Европейският съюз подготвя нови санкции срещу Русия и финансова подкрепа

...
Европейският съюз подготвя нови санкции срещу Русия и финансова подкрепа
Коментари Харесай

FT: Пари за Украйна и санкции за Русия, ЕС подготвя важни решения за втората годишнина от войната

Европейският съюз приготвя нови наказания против Русия и финансова поддръжка за Киев в навечерието на втората годишнина от войната, като се стреми да възвърне равнището на западната помощ за Украйна, написа Financial Times, представен от " Фокус ".

Отбелязва се, че наборът от ограничавания в 13-ия пакет от наказания ще се ползва за юридически и физически лица, свързани с пълномащабно навлизане в Украйна. Европейски Съюз приготвя и дълго чаканото съглашение за отпущането на 50 милиарда евро (99.16 милиарда лева) на Киев през идващите четири години. Част от парите могат да бъдат преведени незабавно.

" Това са пари, оръжия и наказания в миг, когато осъзнаваме, че украинците се нуждаят от помощ. Но след две години виждаме, че има граници на това, което можем да създадем ", е коментирал един от дипломатите на Европейски Съюз, взели участие в договарянията.

Посочва се, че новите наказания на Европейски Съюз ще обиден повече физически и юридически лица във връзка с замразяването на активи и възбраната за влизане. Малко евентуално е обаче те да включват възбрана за импорт на съветски алуминий, както желаеха Полша и балтийските страни.

" Другите детайли на глобите също могат да се стеснят, с цел да обезпечат поддръжка, защото предходните опити за ориентиране на глобите към съветския експорт на нуклеарно гориво и полутечен природен газ се провалиха заради липса на консенсус ", се показва в обявата.

Що се отнася до финансовата помощ в размер на 50 милиарда евро като част от актуализацията на бюджета на Европейски Съюз, която към момента би трябвало да бъде подписана от водачите на страните членки на срещата на 1 февруари, Европейската комисия е подготвена да направи отстъпки на унгарския министър-председател Виктор Орбан, с цел да си обезпечи неговата поддръжка. Дипломати от Европейски Съюз показаха убеденост, че унгарският министър председател в последна сметка ще отстъпи.

" Ако Орбан осуети попълването на бюджета на Европейски Съюз, това ще бъде като политическо излизане от Съюза ", декларира пред организацията почитан посланик от Европейски Съюз.

Той прибавя, че част от парите могат да бъдат предоставени, откакто водачите и Европейският парламент подпишат пакета. Точната сума към момента се разисква. Останалата част от парите ще бъде отпусната на траншове в продължение на четири години.

Според почитан посланик от Европейски Съюз, участващ в договарянията, въпросът за облагите от замразените съветски активи " демонстрира прогрес, само че няма да приближи парите до Киев ". А самата конфискация на такива активи надали ще бъде подкрепена от Италия, Франция и Германия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР