Европейският съюз планира да похарчи милиони евро за частни самолетни

...
Европейският съюз планира да похарчи милиони евро за частни самолетни
Коментари Харесай

Politico: ЕС увеличи с 50% разходите си за частни въздушни таксита

Европейският съюз възнамерява да похарчи милиони евро за частни самолетни полети за своите висши чиновници - тъкмо когато даде обещание да ускори битката против изменението на климата, написа " Politico ".
Блокът е нараснал сумата, която може да бъде изразходвана в границите на петгодишен контракт за полети с над 3,5 милиона евро, съгласно документ, оповестен този месец в базата данни за търгове на Европейски Съюз.
Договорът е до 2021 година и в него е записана новата оптималната сума, която могат да доближат разноските за така наречен " въздушни таксита ", а точно 10,71 милиона евро. Според Politico това е нарастване с 50% по отношение на записаната първична стойност на незабавните чартърни полети.
През последните месеци Европейски Съюз слага все по-голям акцент върху зелените политики. Преди срещата на върха на Организация на обединените нации в Ню Йорк за климата Мигел Ариас Каньете, европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката, съобщи: " Европейски Съюз има какво да каже - ние сме световен водач в запазване на климата. "
Избраната за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сложи цел за неутралитет на климата до 2050 година и изиска да се понижат нездравословните излъчвания до 2030 година на блока до най-малко 50% по отношение на равнищата от 1990 година
Плановете да се харчи повече за частни самолетни транспорти са в внезапен контрастност и с казаното от ръководителя на Комисията Жан-Клод Юнкер , отбелязва Politico, който не пропуща да акцентира, че той употребява търговски полети за пътуванията си.
" Когато разговарях с Доналд Тръмп, непрекъснато гледах часовника си, с цел да не пропусна полета си към дома ", съобщи Юнкер пред немския вестник „ Бил дам Зонтаг “ по-рано тази година. " Тръмп продължаваше да споделя: " Твоят аероплан може да чака! " Той не разбра, че нямах личен аероплан. "
В отговор на въпроси на " Politico " представител на Комисията съобщи, че Юнкер е направил 25 полета с частни самолети през 2018 година, същият брой като през 2017 година През 2016 година той е направил 18 частни полета и 21 през 2015 година
В предишното Юнкер не един път е подложен на критика за това, че е взимал " въздушни таксита " до дестинации на къси дистанции като пътешестване до Страсбург да вземем за пример.
Комисията сподели, че частните самолети се наемат единствено когато няма други благоприятни условия и означи, че пътните разноски на ръководителя се разгласяват постоянно.
" Председателят постоянно употребява чартърни полети в сходство със съществуващите правила за това ", съобщи представителят. " По-конкретно, чартърният въздушен превоз може да се преглежда единствено когато комерсиалните полети не са налични до дестинация, когато не могат да се координират с дневните задължения на ръководителя или членовете на колегията [на комисарите] или заради съображения за сигурност. "
Говорителят добави, че " когато ръководителят употребява под наем полет, той е придружаван от делегация, тъй че цената на полета би трябвало да бъде разграничена на общия брой на хората, пътуващи с него - приблизително девет ".
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск следва сходни инструкции за потреблението на частни самолети, заяви пресслужбата на Съвета. От там споделиха, че в случай че никой търговски полет не е подобаващ, ръководителят на Съвета може да употребява частни самолети или аероплан, обезпечен от белгийските военновъздушни сили.
Туск е употребил 23 пъти " въздушно такси " за полети през 2018 година като пет от тях са предоставени от белгийските военновъздушни сили, заяви Съветът. През 2017 година е имало 29 такива полета, 20 през 2016 година и 26 през 2015 година
Европейският парламент не отговори на искане за коментар, отбелязва изданието.
Първоначалният контракт на Европейски Съюз гласи, че той е за " даване на транспортни услуги с в въздушни таксита (чартърни реактивни самолети) за потребление от ръководителя или други членове на Европейската комисия, за председателството на Европейския парламент, за ръководителя на Европейския съвет, за висшият представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и всички съпътстващи лица, най-много в Европейския съюз. "
Първоначалният контракт е предоставен за почти 871 полетни часа с планувани чести дестинации, в това число Страсбург, Берлин и Щутгарт. Очакваше се най-високопоставените чиновници да употребяват най-вече самолети, пренасящи 7-9 пасажери.
Но наподобява, че чиновниците употребяват частни самолети повече от предстоящото, написа изданието. По-рано този месец бе оповестено нова информация, в която се споделя, че " разбор на разноските през към този момент изтеклия интервал докара до заключението, че този предел няма да бъде задоволителен за покриване на потребностите на европейските институции до датата на приключване на контракта, т.е. 30.4.2021 година ", и в следствие през март " Комисията започва процедура на договаряне за увеличение на общия оптимален предел на контракта ".
Говорителят на Комисията сподели: " Това не значи, че общата сума по контракта ще бъде изразходвана. Измененият контракт просто дава гаранция, че прагът ще бъде задоволителен, с цел да покрие потребностите на институциите на Европейски Съюз за оставащия интервал на контракта. "
Трите печеливши реализатори - Masterjet, Unijet и Abelag - всички принадлежат на основаната в Люксембург Luxaviation Group. През 2015 година China Minsheng Investment купи 33-процентов дял от люксембургската компания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР