Европейският съюз трябва да наложи "смислени" санкции на Турция, ако

...
Европейският съюз трябва да наложи "смислени" санкции на Турция, ако
Коментари Харесай

Мицотакис: ЕС трябва да наложи санкции на Турция

Европейският съюз би трябвало да наложи "смислени " наказания на Турция, в случай че Анкара не изтегли военните си "активи " от противоречивите региони в източно Средиземно море, написа гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в публикация, оповестена през днешния ден и представена от Ройтерс.
Гърция и Турция спорят за морските си граници в този регион, а Турция изпрати там транспортен съд за сондажи за нефт и газ, напомня Ройтерс.
"Ние се нуждаем от разговор, само че не когато сме държани на мушка. Заплаха за сигурността и стабилността на моята страна е опасност за благополучието и сигурността на всички страни членки на Европейски Съюз ", показва Мицотакис в публикация, оповестена във вестниците "Лондон таймс ", "Франкуртер алгемайне цайтунг " и френския "Монд ".
Този месец се чака водачите на Европейски Съюз да конкретизират своя отговор на турските дейности, припомня Ройтерс.
Ако Турция не изтегли своите активи, би трябвало да бъдат наложени "смислени " наказания, написа гръцкият министър председател. Ако Европа желае да има същинска геополитическа мощ, тя просто не може да си разреши да се помири с войнствена Турция ", отбелязва Мицотакис. По думите му Турция още разполага с време, с цел да избегне глобите и да "направи крачка обратно ".
Те би трябвало да правят отстъпка, да се върнат на масата на договаряния и да се стартира още веднъж от момента, в който те напуснаха проучвателните диалози през 2016 година И в случай че не можем да се разберем, тогава би трябвало да потърсим решение в Хага, показва Мицотакис, като има поради Международния съд за суверенни права.
Гръцкият министър председател ще разиска по-късно през днешния ден с френския президент Еманюел Макрон обтегнатите връзки сред Европейски Съюз и Турция, показва Ройтерс. Мицотакис и Макрон ще вземат участие в седмата среща на върха на страните членки на Европейски Съюз с изход на Средиземно море дружно с водачите на Португалия, Испания, Италия, Кипър и Малта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР