Европейското финансиране представлява ключов инструмент за подкрепа на различни проекти

...
Европейското финансиране представлява ключов инструмент за подкрепа на различни проекти
Коментари Харесай

Европейски програми за финансиране, от които можем да се възползваме


Европейското финансиране съставлява основен инструмент за поддръжка на разнообразни планове и начинания в страните членки на Европейския съюз. То е главен детайл от общата тактика за стабилно развиване и стимулиране на икономическия и обществен прогрес в общността.

В този подтекст, преимуществата на европейското финансиране са многочислени и играят значима роля в постигането на общите цели на Европейски Съюз. Нека разгледаме какви типове финансиране са налични и по какъв начин те способстват за стимулиране на икономическото развиване, нововъведенията и общественото доближаване в границите на Общността.

Видове европейско финансиране

Европейски Съюз дава финансиране за редица планове и стратегии. Наред с това се ползват строги правила за прецизен надзор върху метода, по който средствата се употребяват, и с цел да се подсигурява, че те се изразходват в изискванията на бистрота и отчетност.

Финансирането от Европейски Съюз се дава под редица разнообразни форми:

- безплатни средства – нормално хората аплайват за безплатни средства, като изпращат хрумвания за планове след покана за показване на предложения;

- дотации – ръководени от национални и районни органи;

- заеми, гаранции и дялов капитал – като форми на финансова помощ в поддръжка на политиките и стратегиите на ЕС;

- заеми за страни от Европейски Съюз и за страни отвън ЕС;

- награди за спечелилите в състезанията по линия на стратегия „ Хоризонт Европа “.

Кой може да получи финансиране от Европейски Съюз?

Всички европейски жители и доста хора в други елементи на света се възползват директно или индиректно от бюджета на Европейски Съюз. Средствата от него оказват помощ на милиони студенти, хиляди откриватели и доста градове, райони и организации с нестопанска цел.

 istock istock
Вижте най-често срещаните профили на бенефициери, кандидатстващи за финансиране от Европейски Съюз:

- Младежи – благоприятни условия за финансиране за млади хора;

- Изследователи – стратегии за финансиране и открити предложения за показване на предложения;

- Земеделски производители и предприятия в селските региони – благоприятни условия за финансиране за земеделските стопани;

- Малки и междинни предприятия – благоприятни условия за финансиране за дребни дружества;

- Публични институции – благоприятни условия за финансиране за обществени органи;

Неправителствени организации, организации с нестопанска цел – благоприятни условия за финансиране за Неправителствени организации.

Начини на ръководство

Програмите, финансирани от бюджета на Европейски Съюз, могат да се извършват по три разнообразни метода според от естеството на съответното финансиране:

- Пряко ръководство – финансирането от Европейски Съюз се ръководи непосредствено от Европейската комисия;

- Споделено ръководство – Европейската комисия и националните органи ръководят взаимно финансирането;

- Непряко ръководство – финансирането се ръководи от партньорски организации или други органи във или отвън Европейски Съюз.

Това значи, че когато Европейски Съюз дава финансиране за съответна стратегия или план, той не всеки път взе участие директно в ежедневното ръководство. В същото време, макар че страните членки дават отговор за изразходването на по-голямата част от бюджета на Европейски Съюз, Комисията носи крайната отговорност за неговото осъществяване.

Затова Комисията прави непоколебим и ефикасен надзор върху метода, по който се изразходват средствата от Европейски Съюз. Процедурата варира според от метода, по който се извършва програмата.

За да получи финансиране за план, претендентът би трябвало да откри подобаваща покана за показване на предложения/проекти и деликатно да следва съответните насоки за кандидатстване – всяка покана е друга. Проектът ще се конкурира за финансиране с плановете, показани от останалите претенденти в границите на съответната покана.

Пряко ръководство

При директно ръководство на финансиране от Европейски Съюз Европейската комисия дава отговор директно за всички стадии от осъществяването на програмата. Комисията има задължението да: разгласява поканите за показване на оферти, прави оценка подадените оферти, подписва съглашения за разпределяне на безплатни средства, следи осъществяването на плановете, прави оценка резултатите и прави заплащания.

Пример за стратегия, ръководена директно от Комисията, е Програмата за конкурентоспособност на предприятията и дребните и междинните предприятия (COSME), чиято съществена цел е да се подкрепя основаването и разрастването на МСП. Ако даден претендент е бизнесмен, който търси финансова поддръжка от Европейски Съюз, ведомството за контакт и ръководство ще бъде Изпълнителната организация за Европейския съвет по нововъведенията и за МСП, която извършва COSME.

 istock istock
Можете да кандидатствате за този тип финансиране, като отговорите на предложения за показване на оферти. Поканите за показване на оферти при директно ръководство се разгласяват на портала за финансиране и публични поръчки (SEDIA).

Процесът на кандидатстване би трябвало да се извърши чрез портала за финансиране и публични поръчки на Европейската комисия. Както за безвъзмездните средства, по този начин и за публичните поръчки нормалният развой на кандидатстване включва намиране на покана, за която отговаряте на изискванията, намиране на сътрудник по плана, основаване на профил на портала, вписване на вашата организация и подаване на предложение.

Споделено ръководство

При споделено ръководство на финансиране от Европейски Съюз отговорността за ръководството на дадена стратегия се споделя сред Европейската комисия и националните органи в страните от Европейски Съюз. Около 70% от стратегиите на Европейски Съюз се ръководят по този метод.

Например в случай че сте аграрни производител в Европейски Съюз и имате план за започване на развъждане на биологични зеленчуци, можете да кандидатствате за финансиране по линия на общата селскостопанска политика (ОСП). За задачата би трябвало да се обърнете към министерството на земеделието на вашата страна или друга сходна институция, която дава отговор за ръководството на средствата за вашия план от името на Европейски Съюз.

Националните, районните и локалните администрации в страните от Европейски Съюз избират кои планове да финансират и дават отговор за оперативното им ръководство. Комисията работи дружно със страните от Европейски Съюз, с цел да се подсигурява сполучливото привършване на плановете и вярното консумиране на средствата.

Политиката на доближаване и селското стопанство са главните области, в които се употребява споделено ръководство – основно посредством следните фондове:

- Европейски фонд за районно развиване – районно и градско развитие;

- Кохезионен фонд – за по-слабо развитите региони;

- Европейски обществен фонд плюс – обществено приобщаване и положително управление;

- Фонд за обективен преход – поддръжка за районите, които са най-силно наранени от прехода към индиферентност във връзка с климата;

- Европейски аграрни фонд за развиване на селските райони;

- Европейски фонд за морско дело и риболовство.

На страницата за районните и националните ръководещи органи ще намерите повече информация за бюджета на Европейски Съюз за интервала 2014–2020 година В развой на основаване е уеб страница със звена за контакт по страни членки, в това число за финансиране по стратегиите от бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021–2027 година



Непряко ръководство

При непряко ръководство на финансиране от Европейски Съюз стратегиите за финансиране се извършват отчасти или напълно от трети страни, като да вземем за пример национални органи или интернационалните организации. Финансирането е под формата на дотации, за които се кандидатства на национално ниво.

По-голямата част от бюджета на Европейски Съюз за филантропична помощ и интернационално развиване се извършва при непряко ръководство. На стратегиите с непряко ръководство се падат към 10% от общия бюджет на Европейски Съюз.

Ако кандидатствате за средства, ръководени от сътрудник по осъществяването при непряко ръководство, ще би трябвало да спазите процедурата за кандидатстване, открита от съответния сътрудник по осъществяването, който ще работи като възлагащ орган. Ще би трябвало да ревизирате на уеб страницата на колегата по осъществяването характерните условия за процеса на кандидатстване.

Примери за сътрудници по осъществяването, които дават средства от Европейски Съюз при непряко ръководство, са:

- Международни организации;

- Специализирани органи на Съюза;

- Децентрализирани агенции;

- Съвместни предприятия (публично-частни партньорства);

- Национални органи.

Организациите или физическите лица, които желаят да работят при непряко ръководство, би трябвало да попадат в характерни категории, избрани във Финансовия правилник, с който се урежда потреблението на бюджета на Съюза. Преди да станат сътрудници по осъществяването, те би трябвало също по този начин да извършат предварителна оценка на своите системи, правила и процедури, с цел да подсигуряват, че средствата от Европейски Съюз, които ще получат, ще бъдат безвредно ръководени.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР