Европейското съвместно предприятие за разработване на високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC

...
Европейското съвместно предприятие за разработване на високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC
Коментари Харесай

Първият европейски суперкомпютър от много висок клас Jupiter ще получи ARM чиповете на SiPearl Rhea и ускорителите на NVIDIA

Европейското взаимно дружество за създаване на високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) подписа контракт за създаване на Национална разузнавателна служба комплекса Jupiter с консорциум, който включва Eviden (подразделение за ИТ услуги на френската корпорация Atos) и ParTec, немска компания за суперкомпютърно съоръжение.

Проектът Jupiter бе разгласен още през юни 2022 година Той е обвързван със основаването на първия в Европа суперкомпютър от екзаскейлов клас. Системата ще бъде ситуирана в Изследователския център в Юлих (FZJ) в Германия. Тя ще се базира на профилирана модулна архитектура, построена въз основата на платформата Eviden BullSequana XH3000 с непосредствено течно изстудяване.

Общата стойност на плана се прави оценка на 273 млн. евро, в това число доставката, инсталирането и поддръжката на Jupiter. Половината от финансирането ще пристигна непосредствено от взаимното дружество EuroHPC, а останалата част – от Федералното министерство на образованието и научните проучвания на Германия и Министерството на културата и науката на Северен Рейн-Вестфалия. Според изчисленията, направени от Eviden, построяването на суперкомпютъра ще коства общо 500 млн. евро, в това число разноските за произвеждане на системата и нейната употреба в продължение на пет години. Изграждането на комплекса на Национална разузнавателна служба ще стартира при започване на 2024 година

Пълните характерности на Jupiter към момента не са оповестени. Но се споделя, че суперкомпютърът ще се състои от мощно мащабируем модул с ускорители (Booster) и тясно обвързван с него клъстер с общо предопределение. Първият ще включва неназовани ускорители на NVIDIA и решения на Mellanox. Говори се за потреблението на над 260 километра високопроизводително окабеляване, което ще обезпечи мрежов потенциал от над 2000 Tbps. От своя страна клъстерният модул ще получи енергийно ефикасните високопроизводителните ARM процесори SiPearl Rhea, които са особено създадени за европейските суперкомпютри.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР