Европейският съюз обмисля въвеждането на данък върху авиокомпаниите в ЕС

...
Европейският съюз обмисля въвеждането на данък върху авиокомпаниите в ЕС
Коментари Харесай

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

Европейският съюз обмисля въвеждането на налог върху самолетните компании в Европейски Съюз като част от проектите за понижаване на въглеродните излъчвания и за битка с климатичните промени, съобщи френският министър на финансите Бруно Льо Мер. Това стана след неофициалната среща на финансовите министри от Европейски Съюз в Хелзинки и представители на ЕЦБ през уикенда. Бруно Льо Мер също по този начин уточни, че на срещата на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) е разискала проекти за създаване на " обществена виртуална валута " и за понижаване на таксите, налагани от банките при интернационалните разплащания. Част от ограниченията, които Финландия се чака да предложи като председателстваща Европейски Съюз, включват повишаване на минималните данъчни ставки за енергийните артикули, които понастоящем се разграничават в обособените страни членки на съюза и не подтикват потреблението на ефикасни източници на сила. " Минималните такси за електричеството и горивата за отопление да вземем за пример са прекомерно ниски и не обезпечават съответни ценови сигнали за енергийните консуматори ", се показва в всекидневен документ на срещата. А съгласно проекта на Финландия точно увеличението на налозите може да докара до по-ефективна битка против климатичните промени.

Друга мярка, която се чака да бъде препоръчана от Финландия в събота, ще е налагането на енергийни налози на авиационния и морския превоз в Европейския съюз, които понастоящем са освободени от такива данъци. В документа се показва, че настоящата политика, която се води в съюза, не " следва линията на намаление на въглеродните излъчвания, която е преследвана от транспортните политики в Европейски Съюз. " За да се реализира смяна в данъчната политика, обаче е належащо решението да бъде единомислещо утвърдено от страните членки на Европейски Съюз, по тази причина бъдещият президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към този момент предложи такива решения да бъдат взимани посредством болшинство.

Планът за данъчна промяна, подготвен от Финландия, не е първият опит за смяна на облагането на горивата в Европейски Съюз. Преди четири години сходно предложение беше отхвърлено от източноевропейските страни, които разчитат на релативно по-евтините, само че отделящи повече въглеродни излъчвания, източници на горива, в това число въглищата. Същевременно предлагането за облагане на въздушния и морския превоз среща опозиция от доста страни в съюза, защото ще окаже отрицателен резултат върху бранша, тъй като ще го направи релативно по-неконкурентоспособен на световно ниво.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР