Европейският съюз се надява до февруари да върне в родните

...
Европейският съюз се надява до февруари да върне в родните
Коментари Харесай

ЕС иска да репатрира до февруари 15 000 мигранти от Либия в родните им страни

Европейският съюз се надява до февруари да върне в родните им страни още 15 000 африкански мигранти, които сега се намират на територията на Либия, съобщи през вчерашния ден в Брюксел висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурнистта Федерика Могерини, представена от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

Такава цел си е сложила работната група, основана в края на ноември на срещата на върха ЕС-Африкански съюз в Абиджан, в отговор на възмущението от излъчените от медии фрагменти от пазари за плебеи в Либия.

Тя е формирана от представители на Европейски Съюз, Апелативен съд, Международната организация по миграция и Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Европейски Съюз и Апелативен съд оповестиха през вчерашния ден, че най-малко 3100 мигранти са били върнати от Либия по родните им страни през последните две седмици, съобщи " Асошиейтед прес ".

Предполага се че до 700 000 души са блокирани в центрове за задържане на мигранти в северноафриканската страна.

Солидарност

Френският президент Еманюел Макрон прикани всяка страна членка на Европейски Съюз " да даде своя принос " за постигането на съгласие по миграционната политика - доста деликатна тематика, която се обсъждаше през вчерашния ден от Европейския съвет в Брюксел, съобщи " Франс прес ".

Пристигайки на срещата, Макрон сподели, че се надява дебатите сред 28-те държавни глави и държавни ръководители за квотите за банкет на бежанци да " дадат политическа рамка ", с цел да " се стигне до резултати през 2018 година "

На тези диспути, проведени на вечеря при закрити врата, няма да има писмени изводи, каквито ще бъдат направени по други тематики от срещата на върха като Брекзит.

Двайсет и осемте, счита той, би трябвало да реализират съгласие за общи правила за даването на леговище и обща политика за граничен надзор.

 Еманюел Макрон и Ангела Меркел
© Reuters

Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Европейската миграционна политика провокира огромно разединение в Европейски Съюз, защото страните от Вишеградската група (Унгария, Словакия, Полша, Чехия) отхвърлят да одобряват претенденти за леговище, идващи през Средиземно море. Четирите страни оповестиха, че ще дадат 35 милиона евро помощ за дейностите на Италия по надзор на миграцията в Либия.

Макрон приветства жеста на " благосклонност " на Вишеградската четворка, само че сподели, че това " не взема решение всичко ".

Неработеща система

Страните от Европейски Съюз не могат да демонстрират единствено " изборна взаимност " по въпроса с мигрантите, сподели немският канцлер Ангела Меркел, представена от " Асошиейтед прес " и ДПА.

" По мое мнение не може да има такава изборна взаимност измежду страните членки на Европейски Съюз ", съобщи Меркел след идването си за срещата на водачите от Европейски Съюз в Брюксел.

Според нея новият метод на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск за отричане от наложителните мигрантски квоти в Европейски Съюз " не е задоволителен ".

Тя предизвести, че сегашната миграционна система в Европейски Съюз " изобщо не работи ", тъй като слага прекомерно огромно задължение върху граничните страни, заради което е нужна и вътрешна взаимност в общността.

" Ние се нуждаем от взаимност освен за регулирането и ръководството на миграцията... на външните граници - това е положително и значимо, само че имаме потребност и от вътрешна взаимност ", съобщи Меркел.

Туск сподели преди продължаващата и през днешния ден среща на върха, че системата за наложителни бежански квоти в Европейски Съюз провокира разделяне и е неефективна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР