Европейският съюз обмисля да наложи по-строги санкции на високопоставени служители

...
Европейският съюз обмисля да наложи по-строги санкции на високопоставени служители
Коментари Харесай

ЕС обмисля санкции срещу сирийския режим заради химическите атаки

Европейският съюз обмисля да наложи по-строги наказания на високопоставени чиновници на сирийския режим и учени, взели участие в потреблението на химическо оръжие против цивилни жители, съобщи шефът на външната политика на Европейски Съюз.
В отчет на Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО) се споделя, че водачите на сирийските военновъздушни сили със самолети Су-22 и хеликоптер са хвърлили бомби, съдържащи отровен хлор и зарин върху село в региона на Хама през март 2017 година
Екипът за следствие и идентификация на ОЗХО (IIT), на чието образуване се опълчиха Москва и Дамаск, съобщи, че над 100 души са били наранени от офанзивите, осъществени на 24, 25 и 30 март 2017 година
"Военни интервенции от подобен стратегически темперамент, като тези три офанзиви, се правят единствено по заповеди от най-високите равнища на сирийско-арабските въоръжени сили ", се споделя в отчета.
Шефът на ОЗХО Фернандо Ариас съобщи, че членовете на организацията, генералния секретар на Съединени американски щати и интернационалната общественост би трябвало да подхващат дейности, които сметнат за нужни.
Жозеп Борел, началник на външната политика на Европейски Съюз, приветства оповестението на документа, оповестява „ Хюриет “.
"Европейският съюз изрично осъжда потреблението на химическо оръжие от сирийско-арабските военновъздушни сили, показано в отчета ", уточни Борел.
Той напомни, че избраните като причинители на тези „ ужасни набези “, би трябвало да бъдат подведени под отговорност, защото потреблението на химическо оръжие е „ нарушаване на интернационалното право и е измежду най-тежките интернационалните военни закононарушения и закононарушенията против човечеството “.
Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че констатациите на ОЗХО удостоверяват продължаването на потреблението на химическо оръжие в Сирия "и напълното занемаряване на човешкия живот ".
"Никаква дезинформация от деятелите на Асад в Русия и Иран не може да скрие обстоятелството, че сирийският режим е виновен за многочислени офанзиви с химическо оръжие ", туитва той. Сирия отхвърли отчета, съгласно който сирийските самолети са направили серия от химически офанзиви против град, държан от опозицията, по разпореждане на висшето военно командване.
Сирийското външно министерство съобщи в изказване, че отчетът е "лъжлив и включва изфабрикувани изводи, чиято цел е да се изкривят истината и да обвинят сирийското държавно управление ".
Сирийският водач Башар Асад и неговият боен покровител Русия нееднократно са отричали потреблението на химическо оръжие и упрекват бунтовниците в образуване на офанзивите за да провокират сирийските сили.
Химическите офанзиви против сирийските градове Дума и Хан Шейхун накараха президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да извърши ракетни удари по цели на сирийския режим през април 2018 година с поддръжката на Франция и Англия.
През 2013 година химическите офанзиви против държаното от опозицията предградие Гута към Дамаск убиха стотици цивилни, доста от тях дами и деца - най-смъртоносната приложимост на химическо оръжие за десетилетия. Правителството отхвърли обвиняванията, че стои зад офанзивите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР