Европейският съюз трябва спешно да намали цените на енергията и

...
Европейският съюз трябва спешно да намали цените на енергията и
Коментари Харесай

Работодателите предупреждават ЕС да намали разходите

Европейският съюз би трябвало незабавно да понижи цените на силата и да облекчи регулациите, с цел да спре бягството на индустрията от континента, обявиха европейските предприятия, предадено от Агенция Франс Прес.
Европейски Съюз се надпреварва да направи Европа по-привлекателна за фирмите, които биха могли да бъдат изкушени от големите дотации от Съединени американски щати и Китай и по-ниските цени на силата.

Тази седмица Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, ще показа проекти за реформиране на европейския пазар на електрическа енергия, за стимулиране на екологичния преход и за гарантиране на доставките на значими първични материали.

Но BusinessEurope, главната лобистка група на бизнеса в Европейски Съюз, съобщи, че напъните на Брюксел са незадоволителни и прекомерно мудни.

" Рискът от деиндустриализация в Европа е действителен ", предизвести Маркус Байрер, общоприет шеф на BusinessEurope.

Много компании към този момент " отчасти или напълно реалокират производството си отвън Европа ", съобщи BusinessEurope, която съставлява работодателски асоциации от 35 страни.

 istock istock
В четвъртък Комисията разхлаби разпоредбите за държавна помощ за фирмите в браншове, които спомагат за понижаване на въглеродните излъчвания, като част от отговора си на дотациите, предлагани в други страни.

Въпреки това BusinessEurope прикани за повече дейности, в това число понижаване на налозите върху силата и поддържането им на ниски равнища, с цел да се понижат сметките на предприятията.

" Политиците не трябва да се заблуждават от... намаляващите цени на силата ", сподели Байрер и добави: " Те ще останат по-високи от тези на главните ни съперници. "

Може да се чака, че бизнес лобито ще изиска понижаване на разноските, само че някои действителни последствия от казуса към този момент се следят.

През февруари немският химически колос BASF съобщи, че ще затвори няколко звена в Германия заради високите цени на силата, които засягат конкурентоспособността в Европа.

Байрер също по този начин уточни по-строгите регулации като главен проблем след високите цени на силата.

" Само за 2023 година Европейската комисия възнамерява да показа 43 нови политически начинания в допълнение към към този момент 116 обсъждани оферти... все по-голям брой без подобаваща оценка на въздействието ", добави той.

" Регулаторната тежест " отблъсква фирмите и вложенията от континента и " вреди на Европа " като място за правене на бизнес. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР