Европейският съюз споделя становището на страните от Г-7, които отказаха

...
Европейският съюз споделя становището на страните от Г-7, които отказаха
Коментари Харесай

ЕС отказва да плаща руски газ с рубли

Европейският съюз споделя мнението на страните от Г-7, които отхвърлиха да заплащат доставките на съветски газ в рубли. Това съобщи представител на Европейската комисия. Той означи, че енергийните министри от Г-7 са настояли за съблюдаване на договорите с Москва, където ясно е планувано заплащанията да се правят в евро или долари. Говорителят отхвърли опцията да се извърши желанието на съветския президент Владимир Путин рублата да се схване като разплащателно средство по към този момент подписаните контракти. По думите на представителя съветските директни газови доставки през Украйна за Европейски Съюз не престават.

Междувременно Русия заплаши да спре газовите доставки при отвод за заплащане в рубли. Москва работи над детайлите за заплащането на доставките на газ за " недружеските " страни в рубли, само че при положение на отвод на Европа да заплаща в съветска валута, Русия няма да се занимава с щедрост, съобщи прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков. По-рано денем Кремъл разгласи, че президентът Владимир Путин е поръчал на " Газпром " да рапортува до 31 март за ограниченията за прехода на заплащанията по газовите контракти от долари и евро в рубли.

" Процесът на доставките е доста комплициран, това не е покупка на каква да е стока в магазина - пазаруване и заплащане на касата. Това са доставки, заплащания, балансиране - процеси, разтеглени във времето. Сега задачите схеми се преработват и би трябвало да се дефинират ясни времеви рамки ", сподели Песков. Отказът да се заплаща за съветски газ в рубли ще докара до " преустановяване на доставките ", съобщи за РИА Новости заместник-председателят на комисията по икономическа политика на Съвета на Руската федерация Иван Абрамов.

Цените на петрола продължиха да се намаляват и през вчерашния ден. Влияние върху пазара оказват и страховете от спад в търсенето на черно злато в Китай, откакто във финансовия център Шанхай бе натрапен локдаун поради увеличение на случаите на ковид, осведоми " Си Ен Би Си ". В същото време цената на природния газ в Европа се увеличи с 5,72 на % към 9,50 часа българско време през вчерашния ден, демонстрират данните от борсата ICE.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР