Европейският съюз реагира остро незаконните сондажи на Турция за нефт

...
Европейският съюз реагира остро незаконните сондажи на Турция за нефт
Коментари Харесай

ЕС не стигна до директни санкции срещу Турция заради газа на Кипър, но заплаши с такива

Европейският съюз реагира остро " противозаконните " сондажи на Турция за петрол и газ в шелфа на Кипър, което увеличи опасността от наказания, в случай че Анкара откаже да се ги приключи, съобщи БГНЕС.
В мнението на Европейския съвет от нощес, касаещо въпроса, се споделя категорично, че Анкара по този начин и не е дала отговор на съответните запитвания на Европейски Съюз и настоявания да спре със сондажите. Затова Европейският съвет желае от Европейската комисия да предложи съответни ограничения по въпроса. Намеква се и, че този въпрос може да повлияе доста съществено на връзките сред Европейски Съюз и Турция, в това число на въпроса за участието на Турция в блока.
Откриването на големи ресурси от газ в Източното Средиземноморие подхранва конкуренция за подводни запаси и провокира спор сред Турция и членката на Европейски Съюз Кипър, който също възнамерява да усили проучвателните си действия в региона.
Тъй като Турция изпрати нов транспортен съд за търсене на въглеводороди край крайбрежията на Кипър, Европейски Съюз повтори осъждането на " противозаконните сондажни действия на Анкара ".
По-рано тази седмица държавите-членки на Европейски Съюз разпоредиха на Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, да приготви " подобаващи ограничения " за въздържане на Турция. Сега те отидоха по-далеч, като потвърдиха опасността от наказания против лица и компании, участващи в сондажите.
" Европейски Съюз ще продължи да следи от близко развиването на обстановката и е подготвен да реагира по подобаващ метод и в цялостна взаимност с Кипър ", оповестиха от Европейския съвет.
Анкара твърди, че дейностите ѝ са в сходство с интернационалното право и че тя прави сондажи единствено в континенталния си шелф.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР