Европейският съюз намали зависимостта си от руската енергия тази година,

...
Европейският съюз намали зависимостта си от руската енергия тази година,
Коментари Харесай

ЕС увеличава вноса на втечнен газ от Русия

Европейският съюз понижи зависимостта си от съветската сила тази година, забранявайки вноса на въглища и подготвяйки петролно ембарго. Но един артикул процъфтява и е малко евентуално скоро да бъде бойкотиран от Европейски Съюз - втечнения природен газ (LNG) от Русия, оповестява организация Блумбърг.

Вносът на полутечен природен газ от Русия е повишен с към 40% за една година, защото купувачите се борят да заменят намаляващите газови потоци по водопровод. Това е " горчиво хапче " за мнозина в целия блок, който наложи тежки наказания на Кремъл, с цел да го лиши от средства, подхранващи съветската война в Украйна.

Според Блумбърг Европейски Съюз е похарчил рекордните 12,5 милиарда евро (13 милиарда долара) за съветски полутечен природен газ през интервала от януари до септември 2022 година, което е пет пъти повече от година по-рано, съобщи БНР.



Нарастващото търсене на съветски LNG от страни като Франция и Белгия оказа помощ на Русия да стане втория максимален снабдител на полутечен природен газ за Северозападна Европа тази година, изоставяйки много зад Съединени американски щати, само че изпреварвайки Катар, демонстрират данни от следенето на корабите и пристанищата.



 

Преди нахлуването в Украйна през февруари съветският газ беше най-големият източник на гориво в Европа. С последвалото понижаване на доставките от страна на Кремъл районът беше заставен да внася повече полутечен природен газ – от Русия и от целия свят – с цел да попълни запасите за зимата и да покрива настоящите си потребности.

" Руският LNG би трябвало да продължи да тече ", съобщи Ан-Софи Корбо, откривател в Центъра за световна енергийна политика на Колумбийския университет. " Нуждаем се от това в световния баланс на LNG, защото този баланс към този момент е задоволително затегнат. Мисля, че множеството европейски страни в действителност са щастливи " да си затварят очите " за това ", уточни тя пред Блумбъг.

Сред европейските страни единствено Обединеното кралство и балтийските страни са спрели да купуват съветски LNG.

За разлика от това съветският нефт е необятно отбягван от купувачите в района, като формалната възбраната на Европейски Съюз би трябвало да влезе в действие на 5-и декември.

" Никога не сме разгласявали, че работи по възбраната на съветския газ и това не се е трансформирало ", сподели Ерик Мамер, основен представител на Европейската комисия, по време на брифинг на 25 ноември.

Повечето световни доставки на полутечен природен газ са обвързани с дълготрайни контракти, като продавачите постоянно са огромни мултинационални компании, които като цяло са освободени от държавен надзор.

Така да вземем за пример, френският енергиен колос TotalEnergies, има дял от 20% в Yamal LNG, най-голямото индустриално оборудване за полутечен природен газ в Русия. Въпреки че френската компания спря новите вложения в Русия и продаде някои активи в страната, тя даде обещание да остане в " Ямал ", с цел да помогне за обезпечаване на доставките на газ в Европа - най-малко до момента в който глобите го разрешават. TotalEnergies има и 19% от съветската Novatek PJSC, която управлява плана.

" При сегашните условия не може да има " положителни " и " неприятни " планове за полутечен природен газ ", съобщи през октомври основният изпълнителен шеф на Novatek - Леонид Михелсон. Компанията също по този начин прибавя потенциал, като създаването на гигантския план Arctic LNG 2, който ще стартира още през идната година.

Руският държавен енергиен колос " Газпром ", който беше главен снабдител на тръбопроводен газ за Европа, също стартира да изпраща полутечен природен газ в района. Въпреки че огромният план " Сахалин 2 " в Далечния изток на Русия нормално доставя товари до Азия, ново, по-малко оборудване на брега на Балтийско море на Русия към този момент изпрати първите си LNG доставки до Гърция.

Това не значи, че Русия няма да ограничи доставките на LNG в бъдеще, както направи с тръбопроводните газови потоци. По-рано тази година Москва към този момент забрани доставките на суперохладеното гориво (LNG) до някогашна комерсиална единица на " Газпром ", иззета от Германия. Някои купувачи също по този начин се опасяваха, че съветското държавно управление може да изиска заплащания в рубли и за LNG, както направи за газ по тръбопроводи напролет, само че до момента няма такова решение, показва Блумбърг.



 

Въздействието на процъфтяващата търговия с полутечен природен газ върху бюджета на Русия е неразбираемо, макар че държавното управление търси да наложи по-високи налози върху облагата от експортьорите на втечненото синьо гориво. И до момента в който Москва изпращаше по-малко газ по тръбопроводи към Европа, тя завоюва от внушителните пазарни цени.

Засега наподобява, че Европа няма различен избор, с изключение на да продължи да купува съветския полутечен газ. Тъй като потребителите страдат от най-тежката рецесия на разноските за живот от десетилетия насам и от високите цени на горивата, водещи до растяща инфлация, енергийната сигурност е преди всичко измежду целите на европейските държавни управления.

Газовият пазар " евентуално ще остане под напрежение, до момента в който новите доставки на LNG не станат налични най-рано през 2025 година ", сподели консултантът Кейт Дуриан, помощник в Института на арабските страни от Персийския залив във Вашингтон. " Съмнително е, че Европейски Съюз ще откри консенсус към по-строги наказания, които ще включват съветския полутечен природен газ ", заключи той, представен от Блумбърг.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР