Европейският съюз прие нови, по-ниски стандарти за нивата, при които

...
Европейският съюз прие нови, по-ниски стандарти за нивата, при които
Коментари Харесай

ЕС сменя правилата в автосервизи, мини и заводи

Европейският съюз одобри нови, по-ниски стандарти за равнищата, при които служащите могат да бъдат излагани на действието на 6 химични съединения, за които се счита, че предизвикват рак. Формално те ще бъдат парафирани от Съвета идната седмица.

Става дума за химикали, употребявани за производството на хартия, смоли, бои, медикаменти, пластмаси, както и при работа с отработени двигателни масла. С тях броят на химикалите, чието наличие на работното място би трябвало да се управлява от трудовото законодателство в Европейски Съюз, става 21.

Смята се, че 6-те химични съединения способстват за развиване на разнообразни типове рак, чрез вдишането им и допира до тях. В момента ракът е най-честото професионално заболяване, водещо до гибел в Европа с над 52% от умрелите, при едвам 2 на 100 съдбовни случаи от пострадвания и 24% от сърдечно-съдови болести.

Новите химични съединения, добавени към ограничаващия и следен лист са: епихлорхидрин, етилен дибромид, етилен дихлорид, метилендианилин, трихлоретилен, смеси с бензопирен, както и двигателни масла, употребявани от самолетните мотори и колите до косачките за трева. Слагат се ограничавания и за излагане на газове от дизелови мотори, необятно употребявани в строителството и селското стопанство, които ще бъдат лимитирани до 0,05 мг/куб.м.

Научни проучвания демонстрират, че те способстват за развиване на тумори, рак на бъбреците, на белия и на черния дроб, както и че водят до генетични недостатъци при децата на тези служащи, кожни алергии или понижават възможностите да имат деца.

Смята се, че най-опасните са смесите с бензопирен, на чието влияние са изложени към 7 милиона души, и метилендианилинът, с който работят към 4 млн. служащи. Първите се намират в Топлоелектрическа централа, в производството на батерии, алуминий, при изолациите на покриви и при импрегнирането на дървесина. Метилендианилинът пък се употребява за производството на полиуретанова пяна.

Европейските пределни правила, вписани в Директивата за канцерогенните и мутагенни субстанции, би трябвало да бъдат вкарани в българското законодателство в същия период. Европейски Съюз пресмята, че за 50 години признатите през днешния ден стандарти ще спасят живота на към 100 000 души, които другояче биха развили рак.

От данните на Европейската комисия излиза наяве, че в България близо 80 000 служащи са изложени на действието на метилендианилин, още толкоз на бензопиренови смеси и към 10 000 работят с отработени масла. По информация на Комисията сегашната пределна норма за трихлоретилен (използван за обезмасляване на железни елементи и работа с лепила) в България ще би трябвало да се понижи на половина, с цел да влезе в утвърдената през днешния ден пределна стойност.

Новите стандарти, които влизат в действие от 2020 година, ще задължат работодателите да създадат преоценка на рисковете за чиновниците си от излагане на тяхното влияние и да вземат ограничения да ги заменят с по-малко нездравословни други възможности или да лимитират времето, в което те имат допир с тях. За отработените масла се планува наложително потребление на защитни дрехи и ръкавици в сервизите и техниеските центрове.

Според Еврокомисията неналичието на общ стандарт в Европейски Съюз е довела до съсредоточаване на производствата, употребяващи тези химикали в страните, където нормите са най-ниски и са нараснали раковите болести в тях по отношение на страните с по-развита грижа за служащите.

В момента страните членки разискват ново предложение на Еврокомисията, която желае кадмият, берилият, арсенът, формалдехидът и метилен-бис-(2-хлороанилин) и техните съединения да бъдат добавени в листата, написа dnes.bg. Петте химични субстанции се употребяват при производството на акумулатори, в стъкларството, в леарни, в опазването на здравето и др.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР