Европейският съюз не споделя тезата на Турция, че мрежата на

...
Европейският съюз не споделя тезата на Турция, че мрежата на
Коментари Харесай

ЕС не приема тезата на Турция, че мрежата на Гюлен е терористична

Европейският съюз не споделя тезата на Турция, че мрежата на живеещия в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен, е терористична организация и ще се нуждае от " обилни " доказателства, с цел да промени позицията си. Това съобщи координаторът на Европейски Съюз за битка с тероризма Жил де Керхов, представен от " Ройтерс ".

Коментарът му евентуално ще разгневи Анкара, която упреква Гюлен в организирането на осуетения опит за боен прелом предходната година, в който над 290 души бяха убити. Гюлен отхвърля обвиняванията и осъди преврата.

" Що се отнася до (Гюленистката терористична организация) FETO, ние не гледаме на нея като на терористична организация и нямам доверие, че има възможност Европейски Съюз да промени позицията си скоро ", сподели Керхов, съгласно който са нужни съответни обилни данни, които да покажат връзката, а не просто незначителни доказателства като свалянето на приложение.

Турските управляващи задържаха към 50 000 души, измежду които учители, служители на реда и публицисти за хипотетични връзки с мрежата на Гюлен. Близо 150 000 души бяха уволнени.

Някои бяха арестувани, тъй като са употребявали мобилното приложение " Байлок " (ByLock), което съгласно управляващите е било употребено за връзка сред членовете на придвижването на Гюлен за подготовката и реализирането на опита за прелом.

Германия, която остро подлага на критика всеобщите арести в Турция, отхвърли да екстрадира хора, които съгласно Анкара са били забъркани в опита за прелом или са били свързани с мрежата на Гюлен.

" Решението за екстрадиция е в ръцете на всички страни членки и през множеството време на правосъдната власт, самостоятелната правосъдна власт, а те се нуждаят от твърди доказателства ", добави Керхов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР