS, само че в последна сметка в iOS 17 инсталирането на приложения от трети страни скоро ще е реалност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР