Европейското първенство в Италия и зимните Олимпийски игри в Пьончан

...
Европейското първенство в Италия и зимните Олимпийски игри в Пьончан
Коментари Харесай

Олимпиадата в Пьончан и европейското са приоритет на биатлонистите

Европейското състезание в Италия и зимните Олимпийски игри в Пьончан са главните цели на българския народен тим по биатлон за новия сезон.

"Очаква ни много тежък и претрупан сезон. Биатлонистите ни съвсем няма да се прибират в България до Олимпиадата. Лятната подготовка мина сполучливо. Всички са здрави, което е най-важното ", разяснява ръководителят на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска.

Тя показа и новите спортни гащеризони, с които националите ще се показват през започващата акция. В тях е втъкан и националния претекст - българската шевица.
"За Олимпиадата имаме 10 квоти, което е огромен триумф. За първи път от 1992 година ще участваме с цялостни сформира при мъжете и при дамите - по четирима и по една запаса. Ще дадем късмет в Световните и Европейските купи на някои по-млади състезатели, измежду които Милена Тодорова и Кристиан Стоянов, само че по принцип ще разчитаме на одобрените към този момент биатлонисти ", разяснява още Дафовска.

Националните тимове отпътуват на 10-дневен лагер в Австрия на 30 октомври, след което ще се готвят в Поклюка (Словения) от 11 до 19 ноември, а по-късно и четири дни в Йостерсунд преди първата Световна купа за сезона в шведския курорт от 24 ноември до 3 декември.

Следват още две участия на Световни купи през декември в Хохфилцен (Австрия) и Анеси (Франция), след което е очакван и лагер в Антхолц (Италия) преди Световните купи от немския стадий в Руполдинг и в Оберхоф. След тях са стартовете от Световната купа в Антхолц, а от 24 до 28 януари е Европейското състезание в Ридана (Италия), след които при започване на февруари тимът отпътува за Република Корея за присъединяване в Олимпиадата.

"Направихме добра подготовка и разчитаме на прилични резултати. Не сме променяли нещо в тренировките, тъй като се видя, че те дадоха резултат през предишния сезон. Целта ни е място в шестицата в някои дисциплини на Европейското състезание и в осмицата - на Олимпийските игри. Гоним главно тези две огромни надпревари. Това значи, че няма да участваме в Световните купи непременно, както през предишния сезон поради квотите. Ще сортираме деликатно стартовете с оглед положението на биатлонистите, с цел да бъдат те оптимално свежи за Олимпиадата ", съобщи старши треньорът на отбора Николай Захаров.

Състезателите също чакат добър сезон.

"Тренирах добре през лятото. Смятам, че направих по-добра подготовка спрямо предишния сезон. Здрав съм. Надявам се да се опазя до Олимпийските игри и да покажа там максимума, което до момента не съм успявал да направя. Поставяме си високи цели, пък ще забележим какво ще стане ", разяснява Владимир Илиев.

"За мен е значимо да продължа да надграждам от ден на ден и повече. През предишния сезон на някои стартове демонстрирах положителни резултати. Надявам се да съумея най-малкото да ги повторя. Годината е по-специална, тъй като е олимпийска. Там ще бъдат ориентирани всичките ни старания, както в самостоятелното, по този начин и в отборното ", сподели Антон Синапов./БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР