Европейският съюз се готви за тежка зима и сурови мерки

...
Европейският съюз се готви за тежка зима и сурови мерки
Коментари Харесай

Докато Европа вече пести енергия, България все още мисли...

Европейският съюз се готви за тежка зима и сурови ограничения за икономисване на електрическа енергия. През седмицата съветският енергиен колос " Газпром " предвижда, че към края на годината цените на синьото гориво в Европа може да задминат даже рекордните 4000 $ за 1000 кубически метра. Дали това е доброжелателна прогноза, или си е най-обикновена агитация - няма никакво значение. Факт обаче е, че по-рационално мислещите страни членки на Европейски Съюз взеха да пишат и вкарват лични " зимни " ограничения за икономисване. Докато ние тук продължаваме да си я караме по този начин, като че ли България от дълго време е посред тропическия климатичен пояс - хем се тормозим са " нещо " си, хем нищо значително не вършим по въпроса...

Европейската комисия реши, че до края  на септември страните членки би трябвало да предприемат конкретни стъпки за потребление на по-малко газ през идващите шест месеца. Единият проблем е, че това решение е целесъобразно, а не наложително. А другият  проблем е, че даже и да беше наложително, контролът по спазването му допуска... систематичното му несъблюдение: потреблението в западноевропейските стопански системи и семейства може да бъде следено и следено в действително време, до момента в който единствената алтернатива пред източноевропейските стопански системи е безучастното отчитане на въпросното ползване.

От 9 август, да вземем за пример, влязоха в действие ограниченията, чието използване би трябвало да понижи потреблението на газ в Общността с 15 %. Това включва бързи душове, " пенсиониране " на вратовръзките в офиса, климатици на 26 градуса, регулирането на температурата в публичните здания, ускорено прекосяване към различни източници на сила, в това число и реабилитиране на въглищата като " такива ". Прогнозите са, че при рационално и добросъвестно използване на тези ограничения, единствено през тази зима

Европейски Съюз ще спести пари за общо... 45 милиарда куб. метра съветски газ.

Причината за незабавната реакция е, че Русия доста понижи доставките на газ за няколко  европейски страни, измежду които и България,  през последните месеци, а Брюксел се приготвя за вероятно цялостно прекъсване на доставките на съветско синьо гориво за Европейски Съюз.

Служебното държавно управление у нас все още не е показало никакъв проект за икономисване на сила. Към момента се решава дали България ще договаря с " Газпром “, а министърът на енергетиката Росен Христов разгласи на 15 август, че  това ще стане ясно след седмица. Преговори ще има, единствено в случай че се окаже, че страната няма да може да си обезпечи всички нужни количества газ за зимата. Очаква се и ценови разбор при какви равнища на цената промишлеността може да действа.

" На нас ни би трябвало газ, който хората да могат да си разрешат да купят и да работят. Ще вземем поради и завършването на интерконектора. Не желая да влизам в договаряния без да знам от какво нуждая се “, уточни министърът.

На 1 юли КЕВР утвърди повишаването на парното приблизително с 30% за страната, а в София токът скочи с 40%. Топлинните счетоводители настояват, че разноските за отопление и вода на четиричленно домакинство в столицата в тристаен апартамент от 83 кв. метра през януари са били 252,18 лева, а за новия отоплителен сезон сумата ще се усили със 100 лв.. 

" Газпром “ спря през април доставките на газ за България и Полша, като точно те бяха

първите страни членки от Европейски Съюз, които Москва обезгази.

През седмицата газовият оператор „ Булгаргаз “ предизвести за дефицит на газ, а Комисията за енергийно и водно контролиране приканва бързо да се обезпечи дълготраен контракт, с цел да се подсигурява сигурността на доставките през зимата.

Докато ние се чудим дали и с кого да преговаряме, европейските страни подхващат дейни ограничения за икономисване на сила, правилни на правилото, че в случай че всички страни в Европа спестят газ, това може да стабилизира цената му и даже да я понижи. Германските управляващи оповестиха, че ще изключват осветлението в публични и исторически здания, ще понижат градусите на отоплението и топлата вода в спортните зали и плувните басейни, както и ще спрат фонтаните. На германците  се препоръчва да не взимат дълги топли вани, а министърът на иконимиката и климата Роберт Хабек даде обещание, че той ще даде персонален образец по какъв начин се пести от битови потребности. 

Италия разгласи, че има задоволително ресурси да изкара зимата, само че въпреки всичко в страната  влезе в сила закон, който контролира температурата на климатиците и радиаторите в публичните сгради до 31 май 2023 година Температурата в тези помещения не би трябвало да надвишава 19 градуса  през зимата и не може да бъде по-ниска от 27 градуса през лятото, с възможно отклоняване от два градуса. За да подсигуряват спазването на мярката, италианските управляващи вкараха глоба  от 500 до 3000 евро, макар че към момента не е доста ясно по какъв начин ще се правят инспекциите.

В Гърция пък  служителите

би трябвало да изключват осветлението и всички електрически уреди,

преди да си тръгнат от работа. Гърците би трябвало да подменят енергоемките климатици и хладилници с енергоспестяващи, само че още не е обявено дали ще получат държавна помощ за това.

В Испания ограниченията са по-сурови. Там е неразрешено е климатиците да работят под 25 градуса през лятото и над 19 през зимата. Препоръчва се всеобщо потребление на градския превоз, за който е планувано понижение в цените на билетите.

Мерките са по-строги и във Франция, където ако търговските обекти работят на отворена врата при включен климатик и има светещи реклами сред 1 и 6 сутринта, ще последват съществени санкции. Освен това мярката се отнася и за публичната администрация, предприятията и физическите лица. Целта на държавното управление на президента Макрон е да се спестят над 10% през идващите две години.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки пък подреди на държавните предприятия незабавно да закупят 4,5 милиона тона въглища, с цел да избегнат дефицит през зимата, като се има поради, че страната към този момент не получава доставки на газ от Русия.

Австрия също се връща към въглищата, а страната даде обещание да поеме разноските за този преход.

В Унгария управляващите създават стратегия " печки и котли " за подмяна на отоплението на газ, където е допустимо. 

Въпреки напрежението сред Запада и Русия поради войната в Украйна и последвалите наказания и понижени газови доставки, редица оператори от Франция, Германия и някои други страни продължиха да разчитат на " Газпром " без значение от условието да заплащат в рубли. На тази процедура обаче й се вижда края, тъй като Москва обаче реши да им ограничи доставките.

Например - немският газов снабдител " Юнипер ", който е най-големият клиент на " Газпром " в Европа, на 17 август регистрира

рекордна чиста загуба за първото полугодие - 12.3 милиарда евро.

Причината е една единствена - ниските доставки на съветски газ, които принудиха компанията да купува на други цени от други места по света.

Тъпо звучи - от наша позиция, само че тъкмо по този начин се прави. Свободата си има цена, която по никакъв начин не е висока, в случай че човек прогледне оттатък нея. " Тематично " елементарен образец - количествата природен газ, който изтича от Русия към Европа по тръбопровода " Северен поток 1 ", към този момент са едни... нищо и никакви 19.7% от общия потенциал на " тръбата ".

У и на по-високи цени от други места. Е, най-малко Германия - като хазаин на " последния кран " - да е сдала багажа?

Нищо сходно, тъй като... в обясненията е всичко!

Според " Газпром ", количествата са мизерно дребни, тъй като има механически проблеми по трасето. Според западните демокрации обаче става дума за най-обикновен рекет. А за нас истина продължава да е по средата: освен, че античните мъдреци са го споделили, а тъй като постоянно сме били такива - в никакъв случай нищо съответно и изрично..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР