Европейският съюз заяви в петък, че планира евентуална евакуация на

...
Европейският съюз заяви в петък, че планира евентуална евакуация на
Коментари Харесай

ЕС планира евентуална евакуация на граждани от Судан

Европейският съюз съобщи в петък, че възнамерява възможна евакуация на свои жители от Хартум, когато сигурността разреши това, защото в суданската столица бушуват въоръжени конфликти.

Това заяви Агенция Франс Прес.

" Опитваме се да координираме интервенция за извеждане на нашите цивилни жители от града, който сега се намира във високорискова обстановка. Работим по разнообразни благоприятни условия за извеждане на хората ", съобщи почитан чиновник на Европейски Съюз.

" Засега оценката на работещите на място, в това число на посолството на Европейски Съюз, е, че изискванията за сигурност не са налице, с цел да се пристъпи към сходна интервенция . "

Длъжностното лице съобщи, че Европейски Съюз и седемте страни членки с задачи в Судан, в това число Франция, Германия и Италия, търсят метод да изведат по шосе към 1500 жители на Европейски Съюз, блокирани в Хартум, защото летището е затворено .

Според него за провеждането на такава интервенция ще е належащо тридневно преустановяване на огъня.

" Ще следим от близко обстановката, с цел да изчакаме момента, в който това ще може да бъде направено ", сподели служителят.

" В този миг упованията ни са, че ще бъдем изцяло подготвени да продължим с евакуацията на нашите жители. "
 Воюващите страни в Судан подписаха 72-часово помирение
Воюващите страни в Судан подписаха 72-часово помирение

Примирието ще даде опция за отваряне на филантропични коридори

Повече от 400 души са убити и хиляди са ранени, откогато в събота избухнаха сраженията сред силите, лоялни на началника на суданската войска Абдел Фатах ал-Бурхан, и неговия заместител Мохамед Хамдан Дагло, пълководец на мощните паравоенни Сили за бърза поддръжка (СБП), който е прочут като Хемети.

По време на насилието беше прострелян и ранен почитан филантропичен чиновник на Европейски Съюз , а блокът съобщи, че посланикът му в Судан е бил " атакуван " в резиденцията си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР