Европейският съюз не е наивен по отношение на дипломатическото сближаване

...
Европейският съюз не е наивен по отношение на дипломатическото сближаване
Коментари Харесай

Шарл Мишел: ЕС „не е наивен“ относно все по-тесните връзки между Русия и Китай

Европейският съюз не е доверчив във връзка с дипломатическото доближаване сред Русия и Китай на фона на войната в Украйна, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Но все по-близките връзки не би трябвало да възпират Брюксел да се ангажира с Пекин, акцентира той.

„ Ние сме безусловно уверени, че е значимо Китай да не поддържа Русия “, сподели Мишел пред Евронюз в извънредно изявление, записано преди двудневната среща на върха на водачите в Брюксел.

„ Важно е Китай да поддържа интернационалното право и стабилността посредством Хартата на Организация на обединените нации.

„ Не съм доверчив. Знам, че има тесни връзки сред Китай и Русия “, продължи той.

„ Но въпреки това, мисля, че при тези условия е доста ясно, че би трябвало да се ангажираме с Китай, не тъй като сме съгласни за всичко с Китай, в противен случай, а тъй като би трябвало да пазиме нашите ползи и да пазиме нашите правила. "

В изявлението си за Евронюз Мишел удостовери поддръжката си за мирния проект от 10 точки, препоръчан от украинския президент Володимир Зеленски, който приканва за цялостно евакуиране на съветските войски и възобновяване на интернационално приетите граници на Украйна.

Предложението на Зеленски е в ослепителен контрастност с документа от 12 точки, препоръчан неотдавна от Китай, в който явно липсва въпросът за окупираната територия.

Китайският проект се базира на правилата на интернационалното право, само че заобикаля да разказва войната като война или навлизане, а вместо това приказва за „ рецесия “. Той също по този начин упорства за унищожаване на „ едностранните наказания “ и края на „ манталитета на Студената война “ – език, който се преглежда като едвам прикрита рецензия към западните съдружници.

„ Този кротичък проект не е това, в което имаме вяра “, сподели Мишел за предлагането на Пекин.

„ Ние имаме вяра във формулата за мир, препоръчана от президента Зеленски, която се основава на Хартата на Организация на обединените нации, интернационалното право и многостранния метод.

Нямаме желание да нападаме Русия

Председателят на Европейския съвет дефинира като " извънредно значим " новия транш от военна помощ, утвърден тази седмица от министрите на външните работи и защитата на Европейски Съюз, който за първи път включва 1 милиард евро за заплащане на взаимна доставка на муниции.

„ Това е съответно решение за същинска европейска защита. И знаете, че в предишното обсъждахме доста този въпрос, за някои това беше научен спор. Сега е действителност “, сподели Мишел.

„ Беше невероятно да си представим сходно решение даже няколко седмици преди началото на пълномащабното навлизане. ”

Помолен да начертае границата сред военната поддръжка и дейната война, Мишел сподели, че Европейски Съюз има законното право да помогне на нация, която е атакувана.

" Няма подозрение, че няма желание да се нападна Русия. Има агресор: това е Русия. Има жертви ", сподели Мишел.

„ Ние поддържаме интернационалното право, тъй като знаем, че в случай че не подкрепим Украйна, това значи, че в бъдеще светът ще бъде по-малко безвреден.

„ Много сложни провокации по едно и също време “

Мишел разиска също по този начин положението на европейската стопанска система, която е съществено наранена от вълнообразния резултат, провокиран от войната на Русия.

„ Смятаме, че е значимо да се заемем с дълготрайната конкурентоспособност на Европейския съюз. Изправени сме по едно и също време пред доста сложни провокации “, сподели Мишел, цитирайки високите цени на силата, изменението на климата, цифровия преход и неналичието на нужните умения.

Финансовото безпокойствие се усили този месец след грандиозния колапс на Silicon Valley Bank, най-голямата американска банка, банкрутирала от 2008 година насам, и придобиването с посредничеството на държавното управление на Credit Suisse - вторият по величина заемодател в Швейцария.

„ Ние следим какво се случва в Швейцария, в Съединените щати “, сподели Мишел.

„ Но аз съм убеден, че разполагаме с верните принадлежности, с цел да сме сигурни, че поддържаме обстановката постоянна. “

Според него, последното развиване би трябвало да послужи като " спомагателен мотив, а не като фактор " за ускорение на договарянията по дълго отлагания европейски банков съюз, който към момента не е приключен заради непрекъснатите разлики сред държавите-членки.

Третият дирек на съюза, прочут като Европейската скица за гарантиране на депозитите (EDIS), е последното парче от пъзела, което следва да бъде контрактувано. По стичане на събитията, EDIS би трябвало да предотврати обезверени банкови сривове като тези, които доведоха до банкрута на Silicon Valley Bank.

„ Работихме доста по въпроса, само че може би е време да ускорим нещата. И се надявам, че ще бъде допустимо да се даде политически подтик “, сподели Мишел. /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР