Европейският съюз предстои да избере своите нови лидери и намеренията

...
Европейският съюз предстои да избере своите нови лидери и намеренията
Коментари Харесай

Жените, които може да ръководят ЕС

Европейският съюз следва да избере своите нови водачи и желанията са този път да има повече дами на висши позиции в блока. Европейската комисия и Европейският съвет (представляващ страните членки) в никакъв случай не са били ръководени от дами. Европейският парламент е имал единствено две председателки. " Ройтерс " показва дамите, които биха могли да заемат висши позиции в Европейски Съюз през идващите няколко години.

Маргрете Вестагер

Еврокомисар за конкуренцията, тя оглавяваше Датската социално-либерална партия и бе министър на стопанската система и на вътрешните работи. Стана известна с наложените по време на пет годишната й работа в Брюксел санкции на софтуерни колоси като " Епъл " и " Google ". Партията на 51-годишната Вестагер се показа добре на скорошните избори в страната.

Подкрепяна от представители на либералите в Европейски Съюз и спечелила си похвали както от френския президент Еманюел Макрон, по този начин и от немския канцлер Ангела Меркел, тя може да срещне опозиция в Италия поради проектите на Рим за избавяне на банки, на които се опълчва.

Кристалина Георгиева

Шейсет и пет годишната българка, която сега е основен изпълнителен шеф на Световната банка, бе еврокомисар за бюджета на Европейски Съюз.

" Моите баби и дядовци нямаха съвсем никакво обучение. Родителите ми приключиха гимназия. Бях първата в рода, която получи докторска степен. От едно село в България до изпълнителен шеф на Световната банка - по този начин наподобява опцията ", написа Георгиева в профила си в " Туитър ".

Надя Калвиньо

Испания желае 50-годишната Калвиньо, която е министър на икономката, да вземе стопански пост в идната Европейска комисия, вероятно като зам.-председател.

Шансовете й са подкрепени от поредицата от изборни победи на премиера Педро Санчес. По думите на Калвиньо Мадрид обмисля основаването на " зелени облигации ", с които да се помогне за финансирането на по-щадяща природата стопанска система.

Натали Лоазо

Бивш френски министър по европейските въпроси, тя служи като посланик в продължение на съвсем 30 години. Петдесет и пет годишната Лоазо оглави листата на партията на Макрон на евроизборите предишния месец. " Република, напред " завоюва 22.4% от гласовете, изоставайки единствено с по-малко от един % от националистите.

Бе втората жена началник на елитната Националната школа за администрация, профилирана в подбора и образованието на водачи. Смятана е за много прозорлива и опитна, само че й липсва харизма.

В края на седмицата Лоазо, която бе любимец на френския президент за водач на парламентарната група на либералите в Европейския парламент, се отдръпна от надпреварата за поста. Причината бяха изявления в белгийски и френски издания, в които са представени нейни скандални изявления по адрес на групата и водещи европейски политици.

Белгийският Le Soir и френският Le Canard Enchaine оповестиха, че Лоазо нарекла дългогодишния водач на АЛДЕ и някогашен белгийски министър председател Ги Верхофстад " остаряла гадина, натрупал прекалено много разочарования ", а водещият претендент на ЕНП за водач на еврокомисията Манфред Вебер - " ектоплазма ".

Вера Йоурова

Чешкият еврокомисар дава отговор за правораздаването и равенството сред половете. Петдесет и четири годишната Йоурова пази в работата си спазването на върховенството на закона в Европейски Съюз, както и на новите правила за отбрана на персоналните данни в блока.

В съюз с демократичната партия на чешкия министър председател Андрей Бабиш нейната кандидатура може да се сблъска с продължаващата инспекция за възможен спор на ползи на министър-председателя милиардер.

Кристин Лагард

Член на френската партия " Републиканците ", разказва себе си като стопански либерал, 63-годишната Лагард е първата жена, оглавила Международния валутен фонд. На поста от 2011 година, тя мина през дълговата рецесия в еврозоната, последствията от международните търговски войни и новите пазарни опасности.

Освен това бе първата жена, служила като министър на финансите в страна от Г-7, пост, който заемаше сред 2007 и 2011 година Макар да отхвърли опцията да се включи в конкуренцията, нейното име продължава да се загатва.

Марейд Макгинес

Ирландката сега е един от зам.-председателите на Европейския парламент. Телевизионен публицист, работила в региона на селското стопанство, 59-годишната Макгинес бе изтъкнат представител по време на дебатите за Брекзит през последните три години.

На провелите се предишния месец избори за Европейски парламент тя завоюва най-големия % гласове, получавани от ирландски евродепутат, и сподели, че ще обмисли кандидатура за председателския пост в институцията.

Далия Грибаускайте

Доскорошният президент на Литва остава един от най-популярните политици в страната си. Шейсет и три годишната Грибаускайте е част от дясноцентристите в Европейски Съюз и бе финансов министър в страната си и еврокомисар. Заради неналичието на деликатност и войнственото й отношение към Русия може да е мъчно допустима за някои страни от Европейски Съюз.

Хеле Тотрнинг-Шмит

Шмит, на 52 години, бе първата жена министър председател на Дания. Бе победена в конкуренцията за ръководител на Европейския съвет от Доналд Туск през 2014 година и по-късно оглави благотворителната организация " Спасете децата ".

Ангела Меркел

Германският водач съобщи, че ще се отдръпна от политиката, когато свърши мандатът й през 2021 година Предвид богатия й опит и ангажираността й с Европейски Съюз обаче в блока има очаквания, че тя ще проосмисли решението си.

Миналия месец Меркел отхвърли концепцията да поеме водеща роля в Европейски Съюз след края на мандата си, заявявайки, че няма да одобри никакъв политически пост, без значение къде, даже и в европейските структури.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон съобщи, че ще поддържа Меркел, в случай че тя се кандидатира за правоприемник на Жан-Клод Юнкер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР