Европейският съюз възнамерява да мобилизира до 300 милиарда евро инвестиции

...
Европейският съюз възнамерява да мобилизира до 300 милиарда евро инвестиции
Коментари Харесай

ЕС планира 300 млн. евро инвестиции, за да сложи край на зависимостта от руския газ и петрол

Европейският съюз има намерение да активизира до 300 милиарда евро вложения до 2030 година, с цел да постави завършек на зависимостта си от съветския нефт и газ, съобщи в сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, оповестява Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия разгласи редица ограничения в границите на проекта REPowerEU, ориентирани към понижаване " допустимо бързо " зависимостта на Европейски Съюз от съветския импорт на сила.

Според заложените в проекта ограничения Европейски Съюз ще усили задачата си за енергийна успеваемост за 2030 година от 9% на 13%, до момента в който задачата за възобновима сила ще бъде увеличена от 40% на 45% за съшия период.

Съюзът също по този начин ще сътвори механизъм за взаимни поръчки за полутечен природен газ (LNG).

ЕС ще активизира към 300 милиарда евро за проекта, в това число 72 милиарда евро безплатни средства, 225 милиарда евро заеми и 2 милиарда евро " за нефтена инфраструктура с оглед прекъсване на доставката на съветски нефт ".

Инвестициите ще включват и 10 милиарда евро за газова инфраструктура, а останалата част от средства ще бъдат мобилизирани за чиста сила, уточни Фон дер Лайен пред кореспонденти, добавяйки, че Брюксел също по този начин предлага по-високи правно обвързващи цели на Европейски Съюз за възобновима сила и енергийна пестеливост до 2030 година

" Планът за реализиране на енергийна самостоятелност на Европейски Съюз RePowerEU ще ни помогне да спестим повече сила, с цел да ускорим последователното унищожаване на изкопаемите горива и, най-важното, да стартираме вложения в нов мащаб “, сподели тя.

" Така че бих споделила, че това ще бъде скоростното зареждане на нашата Европейски зелена договорка ", уточни шефът на Европейска комисия.

Европейската комисия предложи и краткосрочни ограничения за битка с високите енергийни цени.

ЕК предложи краткосрочни ограничения за битка с високите енергийни цени

Фон дер Лайен също по този начин разгласи 9 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна, както и основаването на платформа за възобновяване, която да помогне на Украйна по пътя й към участие в Европейски Съюз. " Планът ще се занимава с основни промени в области като битка с корупцията, административен потенциал, господство на закона и самостоятелност на правосъдната власт “, сподели тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР