Европейският съюз планира до 2030 г. да улавя ежегодно по

...
Европейският съюз планира до 2030 г. да улавя ежегодно по
Коментари Харесай

СО2 кредити за фермери и нови газови правила предвижда ЕК

Европейският съюз възнамерява до 2030 година да улавя годишно по 5 милиона тона въглероден двуокис от атмосферата и да сътвори европейска система за узаконяване на този развой, планува проектодокумент на Европейски Съюз, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция в четвъртък.

Брюксел желае до 2050 година Европейски Съюз да стане въглеродно безпристрастен, като за задачата би трябвало да понижи изхвърляните все още 3 милиарда тона въглероден еквивалент годишно. Планът планува и да се усили потенциалът за депозиране на въглероден двуокис на площадки за продължително предпазване.

Европейската комисия ще показа публично проектите си на 14 декември. Те плануват и основаването през 2022 година на европейска система за узаконяване на въглеродното ликвидиране посредством премерване и засвидетелствуване на премахването на въглеродните излъчвания.

Системата планува фермери и притежатели на земи, които складират въглероден диоксид в своите имения и гори, да получават признавани от Европейски Съюз заеми. Те ще могат да продават тези заеми на замърсители, които по този начин ще балансират своите емисионни сметки. Системата има за цел да подтиква финансово складирането на въглероден диоксид.

Ясната сертификационна система ще постави и основите на контролиран европейски пазар на въглеродни заеми след 2030 година, се показва в документа.

Пакетът от оферти ще включва и ново законодателство, задължаващо петролните и газовите компании да понижат излъчванията на метан, както и нови правила за европейския газов пазар.

Целта на всички промени е да оказват помощ на Европейски Съюз да успее да понижи нездравословните си излъчвания с 55 % до 2030 година по отношение на равнищата от 1990 година и да стане въглеродно безпристрастен към 2050 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР